Het verschil tussen een copywriter en een tekstschrijver

Bijgewerkt: 16 augustus 2021

Zowel een copywriter als een tekstschrijver schrijven beiden teksten. Oke, maar wat is het verschil tussen een copywriter en tekstschrijver? Een copywriter kan ook een tekstschrijver zijn, maar een tekstschrijver is zelden een copywriter. Waar zit hier het verschil in?

Iedereen kan zich tekstschrijver noemen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Tekstschrijvers vind je overal. Wat is een tekstschrijver precies? Iemand die een persoonlijke blog bijhoudt is nog niet per definitie een tekstschrijver.

Hier komt hij dan: een tekstschrijver levert netjes geformuleeerde en foutloze teksten aan voor je website, webshop, tijdschrift, brochure of folder. Het maakt hierbij niet uit of het om een zakelijke of particuliere klant gaat: de tekstschrijver moet van alle markten thuis zijn.

De tekstschrijver verricht vooraf research over het onderwerp. Naast het schrijven van de tekst is corrigeren en bijstellen vaak nodig. De tekstschrijver weet veel of alles over SEO en zoekwoorden of sleutelwoorden, zoekwoordendichtheid en de doelgroep. Hij/zij werkt volgens een briefing en overlegt met de klant. Duidelijk toch?

In Nederland zijn er duizenden tekstschrijvers te vinden. De meeste werken online. Een aantal werkt bij een tekstbureau of is freelancer / zzp’er. Niet elke tekstschrijver levert dezelfde kwaliteit teksten. Dit hangt mede af van de kennis, ervaring en opleiding. Ook creativiteit speelt hierin een grote rol.

Verschil tussen een copywriter en tekstschrijver

Wat is het verschil tussen een copywriter en tekstschrijver? Nou, een tekstschrijver maakt voornamelijk teksten voor websites en webshops met als doel: invulling, overtuiging en een goede vindbaarheid. Een copywriter houdt zich voornamelijk met commerciële boodschappen bezig. Dat is het verschil tussen een tekstschrijver en copywriter.

De copywriter heeft kennis van de reclamewereld

De reclamewereld is erg groot. Dit betreft niet alleen marketingcommunicatie maar ook marketingonderzoek. Er zijn veel verschillende vormen van reclame waaronder webvertising (adverteren op internet), buitenreclame, printmedia, radio en televisie. Daarnaast zijn er verschillende vormen van communiceren waaronder corporate advertising, arbeidsmarktcommunicatie en ideële reclame.

De copywriter werkt vaak samen met een art director. De art director zorgt voor het beeld, de copywriter voor de bijbehorende tekst. De copywriter is vaak nauw betrokken bij de uitvoering van deze reclamecampagne.

Daar waar iedereen zich tekstschrijver kan noemen, zal een copywriter vaak een gedegen vakopleiding hebben gehad. Creativiteit speelt bij de copywriter een nog grotere rol dan bij de tekstschrijver. De copywriter is vaak werkzaam bij een communicatiebureau, reclamebureau of tekstbureau. Ook kan deze werkzaam zijn als ZZP’er of freelancer. Kortom: voor reclame en advertentieteksten zit je bij de copywriter goed.

Een tekstschrijver of een copywriter inhuren

Weet je niet of je een tekstschrijver of een copywriter in moet huren? Onderstaande voorbeelden kunnen je helpen.

TekstschrijverCopywriter
Productbeschrijvingen voor webshop Een reclamecampagne
Persoonlijke website met verhalen Een slogan of slagzin
Handleiding voor een product Ideële reclame, gericht naar burgers en bedrijven
Beschrijving van dienst(en)Corporate Advertising, gericht naar alle stakeholders
Informatieve tekst voor een website, brochure of folder Arbeidsmarktcommunicatie, gericht naar potentiële werknemers
SEO teksten die relevant zijn aan een zoekopdracht Een commerciële boodschap via internet, printmedia, buitenreclame, radio en televisie of andere media
VertalingenAdvies omtrent adverteren
Meta title en Meta description Marketingonderzoek betreffende de doelgroep

Niet elke tekstschrijver of copywriter vervult alle bovenstaande taken. Informeer daarom altijd vooraf wat de tekstschrijver of copywriter voor jou kan betekenen. Als ervaren tekstschrijver en copywriter help ik je op verschillende gebieden. Neem gerust contact op.


Wat is een tekstschrijver?

Een tekstschrijver is iemand die teksten voor websites of webshops maakt. Je hebt SEO tekstschrijvers en gewone tekstschrijvers.

Wat kost een tekstschrijver?

Er zijn veel verschillende soorten schrijvers, de prijs varieert hierdoor enorm. Wil je exact weten wat een tekstschrijver kost? Dat lees je in het artikel wat kost een tekstschrijver.

Kan ik een goedkope copywriter inhuren?

Let op met al te goedkope copywriters, omdat de kwaliteit niet altijd even goed is. Bekijk het op goedkope copywriter inhuren.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven