Wij kennen het geheim van Google: een slimme marketingtruc
Heb je wel eens een leus voorbij zien komen met zoiets als “wij kennen het geheim van Google“? Dit is een geweldig trucje van marketingbureaus. De claim dat een bedrijf het geheim van Google kent is natuurlijk een beetje lastig waar te maken. Want wanneer een geheim bekend is, dan is het geen geheim meer.
Google kent al jouw geheimen, niet andersom
Het is een feit dat Google heel veel data van gebruikers verzamelt. De zoekmachine weet wat je locatie is, welke zoekopdrachten je uitvoert en welke websites je bezoekt. Maar ook hoe lang je dit doet, vanaf welk apparaat, je browser en nog veel meer. Bijvoorbeeld de aankopen die je doet of op welke advertenties je klikt.
Google weet meer van je dan je denkt, en dat is best wel eng. Maar kunnen we ook het geheim van Google weten? Ja en nee. Ik leg hieronder uit wat we allemaal van Google weten, en daar hoef je niet geheimzinnig over te doen.
Dit weten we over Google en de werking hiervan
Google is de grootste zoekmachine wereldwijd: feit. Het is niet de oudste zoekmachine: alweer een feit.
Deze zoekmachine is slimmer dan zijn concurrenten. Het maakt gebruik van een ingewikkeld algoritme dat een paar keer per jaar wordt aangepast. Hier komen nog meer feiten:
- Google houdt van kwalitatieve content
- Content moet zo uitgebreid mogelijk zijn
- Onderwerpen kunnen niet diep genoeg gaan
- Websites moeten mobielvriendelijk zijn
- Een korte laadtijd is gewenst
- Expertise, betrouwbaarheid en autoriteit spelen een belangrijke rol
- Backlinks kopen of ruilen is niet goed
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er zijn heel veel dingen die we over Google weten en hoe het algoritme werkt. Dit komt omdat de zoekmachine dit zelf prijsgeeft.
Wij kennen het geheim van Google: zin of onzin
Kijk, als je een hoge functie bij zoekmachine Google hebt, dan kan het dat je het geheim van Google kent. In alle andere gevallen is deze claim heel lastig waar te maken. Kijk maar eens op websites die beweren dat ze het geheim kennen. Ze doen een beetje vaag, draaien eromheen maar echt zeggen wat het nu is…. nee dat komt er niet uit. Dus kun je die claim ook nooit checken.
Google gaat echt niet aan marketingbureaus vertellen hoe het algoritme precies in elkaar steekt. Wanneer marketingbureaus dit zouden weten dan kunnen ze de zoekmachine beïnvloeden. Dus ook misbruik van het algoritme kunnen maken. 1 + 1 = 2, het zou sterk zijn wanneer Google zijn allergrootste geheim prijs zou geven.
Maar: een groot gedeelte van de werking van Google is bekend. Google publiceert dit zelf en past het document met regelmaat aan. Omdat veel website eigenaren dit document niet kennen, is het voor een ander heel makkelijk om te zeggen “wij kennen het geheim van Google”.
Waarom bedrijven geheimzinnig doen

Wil je meer verkeer naar je website of naamsbekendheid opbouwen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Je vraagt je af waarom je online en offline dan toch de bewering voorbij ziet komen dat iets of iemand het geheim van Google kent. Heel simpel: het is een geweldige manier om klanten te trekken. Kijk maar, jij was op zoek naar het geheim van Google en je kwam op mijn website uit. Dus je aandacht heb ik te pakken.
Wat nu als je helemaal fan van zoekmachine Bing bent en ik zou zeggen “wij kennen het geheim van Bing?” Dan zou je ook maar wat graag op mijn website afkomen.
Dat is de kracht van marketing: met een bewering, uitroep of iets anders de aandacht van het publiek trekken.
Kennen we nu wel of niet het geheim van Google?
NEE, wij kennen het geheim van Google niet. En de kans dat een ander het geheim kent, is betrekkelijk klein. Mocht zo iemand het geheim wel kennen, dan vind ik dit een beetje spelen met vuur. Want dan ga je de zoekmachine misleiden en de zoekresultaten in je eigen voordeel beïnvloeden. Je kunt je afvragen of Google hier wel blij van wordt.
Dus: volg gewoon de richtlijnen die Google heeft opgesteld. Huh richtlijnen? Ja, die zijn gepubliceerd, maar voor velen niet goed vindbaar. Hier wordt een beetje geheimzinnig over gedaan en dat zou natuurlijk ook het grote geheim van Google kunnen zijn.
We know the secret of google
Overigens zijn het niet alleen Nederlandse bedrijven die beweren dat ze het geheim van Google kennen. Ook op social media zag ik het voorbij komen: “we know the secret of Google”. Yes sir! We believe you on your blauwe ogen!
Alleen een insider kan het weten
Er is een uitzondering op de regel: een insider of medewerker van Google kan wel meer over het geheim weten. Maar weet je, wanneer iemand hiermee aan de slag zou gaan dan is het ook geen geheim meer. Want dan is een kwestie van kijken wat diegene doet en dit gewoon nabootsen.
Dat is alweer de reden waarom die geheimen niet op straat liggen. En dat een geheim, dat wordt ingezet om websites hoger te laten scoren, ineens helemaal geen geheim meer is. Logisch, maar houd dit wel geheim!
Technische of verwarrende taal gebruiken
Wat je ziet is dat sommigen die vertellen dat ze het geheim van Google kennen, vaak technische of verwarrende taal gebruiken. Hierdoor raak je als (potentiële) klant in de war en tast je in het duister. Je bent dan sneller geneigd om de ander te vertrouwen. Laat je vooral niet in verwarring brengen door allerlei vaktermen. Ik leg je graag op een begrijpelijke manier uit hoe Google werkt.
Google is best transparant
Wil je het ‘geheim’’ van Google kennen? Het zal je verheugen om te horen dat Google aardig transparant is wanneer het op de werking van het algoritme aankomt. Lees maar eens de guide to Google Search ranking systems. Hier staan al die mysterieuze geheimen in.
Dus: laat je niet verleiden tot het uitgeven van onnodig veel geld. Laten we Google blij maken met kwalitatieve en relevante content én een goed werkende website.

Bianca schreef meer dan 30.000 artikelen voor het internet en hielp meer dan 500 bedrijven aan een betere online zichtbaarheid. Ze heeft een enthousiast en ervaren team van specialisten opgebouwd.
We zijn het startpunt voor elke (nieuwe) website.
Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven?