Oplichting affiliate marketing: fraude die nooit stopt

Bijgewerkt: 15 september 2023

Een van mijn klanten betaalde 27 euro voor een cursus affiliate marketing. Er werden hem duizenden euro’s aan inkomsten beloofd. Toen hij de vervolgtraining deed en honderden euro’s betaalde, bleek dat hij was opgelicht.

Dit overkwam ook een andere klant, die een training aanschafte met de belofte dat hij 1000 bezoekers per maand op zijn website zou ontvangen. Ook hij raakte zijn geld kwijt, al was de financiële schade niet zo groot als bij mijn andere klant.

Oplichting in affiliate marketing gebeurt dagelijks. Fraudeurs verdienen geld door te beloven dat jij veel gaat verdienen. Maar het is moeilijk om dit soort fraudeurs te herkennen, want op het internet kom je vaak lovende verhalen over hen tegen. Niks anders dan trucjes.

Fraudeurs en oplichters

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Fraude is in de mode. En daar worden behoorlijk oude technieken voor uit de kast getrokken.

Moest je vroeger lachen om de mensen die geld kwijtraakten naar aanleiding van een kettingbrief? Dat zou jou nooit overkomen! Maar misschien ben je in de mooie praatjes van een online marketeer getrapt. Want die maken zich niet druk om fraude.

Er valt veel geld op het internet te halen. Vooral via de portemonnee van onwetenden. Affiliate marketing is een van de weinige effectieve methoden om grote groepen mensen op te lichten. Dit komt omdat het een onoverzichtelijke structuur heeft.

Coaching op het gebied van affiliate marketing

Velen weten dat je middels affiliate marketing duizenden euro’s per maand kunt verdienen. Soms meer dan € 10.000. Ik lieg hier niet over want ik heb er zelf ervaring mee. Omdat iedereen zoveel wil verdienen, zijn mensen op zoek naar een coach die hen deze technieken aanleert.

Op zich valt er ook veel over affiliate marketing te leren. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je een goede website bouwt, content schrijft, hoger in zoekmachines scoort, je bij affiliate netwerken aanmeldt en hoe je het promotiemateriaal op de juiste manier implementeert.

Dus affiliate marketing coaches zijn zeker geliefd. Maar ze zijn niet allemaal eerlijk. Er zitten heel wat fraudeurs tussen.

27 euro voor een training affiliate marketing, en de rest is ellende

In 2022 kreeg ik een verontrustende mailtje. Iemand, die later klant bij mij werd, had 27 euro aan een coach betaald, met de belofte dat hij training kreeg rondom affiliate marketing. Op zich is € 27 niet zoveel, wanneer het misgaat heb je hier niet echt financiële schade van.

Maar mijn toekomstige klant was zo dom geweest om een groter cursuspakket aan te schaffen. Daar werd tijdens die eerste training echt wel op aangestuurd. Een beetje dwingend, maar ook wel weer verleidelijk. Met een investering van een paar honder euro zou de klant alles over affiliate marketing leren en ruim € 10.000 per maand gaan verdienen.

Niet gek toch? Maar het was te mooi om waar te zijn. De beloofde live coaching bleef uit. Telkens werd persoonlijke begeleiding uitgesteld, omdat de klant een of ander volgens de coach niet in orde had.

Terugeisen van het geld had geen zin. Ook hier kwam geen antwoord op. Dus was mijn klant uiteindelijk flink wat armer. Gelukkig kon ik hem wél helpen, zonder loze beloftes.

Een vergelijkbaar verhaal vind je op de website van RTL Nieuws. Hierbij lijkt het om dezelfde coach te gaan, maar dit weet ik niet 100% zeker.

Oplichting affiliate marketing, hoe kon dit gebeuren?

Je kunt je natuurlijk afvragen hoe iemand in deze oplichtingspraktijk kan trappen. Had hij niet naar de coach gegoogeld? Ja dat had hij wel. Maar hij kwam alleen maar geweldige blogs tegen, vol lovende woorden. Wat hij toen nog niet wist, was dat deze coach anderen beloont om zijn ‘cursus’ aan te prijzen.

Maar wanneer je bij echte reviewssites kijkt, komen er toch wat klachten naar boven. Zoals slechtste cursus ooit, en klachten over filmpjes uit de cursus die ook gratis op YouTube vindbaar zijn. Daarnaast klachten over beloofde terugbetalingen die nooit worden uitgevoerd.

Het stomme is dat die slechte reviews niet op kunnen boksen tegen de gesponsorde aanbevelingen. Want wanneer je heel veel mensen beloont voor hun positieve aanbevelingen, dan gaat dit uiteindelijk op het internet domineren.

297 euro voor de belofte van 1000 bezoekers per maand

Iemand anders, en dat was wel al een klant van mij, betaalde 297 euro voor een SEO-cursus die zich richt op het laaghangend fruit. Dit is een concept waarbij je mikt op de zoektermen met een wat lager zoekvolume en weinig concurrentie. Hiermee is het mogelijk om binnen enkele weken de eerste pagina van Google te halen.

De klant heeft heel lang getwijfeld of hij dit wel moest doen. Want ik hielp hem al enige tijd met het verbeteren van zijn teksten. En hij dacht dat deze minicursus een goede investering was om beter in Google te ranken.

Het is niet zo dat hij direct werd opgelicht. Want er werd wel degelijk kennis gedeeld. Maar het probleem zat hem in het feit dat ik hem deze kennis ook gratis had kunnen geven. Het tweede was de loze belofte van 1000 bezoekers per maand. Dat kan niemand garanderen. En dat was ook het gedeelte waarover de klant heel teleurgesteld was.

Hierdoor voelde hij zich opgelicht. Dat begrijp ik, hoewel ik het eerder misleiding vind.

Wij kennen het geheim van Google

Affiliate marketing oplichting is een dagelijkse praktijk. Dat iemand niet levert waar je voor betaald hebt, dat is oplichting. Dat iemand iets belooft en niet waar kan maken, is misschien niet direct oplichting maar wel misleiding.

Ken je het marketingbureau dat zegt dat ze het geheim van Google kennen? Sommigen vinden dit oplichting, anderen misleiding. Ik vind het een goede marketingtruc om klanten aan te trekken. Maar dat iemand écht het geheim van Google kent, dat is natuurlijk de grootste onzin.

Wat te doen wanneer je bent opgelicht?

In het eerste geval, waarbij de klant niet kreeg waar hij voor betaald had, is er sprake van oplichting. Wanneer je vervolgens je geld terugvraagt, moet die affiliate marketing coach hier gehoor aan geven. Wanneer diegene dat niet doet, kun je dit juridisch aanvechten.

Het probleem is dat veel mensen dit niet doen. Ze zijn bang voor hoge juridische kosten. Wanneer het om kleine bedragen gaat, zoals die 27 euro, vind je dit niet opwegen tegen de kosten voor procederen. Dus nemen mensen hun verlies.

Eigenlijk hartstikke zonde want doordat iedereen eieren voor zijn geld kiest, kan een oplichter gewoon doorgaan.

Heb jij het idee dat je bent opgelicht binnen affiliate marketing? Een aantal mensen heeft zich bij mij gemeld. Wanneer meerderen dit doen en hun verhaal vertellen, is het mogelijk om gezamenlijk iets te ondernemen. Hoe groter de groep, hoe meer effect dit zal hebben. Dus vertel jouw verhaal, stuur mij een mail.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven