Een aandachtstrekker in een tekst, betoog of beschouwing is het belangrijkste onderdeel van de hele tekst! Dit doe je in de inleiding waarmee je direct de aandacht van de lezer trekt. Deze móet eigenlijk wel doorlezen, en dat is nu net wat je wil bereiken. Ik laat jou zien hoe je een dijk van een aandachtstrekker neerzet.
Nieuwsgierig maken

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Een aandachtstrekker in een tekst is niets anders dan het nieuwsgierig maken van de lezer. Het maakt hierbij niet uit of het om een blog, een informatieve tekst, een betoog of beschouwing gaat. Je hebt maar een doel: de aandacht van de lezer trekken waardoor deze meer wil lezen. Maar gaandeweg je tekst is het belangrijk om die aandacht van de lezer ook vast te blijven houden. Anders is je aandachtstrekker voor niets geweest.
Aandachtstrekker tekst? Eerst de titel
Die aandachtstrekker in je tekst is belangrijk, maar het begint natuurlijk allemaal met een goede titel. Over die titel hoef je echt niet lang na te denken. Het is eigenlijk heel simpel: de titel laat zien waar de tekst, je betoog of beschouwing over gaat. Hierbij is het wel belangrijk om specifiek te zijn. Kijk maar eens naar onderstaande twee titels:
- Aandachtstrekker
- Aandachtstrekker in tekst
Bij de eerste titel denk je dat ik het over iemand ga hebben die continu in de aandacht wil staan. Terwijl je bij de tweede titel denkt: aha, dit gaat over de aandacht trekken in een tekst! Wees dus zeker specifiek met het kiezen van je titel.
De inleiding van de tekst
Die aandachtstrekker in je tekst die plaats je in de inleiding. Dit zijn de eerste woorden, direct onder de titel. Hoe maak je een goede aandachtstrekker? De inleiding bestaat uit een korte samenvatting van de tekst. Je bespreekt het probleem en laat zien dat je de oplossing gaat geven.
Kijk maar eens hierboven: ik bespreek in de inleiding waarom een aandachtstrekker belangrijk is en beloof vervolgens dat ik laat zien hoe je dit doet. Ik heb je middels de inleiding warm gemaakt om verder te lezen. Goed gelukt toch?
Aandachtstrekker tekst: voorbeeld van hoe het moet
Om je te helpen met het maken van een aandachtstrekker voor je tekst laat ik twee voorbeelden zien. Eentje van hoe het moet en eentje van hoe het niet moet. Lees onderstaande twee inleidingen maar eens door.
Aandachtstrekker in betoog (zo moet het)
De aandacht trekken in je betoog? Dit kan soms knap lastig zijn, want hoe overtuig je de lezer van jouw standpunt? Dit doe je met sterke argumenten. In dit artikel lees je alles over die belangrijke aandachtstrekker in een betoog.
Aandachtstrekker in beschouwing (zo dus niet)
Ik heb een mening en dat is mijn beschouwing. En mijn mening is dat
iedereen een mening mag hebben. Want je mag best aandacht trekken omdat je een
mening hebt. Daarom is een mening een beschouwing.
Nou ja, die tweede inleiding is misschien wat overdreven. Maar de lezer heeft niet het idee dat hij informatie over de aandachtstrekker in een beschouwing gaat krijgen, alleen maar een hoop blabla. Je begrijpt wel wat ik bedoel.
Aandachtstrekker tekst maken? Enkele tips
Hoe maak je nu de perfecte aandachtstrekker? Ik geef jou enkele tips waar je zelf mee aan de slag kunt. Lukt het jou niet om een aandachtstrekker voor je tekst, betoog of beschouwing te bedenken dan help ik je graag verder. Meer informatie hierover vind je onderaan dit artikel. Dan nu snel over naar mijn tips.
Tip 1: gebruik geen standaard zin
Vooral de eerste zin moet een aandachtstrekker zijn. Gebruik geen standaard zinnen zoals: “dit artikel gaat over de aandacht trekken.” Die conclusie had de lezer zelf ook al getrokken. Jouw eerste zin trekt dus niet echt de aandacht. Vermijd standaard of cliché zinnen.
Tip 2: doe het eens anders
“Een aandachttrekker heeft een hoger IQ”. He wat? De lezer wordt direct geprikkeld want is het wel zo dat een aandachttrekker een hoger IQ heeft? Met dit soort zinnen haal je jouw publiek over om vooral door te lezen. Maar let op, zorg er wel voor dat je verderop in je tekst terugkomt op die aandachtstrekker. Verkoop dus geen onzin.
Tip 3: aandachtstrekker in een tekst niet te lang maken
De inleiding is de aandachtstrekker in een tekst. Het is heel normaal om de inleiding tussen de 50 en 70 woorden te houden. Iets langer kan ook maar houd het zeker onder de 100 woorden. Het tegenovergestelde geldt ook: een inleiding van 20 woorden is veel te kort. Hiermee trek je onvoldoende de aandacht.
Tip 4: houd (eventueel) rekening met SEO
Er is best wel een verschil of je een aandachtstrekker voor je tekst (website) of een aandachtstrekker voor betoog of beschouwing maakt. In het eerste geval wil je niet alleen de lezer overtuigen maar ook meer zoekverkeer naar je website trekken. Bij SEO moet je dus de lezer direct vanuit de inleiding prikkelen maar ook de zoekmachine overtuigen. Dat is een hele kunst.
Bij een aandachtstrekker voor je beschouwen of betoog hoef je geen rekening te houden met zoekmachine optimalisatie. Dat scheelt alweer.
Tip 5: spreek de lezer aan
Voor lezers is het heel belangrijk dat ze het gevoel hebben dat ze met jou in gesprek gaan. Spreek de lezer in de inleiding dus direct aan. Zo heeft deze ook het gevoel dat je jouw tekst, betoog of beschouwing speciaal voor hem of haar hebt geschreven.
Hulp van een tekstschrijver
Vind je het moeilijk om een aandachtstrekker te bedenken of een hele tekst te schrijven? Als (SEO) tekstschrijver help ik jou hier graag bij. Of het nu om een tekst voor je website, webshop of printmedia gaat: ik ben er. Ook voor teksten voor sociaal media. Neem voor meer informatie contact op.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.