Wat kost een tekstschrijver per woord?

Bijgewerkt: 24 augustus 2021

Je bent op zoek naar een tekstschrijver die je website gaat vullen met content. Natuurlijk is het belangrijk dat je website goed vindbaar is in zoekmachines. Daarnaast moeten de teksten converteren oftewel meer omzet opleveren. Dit betekent een investering doen, maar wat kost een tekstschrijver per woord? Hieronder een duidelijke opsomming van de verschillende tarieven.

Per woord of per uur

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De meeste tekstschrijvers hanteren een prijs per woord of per uur. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Voordeel van een prijs per woord is dat je weet wat je ongeveer betaalt. Nadeel is dat je met extra woorden ook duurder uit bent. Wil je niet voor verrassingen komen te staan, spreek dan vooraf een maximum aantal woorden af. Vermeld ook dat je voor extra woorden niet wil bijbetalen.

Een tarief per uur is misschien niet zo handig. Stel dat je twee tekstschrijvers vindt met elk een uurtarief van € 50. De een is 4 uur met de tekst bezig en de ander anderhalf uur. Bij de eerste ben je € 200 kwijt en bij de tweede € 75.

Hier werken we altijd met een vast tarief. Je betaalt niet per woord en ook niet per uur maar gewoon per tekst. Je hoeft je dus niet druk te maken over het werktempo. Krijg je er extra woorden bij? Die zijn gratis: cadeautje van de zaak.

Wat kost een tekstschrijver per woord?

Nederland telt duizenden tekstschrijvers en ook in België zijn er ongeveer net zoveel actief. Je komt van alles tegen, van de absolute beginner tot de professional. Dan heb je nog de bloggers, normale schrijvers, copywriters (advertentiemateriaal), SEO tekstschrijvers en de content creators. Die laatste groep gaat een stapje verder want verzorgt niet alleen teksten maar ook beeld of geluid.

Wat kost een tekstschrijver per woord? Omdat je zoveel aanbod hebt zullen de tarieven enorm uiteen lopen. Van minder tot 1 cent per woord tot meer dan € 0,40, wat moet je betalen en wat is de beste keus?

Een tarief tot 5 cent per woord

Wil je voordelig uit zijn dan kun je het beste voor een tekstschrijver gaan met een tarief tot 5 cent per woord. Voor een tekst van 500 woorden betaal je dus maximaal € 25. Er zijn ook veel tekstschrijvers die voor 1 cent per woord aan de slag gaan. Je bent dan gemiddeld € 5 per tekst kwijt, dat is natuurlijk hartstikke goedkoop.

Het kan nog veel goedkoper, namelijk een halve cent. Deze laatste groep zul je minder vaak tegenkomen. Er zijn honderden tekstschrijvers die voor een tarief tot 5 cent aan de slag gaan. Hoe zit het dan met kwaliteit? Lastig om te zeggen. De praktijk laat zien dat onervaren tekstschrijvers, studenten of beginners vaak lagere tarieven hanteren. Maar er zijn ook meer ervaren schrijvers die voor deze tarieven gaan.

Het belangrijkste is dat deze teksten goed geschreven zijn en ook goed vindbaar zijn in zoekmachines. Kijk dus even naar de eigen vindbaarheid van de tekstschrijver of behaalde resultaten. Valt dit tegen, dan kun je beter voor een andere schrijver kiezen.

5 tot 15 cent per woord

Een tekstschrijver die 5 tot 15 cent per woord vraagt kom je redelijk vaak tegen. Een tekst van 500 woorden kost tussen de € 25 en € 75. Op zich is er niks mis met dit soort tarieven. De praktijk laat zien dat het om beginnende tot ervaren tekstschrijvers gaat. Ook nu weer is het belangrijk om op een aantal zaken te letten:

  • Vindbaarheid van de tekstschrijver zelf
  • Professionaliteit
  • Kennis van SEO
  • Schrijfstijl en kennis van Nederlandse taal

Je hebt er natuurlijk niks aan om goedkoop uit te zijn en de tekst levert niks op. Dan is je investering ook niks waard. Staar je daarom niet alleen blind op het tarief maar vooral wat de tekstschrijver oplevert.

Vanaf 15 cent per woord

Is het goed om een tekstschrijver 15 cent of meer per woord te betalen? Tarieven kunnen makkelijk oplopen tot € 0,25 of zelfs € 0,40 per woord. Binnen de journalistiek is dit vrij normaal maar in de wereld van SEO kom je dit minder vaak tegen. Je ziet namelijk dat veel SEO schrijvers of tekstbureaus met prijzen stunten. En ja, daar behoren we ook toe. Vraag direct de tarievenkaart aan en ontdek de verrassende prijzen.

Een hoog tarief staat niet gelijk aan garantie dat de tekst ook iets oplevert zoals hoog in Google scoren. Ook nu weer is het belangrijk om te bekijken hoe de schrijver op jou overkomt. En natuurlijk wat behaalde resultaten zijn, bijvoorbeeld met de eigen website of die van opdrachtgevers. Je wil tenslotte een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Kosten tekstschrijver per woord en belastingdienst

Schakel je een tekstschrijver in en gaat het hier om een zakelijke investering? Zorg dat je altijd een btw-factuur van de schrijver ontvangt. Zo kun je de gemaakte kosten als zakelijk opvoeren. De btw is aftrekbaar maar ook de kosten trek je later van de winst af. Dit scheelt weer aan inkomstenbelasting.

Student schrijvers of degenen die geen ondernemer zijn kunnen geen factuur opmaken. Hoe zit het dan met de gemaakte kosten en de belastingdienst? Een particuliere schrijver moet een kwitantie opmaken. Aan de hand van deze kwitantie kun je aantonen dat je als bedrijf kosten hebt gemaakt.

Wat kost een tekstschrijver per woord wanneer je dit als kosten opgeeft? Dat hangt een beetje van de bedrijfsomzet en overige kosten af. Bij een minimale winst betaal je misschien helemaal geen inkomstenbelasting en heeft de tekstschrijver uiteindelijk niet veel gekost. Vraag je boekhouder of accountant om informatie.

De tarievenkaart aanvragen

Natuurlijk wil je weten wat een tekstschrijver per woord kost. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen betaal je hier nooit per woord, extra woorden zijn gratis. Op de tarievenkaart vind je overzichtelijk wat je per tekst of artikel betaalt. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen verschillende woordlengtes, bijvoorbeeld 500-600 woorden of 1000-1200 woorden.

Nieuwsgierig of direct een samenwerking starten? Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan. Wens je meer informatie, neem dan contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven