Amuserende tekst (+ voorbeeld)

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Een amuserende tekst maakt net dat beetje verschil. Het gaat hier om een tekst die een verhaal vertelt, bedoeld om lezers te amuseren of vermaken. Blogposts zijn vaak amuserende teksten maar ook een reisverslag of een kort verhaal valt hieronder. Ontdek alles over de amuserende tekst + voorbeeld.

Tekstsoorten

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je kijkt naar teksten dan heb je tekstdoelen, tekstsoorten en tekstvormen. Een amuserende tekst is een tekstsoort: het type tekst waarmee je een doel wil bereiken.

Het tekstdoel van een amuserende tekst is dan ook de lezer vermaken of amuseren. Naast amuserende teksten heb je ook nog overtuigende, informerende, activerende teksten en nog veel meer.

Amuserende tekst voorbeeld

Soms is het lastig om een amuserende tekst van een ander type tekst te onderscheiden. Daarom vind je hieronder een amuserende tekst voorbeeld.

“Jan wist dat hij fout zat. Met het schaamrood op zijn kaken bood hij Annabel zijn excuses aan. Te laat, Annabel pakte haar spullen, rende de deur uit en de straat over. Met tranen in haar ogen en vol emotie rende ze het park in.”

Dit is een duidelijk voorbeeld van een amuserende tekst. Het gaat hier om een (kort) verhaal, of het nu om een roman of een thriller gaat. Overigens kan een blogpost ook een amuserende tekst zijn, verhalen vertellen kan immers net zo goed online. Kijk maar eens naar onderstaand amuserende tekst voorbeeld in de vorm van een blogpost:

“De ochtend begint hier altijd vol kabaal. Twee puberende kinderen, dan weet je wel hoe druk dat kan zijn. Altijd ruzie maken en ik ben de politieagent. Wanneer de eerste naar school vertrekt is het gelijk al een stuk rustiger.”

Amuserende tekst schrijven

Hoe lastig is het om een amuserende tekst te schrijven? In principe is dit minder lastig dan wanneer je een informerende of activerende tekst schrijft. Vooral die laatste vraagt om heel wat kennis, je moet de lezer immers overhalen. Bij een amuserende tekst hoef je lezers niet over te halen, tot actie aan te zetten, te overtuigen of te informeren. Je vertelt een verhaal.

Wel is het belangrijk dat de lezer zich geamuseerd voelt. Het verhaal moet dan ook boeien. Hierbij bouw je spanning op, iets dat de lezer ertoe aanzet om vooral door te gaan. Hieronder enkele tips om een amuserende tekst te schrijven.

Tip 1: bedenk waar het verhaal over gaat

Je moet allereerst bedenken waar het verhaal over gaat. Wordt het een persoonlijk verhaal, dus iets wat je zelf meemaakt of schrijf je over iemand anders? Veel amuserende teksten bevatten personages.

Wanneer je weet waar het verhaal over gaat moet je natuurlijk ook die personages erbij verzinnen. Enne, maak van de hoofdpersoon een sympathiek persoon. Dus geen narcist of een dierenmishandelaar, dat soort verhalen wil niemand lezen.

Tip 2: maakt het spannend

Of een stel nu zware relatieproblemen heeft, een huisdier wegloopt of dat een gezin zonder stroom komt te zitten: bedenk een probleem. Dit maakt het spannend, de lezer wil immers weten hoe het afloopt. Een amuserende tekst schrijven bestaat dan ook altijd uit het bedenken van een probleem.

Tip 3: gebruik emoties

Wanneer je emoties in een amuserende tekst gebruikt kan de lezer zich beter inleven. Kijk maar eens naar de bovenstaande amuserende tekst voorbeelden. In het eerste voorbeeld voel je het verdriet van Annabel, in het tweede voorbeeld de frustratie van een moeder.

Tip 4: krachtige eerste regels

Een amuserende tekst moet van begin tot eind boeiend. Veel schrijvers vergeten dat en bouwen de spanning pas halverwege de tekst op. Niet doen! Een amuserende tekst schrijven houdt in dat je met een aantal krachtige zinnen begint.

Tip 5: gebruik niet te veel woorden

Vermijd dubbele betekenissen en een overmatig gebruik van woorden. Je zegt bijvoorbeeld niet: “het sneeuwt buiten, witte vlokken vallen neer”. Dat het buiten sneeuwt dat hoef je niet te benadrukken, tenzij het bij jou ook binnen sneeuwt (ik zou toch iets aan dat dak laten doen). Dat sneeuwvlokken op wit zijn is natuurlijk ook meer dan logisch.

Schrap een teveel aan woorden weg. Een betere zin zou zijn: “het sneeuwt, grote vlokken dansen in de wind”. Hier krijg je een veel beter beeld bij zonder dat er overbodige woorden gebruikt zijn.

Nalezen en tegenlezen

Amuserende teksten schrijven vraagt om creativiteit. Het helpt om de tekst of het verhaal na een tot drie dagen nog eens opnieuw te lezen. Lees het vooral hardop voor, dan merk je vanzelf of zinnen wel kloppen.

Ben je tevreden, laat de amuserende tekst dan tegenlezen. Een tegenlezer haalt er sneller fouten of onjuistheden uit. Als laatste kun je ook nog op zoek gaan naar kritiek. Laat de amuserende tekst door je familie of vrienden lezen.

Amuserende tekst laten schrijven

Lukt het zelf niet om een amuserende tekst te schrijven? Dan kun je dit natuurlijk ook uitbesteden. Als ervaren tekstschrijver ga ik aan de slag met verschillende tekstvormen, waaronder dus ook de amuserende tekst.

Let op: voor hele boekwerken (bijvoorbeeld roman, horror, thriller of biografie) kun je beter bij een boekschrijver terecht. Amuserende teksten voor het internet nodig? Dan ben je wel bij de juiste persoon aangekomen. Denk bijvoorbeeld aan een kort verhaal of een amuserende blogpost.

Over de tarieven hoef jij je niet druk te maken: die zijn goed. Gewoon, omdat ondernemen betaalbaar moet blijven. Dat is sinds 2018 mijn motto en daar sta ik volledig achter. Wil je meer informatie of weten wat een amuserende tekst kost? Hieronder neem je contact op, je mag natuurlijk ook gewoon een e-mail sturen of bellen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven