Waarom linkbuilding uitbesteden slecht is (niet altijd, maar wel vaak)

Google heeft meer dan 200 factoren om de ranking in zoekmachines te bepalen. Als website- eigenaar is het lastig om met al die zaken rekening te houden. Je wil met zo min mogelijk inspanning zo hoog mogelijk in Google staan. Dus gebruik je de meest effectieve SEO-methoden.

Grofweg gezegd zijn dit content, linkbuilding en technische optimalisatie. Die drie worden ook wel de drie pijlers van SEO genoemd. Er gaat veel geld om in linkbuilding uitbesteden. Helaas pakt dit onderdeel voor velen slecht uit.

Backlinks, linkprofiel en linkbuilding

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Backlinks en het opbouwen van een linkprofiel hebben met linkbuilding te maken. Maar een linkprofiel hoeft niet door linkbuilding te ontstaan. Treedt er op dit moment verwarring in je hoofd op? Laat ik het uitleggen.

Backlinks zijn hyperlinks die andere sites naar die van jou plaatsen. Oftewel: inkomende links van externe websites.

Een linkprofiel bestaat uit een overzicht van hyperlinks die naar je website verwijzen. Hierbij wordt niet alleen naar de links maar ook naar de anchorteksten gekeken. Dit is het stukje tekst waarachter een link verborgen zit.

Linkbuilding is het actief verzamelen van backlinks.

Het idee achter hyperlinks op het internet

Waarom is het zo belangrijk om een linkprofiel op te bouwen? Het internet bestaat uit content, vergelijkbaar als een megagrote encyclopedie. Elke website kun je als een categorie uit die encyclopedie zien. De webpagina’s zijn de afzonderlijke bladzijden van de encyclopedie.

Het is prettig wanneer alle informatie bij elkaar staat. Helaas is het internet te groot om de juiste informatie te vinden. Bovendien volgen webpagina’s zich niet automatisch op zoals de genummerde pagina’s van een encyclopedie. Dus moeten er andere manieren zijn om relevante informatie te vinden.

Daarom zijn hyperlinks bedacht. Een linkje verwijst naar een relevante webpagina. Dit kan een webpagina binnen dezelfde website zijn (interne link) of de link verwijst naar een webpagina op een andere website (uitgaande link).

Google vind het prettig wanneer relevante websites en webpagina’s naar elkaar verwijzen. Daarom ontvangen die websites een beloning in de vorm van een hogere ranking in de organische zoekresultaten.

Linkbuilding uitbesteden? Dit kan zeer nadelig voor je website zijn

Je weet nu wat een linkprofiel is, en waarom een website altijd een linkprofiel moet hebben. Het is vooral belangrijk dat je backlinks van autoritaire websites ontvangt. Bijvoorbeeld wanneer een overheidswebsite naar je website verwijst, dat zou helemaal geweldig zijn. Google weet namelijk dat de overheid betrouwbaar en autoritair is. Wanneer deze naar een andere website verwijst, concludeert Google dat de tweede website dus ook betrouwbaar is. Dat is goed voor je ranking.

Om je positie in de organische zoekresultaten te verbeteren is linkbuilding bedacht. Een linkbuilder of SEO Expert verzamelt actief backlinks. Dat noem je dus linkbuilding uitbesteden.

In het begin werkte linkbuilding uitbesteden erg goed. Websites zagen hun posities in de zoekresultaten verbeteren. Totdat Google in de gaten kreeg dat dit weer een SEO trucje was. Vanaf toen werd linkbuilding gevaarlijk. Het heeft sommige websites flink wat schade opgeleverd.

Je mag niet voor backlinks betalen of links ruilen

Al jarenlang verzinnen webmasters allerlei trucjes om zoekmachines te beïnvloeden. Zo is SEO oftewel zoekmachine optimalisatie ontstaan. Google heeft hierop een aantal SEO-richtlijnen opgesteld. In die richtlijnen staat wat wel en niet mag.

Een van die richtlijnen is: deel kwalitatieve content. Een niet toegestaan SEO-trucje is betalen voor backlinks of aan linkruil doen. Dit betekent dat backlinks op een natuurlijke en vrijwillige manier moeten ontstaan.

Toch worden backlinks nog massaal ingekocht of geruild wanneer je linkbuilding uitbesteedt. Dat moet ook wel want er zijn maar weinig webmasters die zonder vergoeding een backlink op hun website op willen nemen. Geheel tegen de richtlijnen van Google in wordt linkbuilding dus gewoon toegepast. Klanten van marketingbureaus betalen hier ook nog eens ontzettend veel voor.

De effecten van linkbuilding

Het is niet zo dat linkbuilding uitbesteden helemaal niks oplevert. In het begin kan een website hier beter door presteren. Dit kan zelfs enkele maanden tot misschien wel drie jaar lang goed gaan. Maar er komt een periode dat Google met een kritisch oog naar je linkprofiel kijkt. Wanneer Google ziet (of op zijn minst vermoedt) dat je aan linkbuilding doet, dan volgt een straf.

Wat die straf is varieert van een lagere positie in de organische zoekresultaten tot het geheel verdwijnen uit de indexering. Meestal scoort de website over het algeheel lager in de zoekresultaten. Dit kan resulteren in een verlies tot wel 90% aan bezoekers.

Mag je dan nooit linkbuilding uitbesteden?

Het is niet zo dat linkbuilding uitbesteden wettelijk verboden is. Het is volkomen legaal, maar niet voor zoekmachines.

Maar hoe kun je dan aan linkbuilding doen, zonder dat je het risico loopt op een afstraffing? Hier zijn wel een aantal manieren voor.

Deel de beste content

Wanneer je informatieve, leuke of opvallende content deelt dan vergroot je de kans op een goede ranking. Maar dat niet alleen, ook zijn bezoekers eerder bereid om je content te delen. Dit is een natuurlijke manier van linkbuilding.

Gastbloggen: expertise via andere websites delen

Je vakkennis of ervaring is voor sommigen van onschatbare waarde. Deel je expertise of ervaring met relevante websites. Schrijf een professionele blog voor een gastsite en vraag of ze deze willen plaatsen. Het is fijn wanneer je naam of een linkje naar je site in de blog wordt opgenomen. Zo bouw je naamsbekendheid op, en trek je meer bezoekers naar je website.

Blogs of artikelen op social media delen

Social media wordt redelijk goed geïndexeerd door zoekmachines. Dit geldt niet voor alle platformen, maar bepaalde onderwerpen die op social media besproken worden staan hoog in de organische zoekresultaten.

Maak hier gebruik van door je blogs of artikelen op social media te delen. Dit vergroot de interactie met je volgers, en je krijgt gratis verkeer naar de site. Bovendien is het linkje naar je site te indexeren voor zoekmachines. Ook weer een vorm van ‘light’ linkbuilding.

Actief op fora

Met al die vakkennis in huis valt er genoeg uit te leggen of te vertellen. Kijk eens op meerdere fora of je mensen met je kennis kan helpen. Maak een account op een relevant forum aan en plaats een linkje naar je site in je profiel. Reageer regelmatig op vragen en discussieer actief mee. Laat zien dat je er bent en deel eventueel een linkje naar je site, maar alleen wanneer dit ook betrekking heeft op het onderwerp.

Hier en daar klakkeloos linkjes op fora gooien moet je zeker niet doen. Veel fora zien dit als spam, waardoor je geblokkeerd wordt. Buiten het feit dat zoekmachines dit ook als spam zien. Wees dus voorzichtig met het rondstrooien van backlinks.

De no-follow link

Wanneer je aan linkbuilding doet word je vaak geconfronteerd met de no-follow link. Dit is een stukje code dat aan de link vasthangt en zoekmachines vertelt om de hyperlink niet te volgen. Meestal wordt dit gedaan wanneer het om een gesponsorde link gaat (zoals bij linkbuilding uitbesteden). Ook fora kiezen vaak voor no-follow linkjes.

Het probleem met een no-follow link is dat dit weinig meerwaarde aan je linkprofiel toevoegt. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. De no-follow tag is namelijk een verzoek richting zoekmachines, die bepalen uiteindelijk of ze de link wel of niet volgen. Bovendien levert elke backlink je naamsbekendheid en weer wat extra verkeer op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven