15 top social media scheduling tools

Bijgewerkt: 14 juli 2023

Marketing op social media is voor bedrijven ontzettend belangrijk. Als ondernemer heb je het erg druk, hoe kun je dan ook alle social media kanalen bijhouden? Je wil immers geen kostbare tijd verspillen.

Een planningtool helpt je uit de brand. Er zijn verschillende social media scheduling tools die je helpen bij het plannen van berichten. Je plaatst berichten in de wachtrij en verbetert hiermee je efficiëntie.

In deze gids vind je de 15 beste planningtools voor social media.

Wat is een social media scheduling tool?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


In het Engels staat het bekend als social media scheduling tool, in het Nederlands noemen we dit een planningtool. Dankzij deze tool kun je berichten voor meerdere social media accounts inplannen. Hierdoor hoef je niet op elk account in te loggen. Bovendien bespaart dit ontzettend veel tijd, want je kunt ver vooruit plannen.

Door een planningtool voor social media te gebruiken, blijf je online actief en kun jij je ondertussen op andere taken focussen. Het enige dat je zelf moet doen is je berichten aanmaken en vervolgens inplannen. Wanneer je dit eenmaal per week doet, ben je zeer effectief bezig.

De 15 beste planningtools voor social media

Wanneer je op zoek bent naar een social media scheduling tool, heb je vast wel eens van Sprout Social of Hootsuite. Dit zijn twee bekende namen en dit soort software wordt ontzettend veel gebruikt. Toch staan er nog een hoop andere planningtools tot je beschikking. Hieronder vind je de 15 beste.

1. Sprout Social

Om maar gelijk met de meest populaire te beginnen, dat is Sprout Social. Het doet gewoon wat het belooft en werkt zeer gebruiksvriendelijk. Zowel zzp’ers als grote bedrijven hebben veel profijt van deze tool. Je plant alle berichten via verschillende sociale netwerken in. Je hoeft niet continu tussen de verschillende netwerken te switchen, Sprout Social doet dit voor jou.

Je kunt bijvoorbeeld op Instagram een foto of video posten, op Twitter een inspirerende Tweet en tegelijkertijd op Facebook een opbeurend bericht. Dit kan tegelijkertijd, of op momenten waarvan jij vindt dat dit nodig is.

Er is een uitgebreide bibliotheek voor activabeheer aanwezig, een interactieve kalender en je hebt de mogelijkheid om verschillende gebruikers te machtigen. Deze planningtool is niet gratis, hij kost ongeveer $ 399 per maand. Voor kleine bedrijven kan dit ver boven het budget zijn.

2. Hootsuite

Ook Hootsuite is erg populair maar duur. Voor één gebruiker betaal je ongeveer € 99 per maand. Dit maakt het voor kleinere bedrijven onbetaalbaar. Daar komt nog bij dat het geen analyse van concurrenten biedt, en het verwijderen van een post is erg omslachtig.

Dat zijn de nadelen, maar Hootsuite heeft ook ontzettend veel voordelen. Met het goedkoopste abonnement kun je tot 10 sociale accounts aan Hootsuite koppelen. Je kunt een onbeperkt aantal berichten inplannen. Daarnaast maak je aangepaste rapporten aan, op basis van je wensen.

3. Buffer

Deze software werkt prima samen met LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest. Het mooie aan deze software is dat het ook via een smartphoneapp werkt. Beschikbaar voor Android en iOS. Het platform is gebruiksvriendelijk en er is een goede klantenondersteuning aanwezig.

Met een gratis abonnement kun je maximaal drie kanalen beheren en 10 berichten per kanaal inplannen. Een abonnement biedt meer functionaliteiten. Het goedkoopste abonnement kost € 6 per maand. Hiermee is Buffer een van de meest betaalbare social media scheduling tools.

Het nadeel is dat Buffer vaker vertraagd werkt of dat het helemaal crasht, waardoor je jouw sociale accounts weer opnieuw moet koppelen. Bovendien is er geen ondersteuning voor verschillende hashtags aanwezig.

4. CoSchedule

Dit platform is ideaal voor kleine ondernemers, maar wordt ook door grote bedrijven gebruikt. Het bevat een uitgebreide analysefunctie waardoor je inzicht krijgt in goed presterende inhoud. Het richt zich dan ook voornamelijk op sociale prestaties.

Wanneer er in je contentkalender een gat aanwezig is, vult CoSchedule dit automatisch met de best presterende content. Bovendien kun je wekenlang vooruitplannen.

5. Feedly

Met Feedly Beheer je automatisch je social media content. Het gaat op zoek naar nieuws of relevante inhoud om aan je publiek te tonen. Je kunt Feedly met Sprout Social integreren.

6. Sendible

Sendible wordt veel door de grotere bureaus gebruikt. Het is bedoeld om branchetermen te volgen en werkt natuurlijk ook als planningtool voor social media. Van de prijzen word je niet zo vrolijk, dus wanneer je budget erg laag is, kun je beter op zoek gaan naar een alternatief.

7. Agorapulse

Deze tool is wat minder bekend en vooral bedoeld om als team (binnen een bedrijf) samen te werken. Het ondersteunt platforms zoals LinkedIn, YouTube, Facebook, Instagram en Twitter. Je kunt inhoud labelen waardoor je het later makkelijk terugvindt. Daarnaast heb je de optie om persoonlijke berichten aan klanten met aangepaste opmerkingen te versturen (automatisch).

8. Zoho Social

Deze planningtool toont je de beste momenten om posts op social media in te plannen. Bovendien heeft het CRM-integraties waardoor je makkelijk contact legt met potentiële leads. Helaas ontbreekt er een RSS feed-integratie en kost deze tool ook behoorlijk wat geld.

9. Tweetdeck

Ben je veel aanwezig op Twitter? Dan moet je Tweetdeck uitproberen. Deze gratis planning tool is volkomen gericht op Twitter. Je kunt er meerdere Twitter-accounts aan koppelen. Je plaatst iets in de wachtrij voor al je accounts. Daarnaast kun je via deze tool meldingen en andere activiteiten inzien.

Het is geen hele spannende planningtool, maar wanneer je meerdere Twitteraccounts hebt bespaart het je wel een hoop tijd. Bovendien is het gratis en daar houden we van.

10. eClincher

Deze social media scheduling tool is voornamelijk bedoeld voor grotere bureaus. Het bevat een uitgebreide rapportage- en analysenfunctionaliteiten. Bovendien heb je de mogelijkheid om top influencers te vinden op basis van trefwoorden of suggesties. Handig wanneer je met één of meerdere influencers wil samenwerken.

Daarnaast houd je concurrenten in de gaten, bekijk je hun activiteiten en updates. Maar het heeft ook wat nadelen. Het is niet zo gebruiksvriendelijk en voor kleine bedrijven kan deze tool te duur zijn.

11. MavSocial

Met MavSocial hoef je nooit meer op zoek naar media (foto’s). Deze tool heeft zijn eigen fotomarkt waar je gratis foto’s vandaan haalt, of de beste media koopt. Vervolgens sla je dit in je eigen digitale bibliotheek op. Vanuit de ingebouwde app bewerk je foto’s voordat je ze plaatst.

De gebruikersinterface ziet er wat ouderwets uit, en naar mijn mening zouden rapportages beter kunnen. Wanneer je met veel afbeeldingen werkt, is MavSocial niet de beste keuze.

12. Planable

Met deze planningtool maak je gebruik van kunstmatige intelligentie, gericht op het brainstormen over ideeën voor social media content. Je plant posts in en maakt gebruik van het commentaar- en goedkeuringsysteem. Planable is dan ook zeer geschikt voor teams.

13. Sked Social

Wanneer je actief bent op Instagram moet je zeker gebruikmaken van Sked Social. Het is niet alleen geschikt voor Instagram maar ook voor andere sociale netwerken. Toch heeft het een focus op Instagram liggen, dat merk je aan de gebruikersinterface.

Je plant berichten in en bewerkt ze voordat ze live gaan. Hierbij heb je keuze uit verschillende fotobewerkingsfilters. Zo zet je jouw creativiteit aan het werk.

14. Post Planner

Wanneer je moeite hebt met het maken van content, dan is Post Planner iets voor jou. Je vindt inhoudsideeën vanuit bronnen zoals RSS-feeds en Reddit. Zo creëer je inhoud die het beste bij je publiek aansluit. Uiteraard is Post Planner ook bedoeld voor het inplannen van je social media posts.

15. StatusBrew

De laatste is StatusBrew, ook weer een praktische social media scheduling tool. Met deze software plan je social media op verschillende kanalen in. Hierbij groepeer je profielen en gebruikers. Je tagt berichten en stelt goedkeuringsworkflows in. Het behoeft dan ook geen uitleg dat StatusBrew geschikt is voor het efficiënt samenwerken binnen een team.

Nog meer tools

Natuurlijk zijn dit niet de enige social media planning tools. Goede alternatieven zijn Coosto, Sebdible, Hubspot en Zapier. Bij sommigen maak je gebruik van een gratis proefaccount. De meeste tools zijn vrij prijzig.

Toch zijn er een aantal gratis planningtools, waaronder Hootsuite voor maximaal drie social media accounts of Planoly voor één social media-account. Verder is Studio for makers geheel gratis.

Nadelen van een social media planner

Met een scheduling tool bespaar je veel tijd. Toch zitten er ook wat nadelen aan het gebruik van een dergelijke tool:

  • Je plant content in, waardoor het niet meer actueel is
  • Volgers hebben soms door dat je gebruik maakt van een scheduling tool
  • Je content gaat een eigen leven leiden
  • Je bent geneigd om dezelfde content op verschillende platforms te delen
  • Het is erg duur
  • Niet elke tool is gebruiksvriendelijk

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven