Hoe belangrijk zijn backlinks?

Bijgewerkt: 18 augustus 2021

Je hebt een nieuwe of bestaande website. Dan is je vast verteld dat je aan linkbuilding moet doen. Hoe belangrijk zijn backlinks? Voor je aanzien (autoriteit) best belangrijk. Helaas wordt linkbuilding vaak op een verkeerde manier ingezet. Wanneer Google hier achter komt zijn je backlinks helemaal niet belangrijk meer en kunnen flinke schade aan je website veroorzaken.

Dit zijn backlinks

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat zijn backlinks en waarom heb je ze nodig? Backlinks zijn linkjes op andere websites die naar jouw website verwijzen. Kijk maar naar onderstaand voorbeeld:

Website A gaat over auto’s. Ze verwijzen hun bezoekers middels een linkje door naar website B, die over auto-onderdelen gaat.

In bovenstaand voorbeeld spreek je van een relevante backlink. Website A en website B zijn in dezelfde branche actief.

Hoe belangrijk zijn backlinks?

Je kunt je afvragen hoe belangrijk backlinks zijn. Dat hangt allereerst van de relevantie af. Kijk nog maar eens naar bovenstaand voorbeeld. Bezoekers op website A zijn misschien wel op zoek naar auto-onderdelen. Dan is het prettig wanneer website A doorverwijst naar website B. Dit soort backlinks is onmisbaar. Je helpt hier namelijk bezoekers mee.

Je maakt niet alleen bezoekers blij maar ook in zoekmachines. Vooral Google kijkt naar de behulpzaamheid van een website. Onderstaand voorbeeld laat zien dat backlinks ook onbelangrijk kunnen zijn:

Website A gaat over auto’s (het is dezelfde website). Ze verwijzen middels een linkje door naar website C die over babyproducten gaat.

Je kunt je voorstellen dat bezoekers van website A helemaal niet op zoek zijn naar babyproducten. De backlink is niet relevant en dus onbelangrijk. Zoekmachine Google ziet dit ook en vindt website A helemaal niet behulpzaam. Bovendien concludeert Google dat website C probeert om Google om de tuin te leiden.

Het resultaat van linkbuilding

Hierboven heb je kunnen zien dat backlinks belangrijk kunnen zijn maar ook onbelangrijk. Het hangt dus helemaal van het type backlinks af wat het resultaat is. Relevante backlinks zijn goed. Google vindt de eerste website behulpzaam en concludeert dat de tweede website relevant en interessant is. Het gevolg is een betere positie in de organische zoekresultaten. Voor beide websites, want ook de verwijzende website kan beter of slechter scoren middels het weggeven van backlinks.

Linkbuilding kan ook heel slecht uitpakken. Bijvoorbeeld door niet relevante websites te benaderen. Maar ook door backlinks op zogenaamde linkfarms te plaatsen. Een linkfarm is een website die niets anders doet dan backlinks weggeven (verkopen). Op dit soort websites kom je soms duizenden backlinks tegen. Je kunt je voorstellen dat websites die backlinks verkopen uiteindelijk slechts in Google scoren. En jouw website dus ook.

Hoeveel backlinks heb ik nodig?

Vaak wordt gedacht dat je een minimaal aantal backlinks moet hebben om goed in zoekmachines te scoren. Onzin, het hele internet draait om content. De inhoud van je website is veel belangrijker dan het krijgen van backlinks. Het is voor nieuwe websites zeker niet goed om aan linkbuilding te doen. Over het algemeen zie je dat deze nieuwe websites eerst beter in Google scoren en daarna flink wegzakken.

Wil je toch weten hoeveel backlinks je nodig hebt? Kijk dan eens naar concurrerende websites. Via programma’s als SEMrush of Ahrefs kun je kijken hoeveel backlinks je concurrenten hebben. Maar let op want veel backlinks hebben zegt helemaal niets over de kwaliteit van een website. Kijk maar eens naar het maandelijks aantal organische bezoekers, dit zegt veel meer.

Het gebruik van een backlinks checker

Op het internet vind je voldoende backlinks checkers. Niet alleen om je eigen backlinks te controleren maar ook die van je concurrenten. Twee voorbeelden van backlink checkers heb ik al genoemd: SEMrush of Ahrefs. Bedenk dat dit betaalde programma’s zijn, hoewel je ook beperkt gratis gebruik kan maken van deze software.

Andere backlink checker:

  • Neilpatel.com
  • Sitechecker.pro
  • Webton.nl
  • Moz.com

Veel van deze checkers kun je gratis (tijdelijk) uitproberen. Meld je website ook eens bij het Google webmasterprogramma aan. Op deze manier kun je gratis alle backlinks checken, elke dag weer. Bovendien kun je backlinks afwijzen, praktisch wanneer je lage kwaliteit backlinks krijgt toegespeeld.

Zelf aan linkbuilding doen

Wil je backlinks verzamelen dan heb je twee keuzemogelijkheden:

  • Zelf doen
  • Een linkbuilder inschakelen

Een linkbuilder noem je ook wel een marketeer of SEO-specialist. Vaak kom je bij het online marketingbureau of internetbureau uit. Voordeel van een linkbuilder is dat deze samenwerkt met andere websites of over een groot netwerk beschikt. Hierdoor kan de linkbuilder snel backlinks verzamelen.

Nadeel is dat je niet altijd weet of het om kwalitatieve backlinks gaat. Het zal niet de eerste keer zijn dat een linkbuilder het middels lage kwaliteit backlinks helemaal verpest. Bovendien kost het inschakelen van zo iemand altijd geld, soms ontzettend veel geld. Je moet dan € 5 of meer per backlink betalen, dit kan aardig in de kosten lopen.

Zelf doen is niet zo moeilijk, feitelijk kan iedereen dit. Hieronder leg ik je uit hoe je dit doet.

Handleiding backlinks verzamelen

Zelf backlinks verzamelen is niet moeilijk, een kind kan de was doen. Hier hoef je geen SEO specialist voor te zijn. Lees onderstaande handleiding goed door.

Stap 1: bepaal je branche of niche.

Stap 2: bekijk wat de meest relevante websites zijn. Deze zijn in dezelfde branche of niche actief. Bij voorkeur scoren deze websites hoog in Google.

Stap 3: stel een standaard e-mail op met de vraag of de website een backlink naar die van jou wil plaatsen. Voorkom het aanbieden van geld of linkruil, dit is iets wat Google niet van gecharmeerd is. Zorg dat je interessante of relevante content toont waardoor je de website eerder over de streep trekt.

Stap 4: pas de aanhef aan en stuur de e-mail naar de relevante website. Stuur naar minimaal vijf relevante websites deze e-mail.

Stap 5: herhaal het versturen van dit soort e-mails wekelijks. Doe dit gedurende minimaal zes maanden achter elkaar. Voorkom dat je een website vaker dan twee keer benadert, dit wekt teveel irritatie op.

Mocht je toch hulp nodig hebben bij linkbuilding, neem dan gerust contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven