Snel bedrijfskapitaal opbouwen

Bijgewerkt: 25 januari 2023

Als onderneming heb je bedrijfskapitaal nodig. Dit is het beschikbaar geld dat bedoeld is voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Feitelijk moet dit vermogen altijd tot je beschikking staan. Helaas is het niet voor iedereen even makkelijk om snel bedrijfskapitaal op te bouwen. Dit geldt al helemaal voor starters of wanneer je in een moeilijke branche actief bent.

Van eigen spaargeld tot crowdfunding of misschien wel een zakelijke lening: ik geef je wat tips voor het opbouwen van bedrijfskapitaal.

Winst reserveren voor je onderneming

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De makkelijkste manier voor het opbouwen van bedrijfskapitaal is het reserveren van winst. Het is heel verleidelijk om je winst aan jezelf uit te betalen. Je hebt immers leefgeld nodig, bijvoorbeeld voor betalen van de huur of hypotheek. Maar ook voor het voldoen van die dure energierekening.

Toch is het niet heel verstandig om alle winst voor jezelf te houden. Steek een gedeelte in je bedrijf. Zo heb je altijd een financieel appeltje voor de dorst en bekostig je marketing, bedrijfsmiddelen én betaal je bedrijfsschulden af.

Bedrijfskapitaal met eigen spaargeld

Je staat er vrij in om je eigen spaargeld in het bedrijf te steken. Niet dat dit altijd verstandig is maar soms moet kun je niet anders. Als eenmanszaak is het helemaal niet erg om je spaargeld als zakelijk vermogen aan te wenden. Alles wat in je bedrijf zit valt namelijk ook (gedeeltelijk) onder privé.

Heb je een BV of een andere bedrijfsvorm dan is het even opletten met je spaargeld. Mocht de onderneming failliet gaan dan ben je ook het spaargeld kwijt.

Geld inzamelen met crowdfunding

Heb je snel bedrijfskapitaal nodig? Denk dan eens aan crowdfunding. Hierbij vertel je het publiek over je zakelijke plannen. Wanneer ze hier toekomst in zien zijn er altijd wel wat mensen die in je bedrijf willen investeren.

Zie crowdfunding niet als een methode om aan gratis geld te komen. Het is een soort lening die je afsluit. Het bedrag betaal je met rente terug. Soms ontvang je geld in ruil voor bedrijfsaandelen. Maak hier afspraken over.

 Crowdfunding vormt altijd een risico, met name voor het publiek. Probeer daarom zo transparant mogelijk te zijn over je plannen, de uitvoering en hoe het ervoor staat. Met eerlijke en duidelijke communicatie is de kans groter dat je veel geld ophaalt en dat je dit in de toekomst nog eens kunt doen.

Een zakelijke lening afsluiten

Een andere methode is een zakelijke lening afsluiten. Helaas betaal je over een zakelijke lening rente en soms ook nog eens meer dan gedacht. Vooral voor starters of eenmanszaken is een zakelijke rekening niet de meest ideale situatie. Toch is deze in sommige gevallen noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat je grote investeringen moet doen.

Een zakelijke lening krijg je alleen wanneer je een strategisch bedrijfsplan kunt overleggen. Het is dus zaak om je eerst hiermee bezig te houden. Benader vervolgens verschillende kredietverstrekkers en vergelijk rentes met elkaar. Kijk ook goed naar de voorwaarden en of het mogelijk is om boetevrij af te lossen.

Het alternatief is de persoonlijke lening die je bij een kredietverstrekker afsluit. Hierbij ontvang je een bedrag op basis van je (geschatte) inkomen. Een persoonlijke lening is alleen mogelijk wanneer je over de afgelopen drie jaar inkomen aan kunt tonen. Bij een persoonlijke lening hoef je niet uit te leggen waar het voor bedoeld is, al zullen veel kredietverstrekkers hier wel om vragen.

Particulier geld lenen

Lukt het niet om aan bedrijfskapitaal te komen? Probeer dan particulier geld te lenen. Dit zit een beetje tussen crowdfunding en een zakelijke lening in. Wanneer je particulier geld leent hoef je geen bedrijfsplan aan te tonen. Wel kan dit handig zijn want het wekt met wat meer vertrouwen.

Of je nu een particuliere of zakelijke lening afsluit: het is altijd belangrijk dat je voor de meest gunstige rente gaat. Laat de looptijd niet oneindig lang doorlopen. Hoe sneller je van de lening af bent hoe beter. Omdat je van een particulier geld leent is het verstandig om een goede leenovereenkomst op te stellen. Dit biedt de geldverstrekker meer zekerheid. Voor jezelf is het ook wel zo prettig want er ontstaan achteraf geen discussies over de hoogte van het leenbedrag, de rente en de looptijd.

Tip: wees voorzichtig met particulier geld lenen. Moet je eerst geld overmaken voordat je een lening af kunt sluiten? Trap hier niet in!

Investeren in crypto of aandelen

De laatste manier voor het opbouwen van bedrijfskapitaal is de winst investeren in crypto of aandelen. Dit mag gewoon maar brengt wel financiële risico’s met zich mee. Wil je als bedrijf investeren in aandelen of crypto dan gelden er andere regels dan wanneer je dit privé doet.

Tijdelijk de eerste duizend euro gratis handelen, maak hier een account bij Bitvavo aan en ontvang deze bonus.

Voor ondernemers met een eenmanszaak of vof maakt het niet zoveel verschil of je aandelen of crypto privé of zakelijk koopt. De belasting over deze aankopen valt in box 3.

Een BV of een NV is een rechtspersoon. Beleggingen worden in dit geval gezien als vlottende activa. Over winst betaal je belasting, verlies ziet de belastingdienst als een onzakelijke investering. Dit is niet aftrekbaar van de winst waardoor je financieel ongunstig uitkomt.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven