Aantal gebruikers Twitter 2023

Bijgewerkt: 7 juli 2023

Twitter is een groeiend sociaalnetwerksite. Het is in 2006 opgericht en was in eerste instantie een onderzoeksproject. Het platform is populair geworden door de snelle verslaggeving. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 329 miljoen Twitter gebruikers. Ook Nederlanders hebben hier een belangrijk aandeel in.

Twittergebruikers van 2019 – 2023 (wereldwijd)

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


In september 2011 haalde Twitter de 100 miljoen actieve gebruikers. Het deed er dus vijf jaar over om dit astronomisch aantal te bereiken. De gemiddelde groei van Twitter bedraagt 20 miljoen nieuwe gebruikers per jaar.

Hieronder vind je een overzicht van het aantal Twitter gebruikers wereldwijd, in de periode 2019 tot en met 2023.

Voor 2023 is een inschatting gemaakt van 340,2 miljoen gebruikers. Opvallend is dat Twitter sinds 2020 niet meer zo explosief groeit.

Aantal gebruikers Twitter in Nederland

In 2021 waren er 2,9 miljoen Nederlandse Twittergebruikers. Dat groeide in 2022 met 22%. In het jaar 2022 waren er 3,5 miljoen Nederlanders die een actief Twitteraccount hadden.

De Nederlandse stijging van 23% is hoogst opvallend, want in die zelfde periode steeg het aantal gebruikers wereldwijd met minder dan 1%.

Hoe populair is Twitter wereldwijd en in Nederland?

Wereldwijd gezien is Twitter niet zo populair als veel andere social media platformen. Facebook heeft het grootst aantal maandelijkse actieve gebruikers (2910 miljoen). Hieronder volgen YouTube, WhatsApp en Instagram. Van alle social media staat Twitter op de 15e plek in de lijst meest gebruikte social media.

Statistisch gezien is Twitter in Nederland wel iets populairder. Op nummer één staat WhatsApp, gevolgd door Facebook. Hieronder volgt Instagram en op de zevende plek Twitter. Hierbij is gekeken naar het aantal dagelijkse gebruikers.

 1. WhatsApp: 9,8 miljoen dagelijkse gebruikers
 2. Facebook: 6,9 miljoen dagelijkse gebruikers
 3. Instagram: 4,0 miljoen dagelijkse gebruikers
 4. YouTube: 3,5 miljoen dagelijkse gebruikers
 5. Snapchat: 1,9 miljoen dagelijkse gebruikers
 6. TikTok: 1,6 miljoen dagelijkse gebruikers
 7. Twitter: 1,4 miljoen dagelijkse gebruikers
 8. LinkedIn: 1,1 miljoen dagelijkse gebruikers
 9. Pinterest: 980.000 dagelijkse gebruikers

Twitter-accounts met de meeste volgers wereldwijd

In de top 10 Twitter accounts met de meeste volgers staan geen Nederlanders. Dit zijn de vijf grootste Twitter accounts in 2023:

 • @barackobama: 131,6 miljoen
 • @justinbieber: 114,3 miljoen
 • @katyperry: 108,9 miljoen
 • @rihanna: 106,1 miljoen
 • @Christiano: 99,1 miljoen

Snelst groeiende social media platformen

Ondanks dat Twitter in Nederland snel groeit, behoort het niet tot de twee grootste stijgers. In de periode 2021-2022 wist TikTok maar liefst 75% meer gebruikers te realiseren (alleen in Nederland). Het aantal Nederlandse dagelijkse gebruikers nam toe met 91%.

De tweede plek is voor Snapchat. Het aantal Nederlandse gebruikers nam van 2021-2023 met 23% toe. Het aantal dagelijkse gebruikers steeg met 26%

Twitter staat op de derde plek. Het aantal Nederlandse gebruikers nam in bovengenoemde periode met 22% toe. Het aantal dagelijkse gebruikers steeg met 18%.

Facebook is het enige social media dat in Nederland een verlies zag. Het aantal gebruikers nam met 1% af, het aantal dagelijkse gebruikers met 6%.

Voordelen van zakelijk twitteren

Steeds meer bedrijven, politici en beroemdheden zijn actief op Twitter. Het heeft een aantal zakelijke voordelen. Het platform is relatief eenvoudig en vraagt geen vergaande kennis. Iedereen kan ermee werken.

Twitter is een goed platform om contact te leggen met klanten en prospects. Alle lagen van de bevolking, in verschillende leeftijdsgroepen, zijn op Twitter vertegenwoordigd. Mensen gebruiken steeds vaker social media en vinden het ook prettig om op deze manier in contact te komen met een bedrijf. Zie Twitter dan ook als een verlengstuk van je klantenservice.

Middels Twitter is het mogelijk om snel en eenvoudig een database op te bouwen. Middels het gebruik van hashtags trek je de aandacht van geïnteresseerden, zodat ze zich sneller abonneren op je nieuwsbrief of je website bezoeken. Twitter biedt tegenwoordig zelfs de mogelijkheid om gebruikers rechtstreeks vanaf je Twitter account te laten abonneren op je nieuwsbrief. Zonder dat ze hiervoor je website hoeven te bezoeken.

Wanneer je gebruik maakt van WordPress dan is TweetThis een goede plugin, deze deelt je nieuwste blogs automatisch op Twitter. Hierdoor heb je er geen omkijken meer naar.

Kortom: Twitter is voor veel bedrijven succesvol gebleken. Zorg wel dat je het op de juiste manier inzet.

Zo word je groot op Twitter

Of je Twitter nu particulier of bedrijfsmatig inzet: het is fijn om veel naamsbekendheid op te bouwen. Hieronder wat tips om groot te worden op Twitter:

Maak je profiel compleet

Denk niet alleen aan je naam, maak ook een beschrijving (bio), profielfoto en een achtergrondfoto.

Tweet zo vaak als mogelijk

Hoe vaker je actief bent op Twitter, hoe meer je onder de aandacht komt. Tweet regelmatig, maar alleen over zaken die er echt toe doen. Voorkom dat je elke 5 minuten een saaie of opdringerige tweet plaatst, waardoor anderen je gaan blokkeren.

Maak gebruik van hashtags

Veel Twittergebruikers zoeken content door bepaalde hashtags in te zetten. Gebruik daarom altijd hashtags in je berichten.

Gebruik afbeeldingen en video’s

Je tweet valt meer op wanneer je visuele content inzet. Denk hierbij aan foto’s en afbeeldingen, grafieken en video’s.

Pin je beste tweet vast

Heb je een geweldige of zeer belangrijke tweet gedeeld, dan is het goed om deze bovenaan je berichten vast te pinnen. Mensen die op je account terechtkomen zien de vastgepinde tweet als eerste.

Interactie met het publiek

Wanneer je een tweet plaatst dan zul je reacties krijgen. Het is belangrijk om op je publiek te reageren. Geef antwoord op belangrijke vragen of deel je mening. Je kunt zelfs in discussie gaan met je publiek, maar doe dit wel op een vriendelijke manier.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven