Tekstvormen: 10 x de belangrijkste tekstvorm

Er zijn verschillende soorten tekstvormen. Dit is iets anders dan tekstdoelen of tekstsoorten. In dit artikel leg ik je het verschil tussen tekstvormen, tekstdoelen en tekstsoorten uit. Ook laat ik je de belangrijkste tekstvormen zien.

Dit zijn tekstenvormen

Een tekstvorm is de vorm die een tekst aanneemt. Dit klinkt natuurlijk heel eenvoudig maar het is handiger om dit nader uit te leggen.

Een tekstschrijver kiest voor een bepaalde tekstsoort. Maar een tekstsoort kan uit verschillende tekstvormen bestaan. Hierdoor kan de tekstschrijver middels een of meerdere tekstvormen een doel bereiken. Iets verderop geef ik voorbeelden van tekstvormen.

Wil je meer verkeer naar je website of naamsbekendheid opbouwen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?

Tekstdoel, tekstsoort en tekstvorm

Eerst iets over het verschil tussen deze drie:

  1. Tekstdoel: het echte doel van een tekst, bijvoorbeeld informeren of overtuigen
  2. Tekstsoort: tot welke soort de tekst hoort, bijvoorbeeld een amuserende of een informerende tekst
  3. Tekstvorm: de vorm waarin de tekst wordt geschreven, voor voorbeelden zie hieronder

Tekstvormen voorbeelden

Nu ben je wel benieuwd naar de meest bekende of voorkomende tekstvormen. Bekende voorbeelden zijn webteksten, SEO teksten, een column, een schoolboek, recept en nog veel meer. Ik bespreek de belangrijkste tekstvormen inclusief voorbeelden.

1. SEO tekst voor websites

Een van de meest voorkomende tekstvormen op het internet. Een SEO tekst betekent ook wel een zoekmachine vriendelijke tekst. Deze tekst is geoptimaliseerd voor de lezer maar zeker ook voor zoekmachines. Maar dan wel op de juiste manier, zonder dat dit onnatuurlijk uitziet. Overigens kunnen ook blogs onder SEO teksten vallen.

2. Productomschrijvingen voor webshops

Een webshop toont zijn producten middels foto’s en productomschrijvingen. De productomschrijving vertelt iets over het product, bijvoorbeeld waar het voor bedoeld is of uit welke materialen het product bestaat. Een productomschrijving is niet alleen informatief maar ook bedoeld om het product aan te prijzen.

3. Reclame teksten of advertentie teksten

Dit soort tekstvormen moeten de lezer aansporen om iets te kopen of om meer informatie aan te vragen. Het kan de lezer ook nieuwsgierig maken. Soms zijn reclameteksten bedoeld om de naamsbekendheid of merkbekendheid te vergroten zonder direct op verkoop aan te sturen. Reclameteksten zijn vaak een stuk korter dan andere tekstvormen.

4. Boeken (leesboeken en studieboeken)

Boeken bestaan ook uit een tekstvorm waarbij de focus vooral op amuseren of informeren ligt. Dit hangt een beetje van het soort boek af, namelijk of het om een leesboek of een studieboek gaat. Deze tekstvormen kom je uiteraard ook in schoolboeken voor de basisschool tegen.

5. Nieuwsbericht of persbericht

Dit zijn tekstvormen om te informeren. Nieuwsberichten zijn altijd actueel, dit betekent dat ze iets bespreken wat in het hier en nu gebeurt. Een persbericht valt ook onder de tekstvormen en is een redactioneel nieuwsbericht. Dit wordt naar de redactie verstuurd met als doel dat de redacteur het persbericht direct als nieuwsbericht in een krant of tijdschrift plaatst.

6. Column als tekstvorm

Natuurlijk is een column ook een tekstvorm en nog een leuke ook. Want een columnist heeft best veel vrijheid. Zo mag deze soms zeer kwetsende opmerkingen maken, iets dat bij een normaal artikel niet mag. Dit zijn dan ook de leuke tekstvormen.

7. Gedichten en poëzie

Ook weer tekstvormen die je veel tegenkomt. Nederland telt heel wat dichters. Overigens vallen dichters onder de kunstenaars. Wist je trouwens dat je als dichter niet hoeft te kunnen rijmen? Dichten is namelijk veel meer dan dat.

8. De lekkerste recepten

Je hebt vast wel een kookboek in huis of zoekt recepten op het internet op. Recepten zijn net als bovenstaande voorbeelden tekstvormen. Dankzij deze tekstvorm zet jij een heerlijk gerecht op tafel.

9. Handleiding of schriftelijke aanwijzing

Wanneer je iets koopt vind je een van deze tekstvormen altijd bij je aankoop: een handleiding. Maar ook een schriftelijke aanwijzing valt onder de tekstvormen. Overigens worden handleidingen vaak verrijkt met duidelijke plaatjes of afbeeldingen.

10. Brieven en e-mails

Hoe vaak verstuur jij een brief of e-mail? Vooral dit laatste komt heel vaak voor. Brieven en e-mails zijn veelvoorkomende tekstvormen. Ook wanneer je een bericht via WhatsApp, Facebook of ander sociaal media verstuurt dan behoort dit tot de tekstvormen.

Waarom je tekstvormen moet bepalen

Je weet nu alles over tekstvormen. De vraag is waarom je dit moet weten en waarom je een tekstvorm moet bepalen.

Tekstvormen zijn een middel om je doel (tekstdoel) te bereiken. Zonder tekstvormen bereik je dit doel nooit en te nimmer. Je wilt je doelgroep op een bepaalde manier bereiken en een boodschap overbrengen. Die boodschap is informatief, vermakelijk, overtuigend of moet de lezer overhalen.

Het is heel belangrijk om te bepalen hoe je dit gaat doen. Zo zal je via een schoolboek geen lezers over kunnen halen om een dienst bij jou af te nemen, dit doe je namelijk via een website oftewel een webtekst.

Hulp bij tekstvormen

Het is soms lastig om tekstvormen te bepalen en al helemaal om teksten te schrijven. Ga je voor een goede zichtbaarheid op het internet? Als SEO tekstschrijver én UX tekstschrijver help ik jou hier graag bij. Neem voor meer informatie contact op.


Bianca schreef meer dan 30.000 artikelen voor het internet. Ze heeft een enthousiast en ervaren team van specialisten opgebouwd.

We zijn het startpunt voor elke (nieuwe) website.
Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven?