Tarief copywriter, wat kost dat tegenwoordig?

Bijgewerkt: 18 januari 2022

Het tarief copywriter, daar kom je echt niet wijs uit! De meeste copywriters hanteren een uurtarief. Maar ja, is die schrijver nu een half uur of vier uur met jouw tekst bezig? Dit scheelt op de eindstreep heel veel. Bekijk wat het reële tarief van een copywriter is.

Per uur of per woord

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je kijkt naar het tarief van copywriters dan kom je twee groepen tegen: degene die per uur of per woord afrekenen. Er is nog een derde groep: de copywriter met een tarief per tekst of project.

Laten we maar eens wat dieper ingaan op de tarieven copywriter, dan weet je ook waar je aan toe bent.

Tarief copywriter per uur

Deze kom je in de meeste gevallen tegen: het tarief copywriter per uur. De uurtarieven lopen enorm uiteen, van € 25 per uur tot € 100 per uur. € 25 klinkt goedkoop, maar is het dat wel? Misschien niet, want wanneer iemand € 25 vraagt en 10 uur met een tekst bezig is dan ben je op de eindstreep € 250 kwijt. Terwijl die van € 100 per uur in een uurtje klaar kan zijn dus dan ben je € 100 kwijt. Dat zijn toch wel verschillen.

Een tarief per uur is mooi maar je moet vooraf weten waar je aan toe bent. Informeer daarom naar het werktempo of de totale kosten. Overigens werken we hier niet op basis van uurtje-factuurtje. Vooraf hoor je wat iets kost, ongeacht de hoeveelheid werk.

Tip: betaal liever niet per uur!

Met een uurtarief kun je niet zoveel. Van tevoren weet je namelijk niet hoe lang de copywriter met jouw tekst of opdracht bezig is. Er zijn snelle schrijvers die in een half uur een tekst klaar hebben maar je hebt ook exemplaren die er makkelijk een halve dag mee bezig zijn. Terwijl de kwaliteit echt niet beter hoeft te zijn dan bij zijn snellere collega. Bij die trage copywriter zou je ontzettend duur uit zijn. Betaal betaal dus liever niet per uur, dit is een advies dat je vaker hoort.

Copywriter tarief per woord

Hier heb je toch wel meer aan, een copywriter tarief per woord. Je weet vooraf waar je aan toe bent. Stel dat de copywriter een tarief van € 0,10 per woord hanteert. Je bestelt een tekst van 500 woorden. Je kunt zelf wel uitrekenen wat dat kost: 500 X € 0,10 = € 50. Zo, daar ben je direct klaar mee. Duidelijker kan niet.

Een copywriter per woord betalen heeft voordelen en nadelen. Het grootste voordeel is dat je vooraf weet wat het gaat kosten. Nadeel is dat de copywriter er soms stiekem wat woorden bijduwt. Op de eindstreep betaal je dus voor meer woorden. Om eerlijk te zijn was dit vroeger mijn werkwijze, tegenwoordig vind ik het belangrijk om vooraf een vaste prijs te geven. Ontvang je toch wat extra woorden in een tekst? Dat mag je als cadeautje zien.

Nog beter: tarief copywriter per tekst

Eigenlijk moet je een copywriter niet per uur en ook niet per woord afrekenen. Ik hanteer liever een copywriter tarief per tekst. Hier heb ik vaste tarieven voor, bijvoorbeeld voor teksten van 500-600 woorden en van 900-1100 woorden. Het tarief gaat uit van het laagste aantal woorden. Maar wanneer de tekst uiteindelijk op meer woorden uitkomt dan betaal je hier niets extra’s voor.

Ik zie dit als service van de zaak. Of service van de copywriter, het is maar net hoe je het wil noemen. Geen uurtarief en geen woordtarief: vooraf weet jij waar je aan toe bent.

Hoe duur is een copywriter?

Je bent vast wel op zoek gegaan naar het tarief van de copywriter. Vraag de tarievenkaart aan, hierop staan alle prijzen vermeld. Zonder verborgen kosten. Een SEO tekst of blog nodig? De vermelde tarieven zijn inclusief zoekwoordenonderzoek. Je betaalt hier dus niets extra’s voor. Wil je een los zoekwoordenonderzoek inclusief rapportage, dan geldt hier een apart tarief voor.

Hoe duur is een copywriter? Daar kom je pas achter wanneer je de tarieven opvraagt. Alles is exclusief btw, houd hier rekening mee. Zijn de tarieven reëel? Dat mag je zelf bepalen. Kijk gelijk even in het portfolio en ontdek welke tevreden opdrachtgevers jou voorgingen.

Momenteel is er zoveel vraag naar goede SEO tekstschrijvers, dit zorgt ervoor dat de wachttijd soms oploopt. Schrijf je in als trouwe opdrachtgever. Wanneer je aangeeft wat je wekelijks of maandelijks nodig hebt dan staat dit voor je klaar. Zo hoef je niet op je teksten te wachten.

Dit is een reëel tarief van de copywriter

Als SEO copywriter ben ik al heel wat jaren actief. Voor grote bedrijven als Becam, Frisia, Postkrediet, iPhone.nl, De Thuizorg Student en nog veel meer. Dankzij mijn jarenlange kennis, ervaring en groeiende populariteit help ik je met een betere online zichtbaarheid, of dit nu in zoekmachines of op social media is.

Wil je weten wat je exact kwijt bent en hoe ik te werk ga? Stuur gerust een bericht of vraag direct en vrijblijvend de tarievenkaart aan. Zo geregeld!


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven