Betekenis van embedden uitgelegd

Bijgewerkt: 16 april 2023

Je hoort de laatste tijd veel over embedden. Het is het insluiten van content op je eigen website. Je kunt van alles embedden, van een Instagrampost tot een YouTube filmpje. Maar ook muziek, een stukje tekst, een afbeelding en heel veel andere zaken.

Vaak wordt gedacht dat je onwettig gebruik maakt van andermans werk. Dat zou een inbreuk op het auteursrecht kunnen zijn. Toch geven rechters een andere betekenis aan embedden. In veel gevallen heb je hier geen toestemming van de auteursrechthebbenden voor nodig. Maar let op want er zijn situaties waarbij je helemaal niet mag embedden.

Embedden betekenis Nederlands en andere talen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Embedden is een Engels woord en betekent in het Nederlands ‘ingebed’. Dit houdt in dat ‘iets’ op een veilige of comfortabele wijze tussen iets anders wordt geplaatst. Dat kan van alles zijn, van content tot een systeem.

Hieronder zie je hoe ze in andere talen over embedden spreken.

  • Pools: osadzać
  • Italiaans: incorporare
  • Duits: einbetten
  • Deens: indlejre

Maar uiteindelijk gebruiken de meeste landen toch het woordje ‘embedden’, simpelweg omdat wereldwijd bekend is wat hier de betekenis van is.

Uitleg van embedden

Embedden is het plaatsen van iets binnenin iets anders. Denk maar eens aan een foto of een video op een website, waarvan het origineel op een andere website of op social media staat.

Embedden is eigenlijk een puzzelstukje in een groter geheel. Veel platforms geven je de mogelijkheid om content op je eigen website en te sluiten. Bijvoorbeeld als je een YouTube video op je website wilt delen. Je kopieert de videocode en plakt deze op je webpagina.

Waarom is dit zo handig?

Embedden is ideaal om content van verschillende bronnen op één plek te laten zien. Zo hoeven mensen niet naar verschillende websites te gaan, om toch alle content te zien. Het is ook een handige manier om informatie en media te delen die afkomstig is van verschillende platforms.

Vaak wordt embedden gebruikt om bestaande content te versterken. Of om iets duidelijk te maken.

5 voorbeelden van embedden

Vind je het lastig om de betekenis van embedden te begrijpen? Hieronder heb ik vijf voorbeelden voor jou.

1. YouTube-video.

Je kunt een YouTube-video embedden op je eigen website, blog of social media pagina. Dit doe je door de videocode te kopiëren en te plakken op je pagina. Vervolgens wordt de video op je website afgespeeld, zonder dat je de website hoeft te verlaten.

2. Google Maps.

Veel mensen weten het niet maar Google Maps is een bekend voorbeeld van embedden. Het zijn voornamelijk bedrijven die dit doen: ze embedden een Google Maps-kaart op hun website. Zo ontstaat er een interactieve kaart met bijvoorbeeld de locatie van het bedrijf, een restaurant of een evenement.

3. Instagram-post.

Heb je een leuke Instagram-post gemaakt en wil je deze op je website of blog tonen? Dat embed je deze op je website. Zo bekijken mensen de foto of video op je pagina, zonder dat ze Instagram bezoeken.

4. SoundCloud-audio.

Embedden kan niet alleen met foto’s of video’s maar ook met audio. Je kunt bijvoorbeeld een SoundCloud audiofragment op je website embedden. Dit kan ook met muziek van Spotify.

5. Twitter-bericht.

Op Twitter worden dagelijks miljoenen korte berichten geplaatst. Natuurlijk kun je die ook op je website embedden. Mensen lezen de tweet op jouw website en bekijken het origineel door op het bericht te klikken.

Is embedden strafbaar of verboden?

Het insluiten van content middels stukjes code wordt ontzettend veel gedaan. Het is een handige manier om vanaf een ander platform content op je website te tonen. Maar dit betekent niet dat embedden altijd is toegestaan. In sommige gevallen kan het strafbaar zijn of is het verboden.

Het is heel lastig om te achterhalen wanneer je wel of niet mag embedden. Dit komt omdat rechters het vaak ook niet te weten. Het ene moment wordt embedden toegestaan, het andere moment wordt het afgekeurd. Hier zijn al diverse rechtszaken over geweest, telkens met een andere uitspraak.

Enkele voorbeelden uit de praktijk

In 2012 kwam er goed nieuws voor bloggers naar buiten: embedden was niet strafbaar, ook niet wanneer het om illegale filmpjes zou gaan. Zo concludeerde een Amerikaanse rechter. In 2014 besloot het Hof van Justitie van de Europese Unie dat embedden geen inbreuk maakt op het auteursrecht.

Maar in 2018 besloot een New Yorkse rechter dat embedden verboden is. Terwijl in 2020 een Amerikaanse rechter weer het tegenovergestelde besloot.

Dit laatste geval ging om een rechtszaak tussen een professionele fotografe en een nieuwswebsite. De nieuwswebsite had een van de foto’s van de fotografe in een online artikel gebruikt. Dit gebeurde middels embedden. Dat vond de fotografe een inbreuk op haar auteursrecht. Ze stapte naar de rechtbank maar kreeg geen gelijk.

In datzelfde jaar gebeurde in Nederland het tegenovergestelde. Een fotografe ging in verweer toen een website een van haar foto’s als embeddedlink op de site plaatste. In dit geval kreeg de fotografe gelijk: embedden was een inbreuk op het auteursrecht.

Dit laat zien dat het nog lang niet duidelijk is of embedden nu wel of niet strafbaar is. Hoe ga je hier eigenlijk mee om zonder dat je in de problemen raakt?

Wat van jezelf is mag je embedden

De veiligste methode is om alleen materiaal van jezelf te embedden. Wanneer jij een originele foto op Instagram plaatst, dan mag je deze ook op je website embedden. Daar kan niemand iets van zeggen.

Dit geldt natuurlijk ook voor podcasts die je hebt gemaakt of YouTube filmpjes. Die kun je probleemloos middels een code op je website insluiten.

Gaat het om materiaal dat niet van jezelf is? Dan is het altijd handig om eerst even toestemming aan die ander te vragen. Dan weet je zeker dat je er geen problemen mee krijgt.

Ook moet je kijken of iets openbaar of privé staat. Wanneer het om content gaat dat op een privéaccount staat, dan mag je het niet zomaar embedden.

Teksten op je website embedden

Hoe makkelijk zou dat zijn: niet je eigen teksten schrijven maar gewoon bij een ander halen. Hele stukken tekst middels embedden op je website plaatsen. Zo vul je op een makkelijke manier je website met heel veel content. Nu is het embedden van teksten niet zo eenvoudig. In ieder geval niet zo makkelijk als wanneer je dit met een YouTubefilmpje of een Instagrampost doet.

Wil je hele teksten embedden dan doe je dit middels een i-frame.  In dit frame wordt de originele bron weergegeven. Dat kan dus een hele lap tekst zijn.

Grote lappen tekst weergeven middels een iframe is in veel gevallen niet toegestaan. Al is het alleen maar omdat er geen embedcode bij deze tekst staat, waardoor je het niet in kunt sluiten. Dat jij dit op een andere manier toch doet, wil niet zeggen dat dit mag.

Is embedden hetzelfde als hyper linken?

Soms wordt gezegd dat embedden gelijk staat aan hyperlinken. Zelf zie ik dat niet zo. Bij hyperlinken plaats je een linkje naar een website, een social media post of iets anders. Jouw bezoeker bepaalt zelf of deze op het linkje klikt en zo bij de andere website of op een social media-account uitkomt.

Ja, embedden is een vorm van hyperlinken, alleen hoeft jouw bezoeker nergens op te klikken. Hij of zij ziet content waar je naar verwijst op jouw website staan. In dat opzicht kijk ik toch heel anders tegen embedden aan.

Even voor de duidelijkheid: hyperlinks zijn niet strafbaar. Maar dat kan het wel zijn wanneer je naar strafbaar materiaal linkt. Over embedden is nog geen duidelijke uitspraak: is het nu strafbaar of niet? Het verleden heeft laten zien dat rechters het niet met elkaar eens zijn. Dit zal in de toekomst ook nog wel zo blijven, totdat er uiteindelijk een duidelijke wet komt. Wees tot die tijd voorzichtig met het insluiten van andermans materiaal.

Mijn mening? Embedden zou verboden moeten zijn, tenzij je alleen je eigen materiaal insluit. Het is gewoon niet leuk om te zien dat jouw werk door anderen op hun websites wordt gebruikt.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven