Hoe vaak wordt een woord gegoogled?

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Iedereen vraagt zich dit wel eens af: hoe vaak wordt een woord gegoogled? Populaire zoekwoorden in Google vind je met de tool van Google Trends. Maar er zijn ook andere tools die je het zoekvolume laten zien. Laten we eens gaan kijken hoe je erachter komt hoe vaak er wordt gezocht op een woord en wat de meest populaire zoektermen zijn.

Hoe vaak wordt er gezocht een woord?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Voor webmasters of bedrijven is het heel belangrijk om te weten hoe vaak er op een bepaald woord gezocht wordt. Hoe populairder een zoekwoord hoe meer bezoekers je hiermee aan kunt trekken. Toch is het niet altijd verstandig om de meest populaire zoekwoorden te gebruiken.

Hoe dan ook, hieronder laat je drie tools zie waarmee je ontdekt hoe vaak er op een woord wordt gegoogled.

Google Trends

Wil je bedrijfsmatig of gewoon voor de lol weten hoe vaak er op een woord wordt gegoogled? De meest handige tool is Google Trends. Met deze tool zie je precies waar mensen het vaakst nazoeken. Nog een pluspunt: Google Trends is heel actueel. Je ziet dus ook waar mensen de afgelopen uren opgezocht hebben.

Met Google Trends ontdek je niet alleen de meest populaire zoekwoorden maar ook in welke provincie (of land) de meeste interesse legt. Bovendien ontdek je de interesse in de loop der tijd, per subregio maar ook gerelateerde onderwerpen of gerelateerde zoekopdrachten.

Bij Google Trends zie je niet direct zoekvolumes (dit zijn absolute getallen) maar je ziet een trendlijn. 100 betekent dat de zoekterm heel populair is, 0 staat natuurlijk voor weinig interesse.

Ubersuggest

Hoe vaak wordt een woord gegoogled in cijfers? Wil je liever absolute volumes? Gebruik dan Ubersuggest. Hier bekijk je populaire zoektermen (zelf even invullen) en hoe vaak hier maandelijks op gezocht wordt. Ook zie je relevante zoekopdrachten.

Ubersuggest is ook een handige tool om te bekijken hoe populair een website is, met welke pagina’s deze goed scoort en wat de concurrentie is. Ubersuggest wordt dan ook voornamelijk door webmasters en SEO-specialisten gebruikt.

Semrush of Ahrefs

Deze twee tools noem ik in één adem omdat ze veel op elkaar lijken. Meer uitgebreid dan Ubersuggest want je kunt hele websites maar ook zoektermen analyseren. Dit betreft dan niet alleen maandelijkse bezoekersaantallen maar ook zoektermen waarop een website scoort, historische data, displayadvertenties en nog veel meer.

Semrush en Ahrefs zijn betaalde tools. Natuurlijk mag je ze gratis uitproberen maar de mogelijkheden zijn dan beperkt. Deze twee tools zijn dan ook alleen bedoeld voor echte professionals, bijvoorbeeld marketingbureaus of de betere SEO tekstschrijvers.

Hoe vaak wordt een woord gegoogled op lokaal niveau?

Wil je weten hoe vaak er in jouw regio wordt gezocht op een bepaald woord? Dit ontdek je met Google Trends, andere tools laten dit minder zien. Wel kun je met tools zoals Ubersuggest of Ahrefs goed inzien hoe populair lokale zoekopdrachten zijn. Denk maar eens aan ‘restaurant Amsterdam’ of ‘fotograaf Maastricht’. Je ziet met deze tools echter niet of er ook daadwerkelijk vanuit Amsterdam of Maastricht gezocht wordt.

Realtime zoektrends

Ben je ook zo nieuwsgierig naar wat op dit moment populair is? Maak binnen Google Trends dan gebruik van de realtime zoektrends. Hierbij zie je populaire zoektermen van de afgelopen 24 uur. Het is zeker interessant om hierna te kijken. Je merkt namelijk dat realtime zoektrends ontzettend snel verschuiven. Dagelijks kom je dan ook weer nieuwe populaire realtime zoektermen tegen.

Nuttig? Voor zoekwoordenonderzoek niet zo, maar het is wel leuk om het af en toe eens te checken. Gewoon omdat het kan.

Trending zoekopdrachten

De populariteit van trending zoekopdrachten verschuift telkens. Dit heeft natuurlijk met gebeurtenissen, seizoenen en ontwikkelingen te maken. Zo kom je in september 2020 de volgende trending zoekopdrachten tegen:

 • Rachel Hazes
 • Herfst
 • Sonja Bakker
 • Het A-woord
 • Juventus

Je zult zien dat in de maand december de trending zoekopdrachten heel anders zijn en vooral met Sinterklaas of kerst te maken hebben. Terwijl je in de zomerperiode juist weer trending zoekopdrachten rondom vakanties tegenkomt.

Meest gezocht op Google 2019

Jaarlijks geeft Google de meest populaire zoektermen vrij. Wat werd het meest gezocht op Google 2019? Er werd in dat jaar het meest gezocht naar Ajax, WK Voetbal Vrouwen, Notre Dame, Julen en Duncan Laurens.

Meest gezocht op Google 2020

Waar werd het meest opgezocht in Google 2020? Dit is in december 2020 bekend gemaakt.

Meest gezocht op Google 2020:

 • Weer/ het weer morgen
 • Corona/ coronavirus
 • Google
 • Facebook
 • Buienradar

En deze zoektermen staan er ook tussen:

 • Funda
 • IKEA

Aan de slag met zoektermen

Eigenaar van een (bedrijfs)website? Dan is het belangrijk om goed vindbaar te zijn in zoekmachines. Populaire zoektermen kunnen hierbij helpen, maar ook zoektermen die heel goed bij de doelgroep aansluiten.

Een zoekwoordenonderzoek (laten) uitvoeren is altijd verstandig. Bespaar op de kosten en ga voor SEO teksten inclusief gratis zoekwoordenonderzoek. Zo weet je zeker dat je teksten ontvangt die geoptimaliseerd zijn voor websitebezoekers en met name de doelgroep. SEO teksten laten schrijven of behoefte aan andere content? We (Bianca en team) schrijven content voor websites, webshops, sociale media en printmedia. Informeer gerust naar de werkwijze, de tarieven of andere zaken.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven