Mijn tips over affiliate marketing

Bijgewerkt: 29 augustus 2022

Miljoenen bloggers verspreid over de wereld verdienen veel geld middels affiliate marketing. Uit ervaring kan ik zeggen dat het inkomen uit 4 of meer nullen kan bestaan. Hoe lekker is dat, maandelijks € 10.000 of meer verdienen terwijl je hier eigenlijk niet veel voor hoeft te doen.

Affiliate marketing is een geweldige manier om je inkomen te verhogen. Niet iedereen zal er een topinkomen uithalen, maar met mijn tips is het mogelijk om hier verbetering in te brengen.

Korte uitleg over affiliate marketing

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Velen bezoeken mijn website omdat ze bekend zijn met bloggen of affiliate marketing. Maar er zijn er ook die ervan gehoord hebben en hier meer over willen weten. Daarom geef ik eerst kort uitleg over deze techniek.

Affiliate marketing is het promoten van producten of diensten van bedrijven. Je toont banners of linkjes op je website. Wanneer bezoekers hierop klikken en op de andere website een bestelling doen, ontvang je hier een commissie over. Soms ontvang je al een commissie voor het doorklikken.

Je moet affiliate marketing niet verwarren met Google Adsense. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is dat je met affiliate marketing actief andermans producten of diensten promoot. Bij Google Adsense bied je advertentieruimte op je website aan, waarna het programma automatisch advertenties toont. Bij deze laatste krijg je vaak betaald per klik of soms per 1000 views.

Maak inhoud van hoge kwaliteit

Een van de grootste fouten die je met affiliate marketing kunt maken is je alleen op het promoten te richten. Je blogs, artikelen of misschien wel video’s moeten gericht zijn op bezoekers. Het is zeker niet de bedoeling dat je alleen voor een hoge positie in Google gaat, al is dat natuurlijk geweldig. Schrijf met het idee om behulpzaam te zijn voor de bezoeker. Wanneer je dit goed doet dan komt die positie vanzelf.

Zorg dat mensen je vertrouwen

Het is verkeerd om je affiliate links in je blogs duidelijk naar voren te schuiven. Ze moeten van toegevoegde waarde zijn en zeker niet te opdringerig. Schrijf daarom over onderwerpen waar je mensen mee informeert of helpt. Leg de nadruk niet bij verkopen, al wil je dat stiekem wel. Maar iets denken en doen zijn twee verschillende dingen.

Bouw een vertrouwensband met je bezoekers op. Ze zullen de eerste keer misschien nog nergens op klikken of iets bestellen, maar dit komt later wel.

Zoek het netwerk dat bij je past

Er zijn verschillende affiliate marketing netwerken waarbij je je kunt aanmelden. Sommige netwerken betalen goed of hebben een hogere CTR, anderen zijn wat minder. Je moet echter niet alleen naar de verdiensten kijken, maar vooral of het netwerk ook bij je website past. Er zijn netwerken die zich voornamelijk op financiën richten, zoals Adtraction, daar past je website over interieurs niet bij. Een site over het ondernemerschap is weer niet geschikt voor het netwerk van bol.com.

Vaak bepaalt het netwerk of je website wel relevant genoeg is. Mocht dit niet zo zijn dan wordt je aanmelding geweigerd. Bespaar jezelf die tijd en moeite, zoek vooraf naar de meest relevante netwerken.

Plaats op de juiste manier banners of linkjes

Ken je die websites van vroeger nodig, die volstonden met advertenties? Dit waren made-for-adsense sites, speciaal gemaakt voor het advertentieprogramma van Google. Webmasters konden hier best veel mee verdienen, maar het wekte bij bezoekers ook veel irritatie op. Daarom is Google dit soort websites in de zoekresultaten gaan weren.

Wees voorzichtig met het plaatsen van teveel advertenties, banners of linkjes. Ik gebruik er maximaal 3 op een pagina, maar bij voorkeur 1 0f 2. Denk ook goed na over de locatie van de affiliate linkjes. Eigenlijk zou je ze het liefst allemaal bovenaan willen zetten, om de bezoeker te stimuleren hierop te klikken. Maar het is beter om het advertentiemateriaal te verspreiden, dit oogt rustiger.

Verwerk advertenties alsof het onderdeel van de pagina is

Dit is mijn beste tip over affiliate marketing: verwerk linkjes op je webpagina alsof het hier onderdeel van uitmaakt. Schrijf een stukje tekst over een bepaald onderwerp en plaats hier een linkje bij, waarmee je heel behulpzaam overkomt. Stel nu dat je over koffiezetapparaten schrijft. Omschrijf een bepaald merk en plaats vervolgens een linkje naar dat merk toe. Hiermee help je de bezoeker en het levert ook nog eens inkomsten op.

Deel links op social media

Bij sommige netwerken is het toegestaan om affiliate links op social media te delen. Dit is een goede manier om je inkomsten te verhogen, naast het bloggen. Wanneer je niks op social media mag delen, maak dan een blog met hierin de link. Een linkje naar de blog mag je uiteraard wel op social media plaatsen. Zo krijg je uiteindelijk toch nog extra bezoekers en hopelijk ook wat meer inkomsten.

Vermeld dat het om affiliate marketing gaat

Affiliate marketing valt onder reclame. Of je nu particulier of ondernemer bent, je moet voldoen aan de reclameregels. Dit geldt al helemaal wanneer je een website met producten inricht die naar adverteerders linkt. De website lijkt dan nog het meest op een webshop, waardoor je zeker moet voldoen aan de reclameregels.

Je moet daarom altijd vermelden dat het om een gesponsorde link of affiliate marketing gaat. Het maakt niet veel uit hoe je deze melding doet. Dat mag bovenaan of onderaan in het artikel zijn, tussen de tekst door of in de footer.

Plaats je een affiliate link op social media? Dan ben je ook verplicht om te vermelden dat het om reclame gaat. Wanneer je een dienst of product via een video promoot, dan moet dit in de video naar voren komen. Bijvoorbeeld aan het begin of einde van de video, maar je kunt het ook in de beschrijvende tekst plaatsen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven