Wat is embedden en hoe doe je dat?

Bijgewerkt: 18 november 2022

Embedden is tegenwoordig heel populair. Je sluit iets op je website in waarbij je gebruik maakt van andermans materiaal. Het voordeel hiervan is dat je geen rekening hoeft te houden met het auteursrecht. Tenminste, wanneer je je aan de regels houdt.

Embedden doe je met behulp van een embedded code. En dat is nu net het probleem, want je kunt niet zomaar alles insluiten. De andere website moet hiertoe de mogelijkheid geven.

Embedden vanaf social media

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Embedden is het insluiten van content vanaf een andere website of een platform. Denk hierbij aan afbeeldingen, video’s, audio of teksten. Het vaakst wordt embedden vanaf social media toegepast. Dit heeft met de interessante mogelijkheden te maken.

Je kunt bijvoorbeeld embedden vanuit Twitter of Facebook. Dit soort platformen geeft gebruikers toegang tot een embedcode. Deze insluitcode hoef je alleen maar over te nemen en op je eigen website te plaatsen.

Wanneer je op social media actief bent is het interessant om een sociale media feed op je website te plaatsen. Het insluiten van posts op social media zorgt ervoor dat je een groter publiek bereikt. In dit geval kun je handmatig embedden, maar er is ook software beschikbaar dat automatisch een social media feed op je website maakt.

Kun je iets vanaf een standaard website insluiten?

Je ziet een geweldig stukje tekst of een webpagina die je op je eigen site wil delen. Dat kan niet zomaar, want je krijgt met auteursrecht te maken. Wanneer je zomaar tekst van een ander overneemt is dit een schending van het auteursrecht. Dit kan flinke gevolgen hebben, ook financieel.

Een klein stukje tekst mag je citeren, waarbij je geen toestemming van de ander nodig hebt. Wel moet het citaat samenhangen met de inhoud van je webpagina. Bovendien moet je bij citeren aan naamsvermelding doen.

Dan heb je nog parafraseren, waarbij je andermans woorden of misschien wel een hele paragraaf overneemt. Tenminste, het is de bedoeling dat je dit in je eigen woorden weergeeft. Hierbij plaats je een verwijzing naar de oorspronkelijke auteur.

Embedden of insluiten is een mooie manier om een tekst of webpagina te tonen, zonder dat je hier toestemming voor nodig hebt. Vaak wordt gedacht dat dit niet mogelijk is maar dit kan juist wel. Het is heel makkelijk om een embed code te maken, zodat je inhoud van een andere webpagina op die van jou insluit.

Zelf een embed code maken

Wil je iets embedden vanaf social media, dan biedt het platform de mogelijkheid om een embed code aan te maken. Maar wat wanneer je iets vanaf een andere website wil insluiten? Dan moet je zelf een embed code maken. Hier zijn speciale websites voor, bijvoorbeeld https://embed.ly.

Je vult de URL in van de webpagina die je wil embedden. Vervolgens zie je een voorbeeld (review). Kopieer de embed code en plaats deze als HTML op je webpagina.

Het fijne aan deze website is dat hij heel slim met embedden omgaat. Er staat netjes een linkje naar de bron bij, en niet alles wordt getoond.

Embedden en het auteursrecht

Mag je embedden en hoe zit het met het auteursrecht? Vaak wordt gedacht dat embedden een schending van het auteursrecht is. Je toont immers een groot gedeelte van een webpagina, inclusief afbeelding.

Lange tijd was er twijfel over embedden. Want de basis is dat je toestemming van de auteursrechthebbenden nodig hebt om diens content te delen. Toch zijn hier een aantal uitzonderingen op. Dit zijn onder andere het citaatrecht en ook embedden.

Het idee achter embedden is dat de content op de oorspronkelijke bron of server blijft staan. Je downloadt of uploadt het niet. Je doet ook niet aan verveelvoudigen (kopiëren). In deze gevallen kun je zonder toestemming embedden. Niemand die je wat kan maken.

Maar ook nu weer gelden er wat beperkingen. Wanneer de embed achter een inlogpagina of betaalmuur zit, of het is nog niet officieel openbaar gemaakt, dan mag je niet embedden. Dit geldt ook wanneer de content voor een beperkte groep gepubliceerd is.

Het Europese Hof oordeelde eerder dat hyperlinken en dus ook embedden niet onder mededeling aan het publiek valt. Maar in 2022 oordeelde de rechtbank van Amsterdam dat embedden niet is toegestaan.

Het is vooralsnog onduidelijk of embedden onder het delen van auteursrechtelijke beschermd content valt, en of je hier toestemming voor nodig hebt. Dit verschilt dus per situatie.

Iets zonder toestemming en naamsvermelding insluiten

Het is belangrijk om te kijken wat embedden exact inhoudt en aan welke regels je moet voldoen. Embedden is in de basis iets zonder toestemming en naamsvermelding insluiten.

Wil je niet dat anderen jouw content embedden, dan kun je dit middels een code blokkeren. En vind je het risicovol om het werk van anderen te embedden? Voldoe dan aan de regels. Geef de bron duidelijk aan en/of doe aan naamsvermelding. Of nog beter: vraag toestemming. Leg deze toestemming wel schriftelijk (of per e-mail) vast, dan sta je veel sterker in je schoenen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven