Google Maps werkt niet: een aantal oplossingen

Bijgewerkt: 24 oktober 2022

Werkt Google Maps niet? Als bedrijf/ondernemer gebruik je Google Maps waarschijnlijk op je website. Het is een handig hulpmiddel om bezoekers te helpen je bedrijf te vinden. Daarnaast wordt Google Maps veel als navigatiesysteem ingezet.

Wanneer deze dienst niet werkt kan dit verschillende oorzaken hebben. De oorzaak is mede afhankelijk van de functionaliteit. Omdat hier grote verschillen tussen zitten deel ik de meest voorkomende problemen en welke oplossingen er zijn.

Inhoud:

  1. Navigeren en problemen
  2. Maps voor ondernemers

Navigeren met Google Maps

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Google Maps is interessant als navigatiesysteem maar natuurlijk ook voor ondernemers. In één oogopslag de locatie en routebeschrijving naar het bedrijf tonen. Hieronder vind je informatie wanneer Google Maps als navigatiesysteem niet werkt. Ben je ondernemer en gebruik je Google Maps om de locatie en routebeschrijving naar je bedrijf te tonen? Lees dan door in het hoofdstuk “Google Maps voor ondernemers”.

Navigeren met Google Maps is heel eenvoudig. Deze software toont niet alleen de routebeschrijving maar werkt tijdens de rit automatisch belangrijke updates bij. Praktisch: bij veel drukte of files maakt Google Maps een herberekening.

Werkt Google Maps niet tijdens het navigeren? Grote kans dat het aan je internetverbinding ligt. Zonder internetverbinding kan Google tussentijds niet updaten. Controleer daarom eerst of je internetverbinding wel goed werkt. Maak je gebruik van 3G/ 4G dan kan het internet door hoge rijssnelheden soms wat achterblijven.

Locatie staat uit

Om Google Maps goed te laten werken is het belangrijk dat je locatie aanstaat. Heb je deze uitstaan dan ziet Google Maps niet waar jij je op dat moment bevindt. Het navigeren loopt dan flink achter of werkt helemaal niet meer. Zet bij gebruik van Google Maps altijd je locatie aan.

Google Maps werkt niet op telefoon/ smartphone

Het kan natuurlijk ook dat je gebruik maakt van een verouderde versie van deze software. Bekijk of er updates zijn en werk de software bij. Wanneer dit niet werkt verwijder dan de gehele app en installeer deze opnieuw, vaak werkt het dan wel weer.

  • Ga naar de Google Play store of de Apple app store
  • Zoek naar Google Maps
  • Tik eventueel op “bijwerken”

Google Maps voor ondernemers

Gebruik je Google Maps op je bedrijfswebsite? Erg praktisch want je toont direct de locatie van je bedrijf. Bovendien kunnen klanten van hieruit de routebeschrijving naar je bedrijf vinden. Dat scheelt weer een hoop uitleg.

OP een website kan Google Maps niet naar behoren werken. De kaart ziet er onduidelijk uit of vertoont grote pixels. Waarschijnlijk is er sprake van een bug of van teveel aanvragen.

Sinds 2018 heeft Google een maximum van 25.000 aanvragen per dag ingesteld. Dit is in 2020 veranderd naar een maximaal gratis verbruik van $ 200 per maand. Dit geldt voor alle websites die gebruik maken van de API Google Maps.

Kleine websites zullen zelden meer dan $ 200 per maand verbruiken. Maar mocht dit toch gebeuren, dan weet je gelijk waar het probleem zit wanneer Google Maps niet werkt. Je krijgt dan namelijk een foutmelding te zien of je wordt tijdelijk van de API geblokkeerd.

Een API key kopen

Om gebruik te maken van Google Maps op de commerciële website heb je een API key nodig. Je hebt keuze uit verschillende API’s, een overzicht hiervan vind je op de Google developer website.

De prijzen voor een API die verschillen, maar voor statische kaarten betaal je $ 2 per 1000 verzoeken en voor dynamische kaarten $ 7 per 1000 verzoeken. Routes naar je bedrijf toe kosten $ 5 per 1000 verzoeken. Vanaf 100.000 verzoeken per maand krijg je korting. Meer over de prijzen vind je op de website van cloud.google.

Aan het einde van elke dag wordt het verbruik berekend en aan het eind van elke maand ontvang je een factuur. Zolang je onder die $ 200 per maand blijft zitten ontvang je geen factuur.

Wanneer Google Maps niet werkt: mis geen belangrijke updates!

Google werkt zijn software regelmatig bij. Als het goed is worden deze updates ook binnen de API key doorgevoerd en hoef je in principe niets te doen. Wanneer het met updaten ergens misgaat is het raadzaam om de API key te verwijderen en opnieuw te installeren. Vaak is hiermee het probleem opgelost.

Mocht er sprake zijn van een bug dan laat Google dit zo snel mogelijk weten en lossen ze het uiteraard op.

Bijzondere problemen met Google Maps

Soms ontstaan er wel heel bijzondere problemen. Bekijk hieronder de meest voorkomende problemen en oplossingen.

Google Maps op zijn kop

Echt waar, sommigen zien tijdens het navigeren Google Maps op zijn kop. Het pijltje staat dan altijd in de verkeerde richting. Voor je gevoel klopt dit natuurlijk niet. Standaard staat het pijltje altijd naar het noorden gericht.  Het is echter veel prettiger om het pijltje naar de kijkrichting te laten wijzen. Hiervoor tik je op het kompas wijzertje.

Google Maps draait er niet mee

Vrijwel hetzelfde probleem dat je eenvoudig oplost door het kompas wijzertje aan te klikken. Vaak ontstaat dit probleem na een update waardoor je voorgaande instellingen verloren zijn gegaan.

Google Maps wordt niet geladen

Wanneer Google Maps niet op een website wordt geladen dan is hier een commerciële API key voor nodig. Werkt Google Maps niet op de smartphone (navigatiesysteem), zet dan eens het mobiel internet/wifi aan. De app afsluiten en opnieuw opstarten helpt ook goed.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven