Startpagina links kopen, moet je dat wel doen?

Bijgewerkt: 18 juli 2023

Linkbuilding is een populaire methode om hoger in Google te komen. Het is vaak lastig om aan backlinks te komen. Veel websites willen niet meewerken of vragen ontzettend hoge prijzen. Dan heb je ook nog speciale sites waar je backlinks koopt, maar dit voldoet ook niet altijd aan je wensen.

Een goed alternatief is startpagina links kopen. Vroeger werd dit veel gedaan en ook nog eens met succes toegepast. Tegenwoordig zijn startpagina links niet de allerbeste keuze.

Dit is een startpagina

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Startpagina’s bestaan ontzettend lang, soms nog wel langer dan een aantal zoekmachines. Op zich wel logisch, want toen er nog geen zoekmachines waren, kon je informatie alleen via een startpagina vinden.

Startpagina.nl is de Nederlandse versie en is in 1998 opgericht. Dat zie je ook wel aan het design, want wanneer je deze website bezoekt dan merk je dat hij wat ouderwets aanvoelt. Er is nooit voor een frisse update gezorgd, dit kan natuurlijk een bewuste keuze zijn.

Op een startpagina vind je een overzicht van geselecteerde links naar Nederlandse websites. Tenminste, wanneer je op startpagina.nl uitkomt. Want er zijn ook veel buitenlandse startpagina’s die links verzamelen naar websites in hun eigen taal.

Naast startpagina.nl zijn er nog andere initiatieven zoals actiefzoeken.nl, goedbegin.nl en coolstart.nl. Bij veel van deze startpagina’s is het mogelijk om een dochterpagina aan te maken. Dit betekent dat je een eigen startpagina met een specifiek thema of onderwerp aanmaakt, deze hangt vervolgens onder de hoofdpagina.

Een dochterpagina ziet er bijvoorbeeld zo uit: amsterdam.startpagina.nl, of utrecht.goedbegin.nl. Vroeger werden startpagina’s veel bezocht, want het gaf de bezoeker de mogelijkheid om relevante websites te vinden. Nu Google de grootste zoekmachine wereldwijd is merk je dat startpagina’s niet meer zo populair zijn. Toch worden ze nog veel voor linkbuilding ingezet.

Het idee achter linkbuilding

Het is tegenwoordig lastig om een website hoog in Google te krijgen. Dit heeft met de groeiende concurrentie te maken. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 8 miljoen websites en webshops actief. Zie daar maar eens bovenuit te komen.

Daarom richten veel bedrijven en webmasters zich op SEO. Middels zoekmachineoptimalisatie is het mogelijk om een hoge positie in Google te behalen. Dit vraagt veel werk en het kost ook veel. Maar het loont zich, mits goed toegepast.

Content delen is het belangrijkste onderdeel van SEO. Toch zijn veel marketeers ervan overtuigd dat linkbuilding een van de beste methoden is. Dat kan zeker positief uitpakken, mits goed aangepakt.

Met linkbuilding verzamel je actief backlinks. Zoekmachines volgen deze linkjes en kunnen op deze manier bepalen of ze waardevol zijn. Goede linkbuilding kan de organische ranking verhogen.

Permanente links hebben de voorkeur

Het probleem met linkbuilding is dat je vaak tijdelijke backlinks krijgt. Een website wil (tegen betaling) best een backlink plaatsen, maar kan deze na enkele maanden tot jaren weer verwijderen. Dat wil je niet, permanente links hebben altijd de voorkeur.

Omdat startpagina’s al vele jaren bestaan kun je hier permanente backlinks op krijgen. En dat is precies waarom sommige bedrijven de focus op startpagina’s hebben liggen.

Startpagina links kopen

Het probleem is dat je niet zomaar een link op een startpagina kunt krijgen. Natuurlijk, de eigenaar van een dochterpagina kan dit uit eigen beweging doen. Dat zou het mooiste zijn want zo krijg je een waardevolle backlink zonder dat je hiervoor hoeft te betalen.

Wanneer je website nog niet zo bekend is of weinig waarde toevoegt, dan is het lastig om hem hoger in Google te laten scoren. Startpagina links kopen kan je helpen bij het opbouwen van een linkprofiel. Het levert enerzijds meer websitebezoekers op. Aan de andere kant kan dit je rankings verbeteren.

De voordelen hiervan

Waarom zou je startpagina links kopen? Allereerst omdat dit vrij goedkoop is. Een permanente plaatsing van een link is mogelijk vanaf € 2,75. Afhankelijk van de populariteit van de pagina kan dit oplopen tot meer dan € 100. Maar dan nog ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je elders backlinks koopt.

Een ander voordeel is dat er nog steeds mensen zijn die vanaf een startpagina het internet bezoeken. Wanneer jouw link op hun favoriete startpagina staat dan is de kans groot dat je bij dit publiek onder de aandacht komt. Dit levert meer websitebezoekers op.

Dan het derde voordeel: een linkprofiel opbouwen is goed voor je SEO-score. Wanneer je een backlink van een autoritaire startpagina kunt krijgen dan helpt dit zeker mee.

Waarom je het niet zou moeten doen

Backlinks kopen zou je nooit moeten doen. Google geeft zelf aan dat het hier niet van houdt. Het ziet liever dat je een natuurlijk linkprofiel opbouwt, en daar valt het kopen van backlinks zeker niet onder. Het maakt hierbij niet uit of je startpagina links koopt of dit via een andere website of een netwerk doet.

Daar komt nog bij dat je van tevoren niet altijd weet hoe lang je link blijft staan. Sommige bedrijven bieden linkbuilding pakketten aan waaronder ook startpagina links. Hierbij kies je of je een linkje voor 1 jaar of 10 jaar wil, waarbij prijzen enorm verschillen. Maar garantie heb je nooit, want wat doe je wanneer de eigenaar van de (dochter)startpagina de stekker eruit trekt?

Let op met het kopen van linkbuilding pakketten. Je kan dan wel startpagina links kopen, maar vaak ben je duurder uit dan wanneer je rechtstreeks contact opneemt met de dochterpagina.

Dit betaal je voor links van startpagina’s

Zoals je eerder al het kunnen zien koop je startpagina links vanaf € 2,75. Maar in sommige gevallen is dit gratis. Bijvoorbeeld wanneer het een nieuwe startpagina betreft, waarbij de eigenaar nog autoriteit moet en wil bouwen. Het kan ook dat de eigenaar of beheerder van de dochterpagina vrijwillig een backlink naar je website opneemt. Omdat je zulke goede inhoud deelt.

Let op want veel prijzen zijn exclusief btw. Vraag hier altijd naar. Wanneer je ondernemer voor de belastingdienst bent dan is de btw aftrekbaar binnen de voorbelasting. Particulieren kunnen de btw niet fiscaal aftrekken, houd hier rekening mee.

Ben je ondernemer, vraag dan altijd naar een originele factuur. Hierop moeten de gegevens van je bedrijf en ook de aanbieder van de startpagina links staan. Bovendien moet het btw bedrag vermeld zijn. Bewaar deze factuur goed bij je administratie.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven