SEO webteksten: zo kom je hoger in zoekmachines

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

SEO webteksten zijn ontzettend belangrijk: ze helpen je website naar een hogere positie in de zoekresultaten. Wil je zelf SEO webteksten schrijven of laat je dit aan de professional over? In dit artikel een aantal tips en hoe dit soort SEO teksten werken.

Uitleg over SEO

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie. Dit betekent niet dat je een website vol moet spammen met zoekwoorden. Of een onnatuurlijk linkprofiel moet opbouwen. Nee, zoekmachine optimalisatie maakt onderdeel van je zoekmachinemarketing uit. Met verschillende handelingen werk je naar een hoge score in de organische zoekresultaten.

Hier zijn verschillende manieren voor zoals de opmaak en snelheid van de website, interne en externe links maar ook SEO webteksten. Dit laatste is misschien wel het belangrijkste onderdeel. Zonder goede content ga je namelijk nooit hoger in Google of andere zoekmachines verschijnen. Er zijn zelfs websites die nooit iets aan zoekmachinemarketing doen maar dankzij goede teksten of content wel bovenaan staan.

Zelf SEO webteksten schrijven of laten doen?

Een goede vraag: zelf SEO webteksten schrijven of laten doen? Met een goede voorbereiding en wat handige tips kun je deze best zelf schrijven. Tenminste, het is het proberen waard. Omdat het schrijven van teksten wel veel kennis en ervaring vraagt is het soms beter om dit te laten doen. Toch ontvang je van mij 3 goede tips om zelf SEO webteksten te schrijven. Wil je dit niet, scrol dan direct door aan onder. Hier vind je meer informatie over het laten schrijven van zoekmachine vriendelijke teksten.

Tip 1: bepaal het onderwerp

Je hebt een onderwerp in je hoofd en wilt hier direct overschrijven. Wacht: is dit wel verstandig? Het is namelijk wel de bedoeling dat je iets nuttigs te melden hebt. Ga je bijvoorbeeld over de spijsvertering van de witte meeuw schrijven? Grote kans dat niemand naar dit soort informatie zoekt. Het is dan wel leuk dat je met je artikel bovenaan in Google verschijnt, maar zonder bezoekers heb je hier niet veel aan.

Het onderwerp moet ook aansluiten bij je website. Ben je een verkoper van designmeubelen dan heeft het dus geen zin om over de spijsvertering van de witte meeuw te vertellen. Wel over meubeltrends van aankomend jaar. Bepaal het onderwerp en zorg dat dit aansluit bij je website en ook nog eens nuttig of interessant is.

Tip 2: optimaliseer die SEO webteksten voor de zoekmachines

Gebruik de juiste zoekwoorden. Waarom? Omdat zoekmachines wel moeten begrijpen waar een tekst over gaat. SEO webteksten bevatten 1 tot 3 zoekwoorden. Het zoekwoord of de zoekwoorden komen in de titel en in de subkoppen van de pagina voor. Dit doe je zonder te spammen, je plaatst het zoekwoord dus niet in elke tussenkop.

Zoekwoorden komen ook in de alinea’s en in de URL voor. Bedenk synoniemen voor bepaalde zoekwoorden of maak variaties. In plaats van SEO webteksten zou ik ook SEO webtekst (enkelvoud) of SEO artikel kunnen gebruiken. Zo, nu heb ik deze variaties gelijk op een mooie manier in deze tekst verwerkt. Had je het in de gaten?

Tip drie: maak gebruik van de Meta title en Meta description

Binnen veel CMS-systemen is het mogelijk: zelf een Meta title en Meta description invullen. Heb je hier niet de mogelijkheid toe dan moet je dit via HTML of CSS doen.

Een Meta title en Meta description is zichtbaar in zoekmachines. Deze titel en omschrijving kunnen afwijken van de werkelijke paginatitel. Zoekmachines bepalen uiteindelijk of ze de Meta title en Meta description tonen, of toch liever voor een stukje andere tekst gaan.

In veel gevallen is de Meta description wel in zoekmachines zichtbaar. Dit kleine stukje tekst kan zoekmachinegebruikers overhalen om naar jouw website te gaan. Gebruik deze functie, veel andere websites laten dit liggen. Hiermee heb jij meer kans om hoger in de zoekmachine te komen.

SEO webteksten laten schrijven

Toch liever SEO webteksten laten schrijven? Een verstandige keus, je hoeft namelijk niet met verschillende zaken rekening te houden. Als SEO tekstschrijver heb ik al heel wat schrijfkilometers afgelegd. Van kleine webshops tot grote bekende websites: ik ben overal geweest.

Zal ik jou helpen met je SEO webteksten? Deel je wensen of ideeën met mij. Je ontvangt een passende offerte en we bespreken de mogelijkheden. Van een enkele tekst tot een lange samenwerking: neem gerust contact op. Bekijk de contactpagina voor mijn e-mail of telefoonnummer. In mijn portfolio zie je welke opdrachtgevers jou voorgingen. Ja, deze opdrachtgevers bestelden ook SEO webteksten en zijn nu beter vindbaar in Google en Bing. Dat wil jij toch ook?

Tot snel,
Bianca


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven