Backlinks – betekenis & uitleg

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Backlinks, wat zijn het en wat kun je ermee? Wanneer je een eigen website hebt dan zijn backlinks best wel belangrijk. Ze helpen je namelijk naar een hogere positie in de zoekresultaten. Dit werkt echter alleen wanneer je het ook echt goed aanpakt. Bekijk de backlinks betekenis en ontvang de beste uitleg.

Backlinks betekenis

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Laten we backlink eens even vertalen. Back is terug en link staat voor hyperlink. De backlink betekenis zou dan op terug- hyperlinks uitkomen. Dit wijkt helemaal niet zoveel af van de daadwerkelijke backlinks betekenis.

Een backlink is een terugverwijzing naar een bron. Simpel gezegd betekent het dat een website via een hyperlink verwijst naar een andere website. Hierbij is het belangrijk dat de terugverwijzing alles te maken heeft met het onderwerp van de tekst waarin de backlinks verwerkt is.

Backlinks en linkbuilding

Wanneer je kijkt naar de backlinks betekenis dan wordt in één adem ook gelijk linkbuilding genoemd. Dit komt omdat binnen SEO (zoekmachine optimalisatie) linkbuilding veel wordt toegepast. Dit is een methode om actief backlinks te verzamelen.

 Je moet duidelijk het verschil kennen tussen backlinks en linkbuilding. In eerste instantie wordt met een backlink een natuurlijke terugverwijzing bedoeld. Bijvoorbeeld een website die over een bepaald onderwerp blogt, een bron gebruikt en een backlink naar deze bron in het artikel plaatst. Maar ook een post op een forum met een backlink naar meer informatie valt onder een natuurlijke backlink.

Linkbuilding is het kunstmatig verkrijgen van backlinks. Andere websites worden actief benaderd en gevraagd een backlink te plaatsen naar de website waarvoor linkbuilden wordt ingezet. Wanneer je naar het woord linkbuilding kijkt dan snap je de betekenis ook: hyperlinks (link) bouwen (building).

Meer uitleg over backlinks (de natuurlijke manier)

Een autoritaire website staat vaak hoger in de organische zoekresultaten. Opvallend is dat autoritaire websites over een natuurlijk linkprofiel beschikken. Dit betekent dat ze veel natuurlijke backlinks hebben: tientallen tot honderden websites verwijzen naar die ene website.

Dit doen andere websites omdat ze die ene website interessant vinden. Zoekmachines vinden natuurlijke backlinks ook interessant en waarderen dit enorm goed.

Linkbuilding (backlinks ruilen of kopen)

Doordat backlinks meespelen in de autoriteit van een website en een hogere positie in zoekmachines is linkbuilding razend populair. Vaak worden backlinks geruild. Ik plaats een link naar jouw website en jij plaatst een link naar mijn website. Maar er wordt ook flink betaald voor backlinks. Linkbuilding is dan ook big business, online marketingbureaus en SEO specialisten verdienen hier goed aan.

Overigens wordt er niet altijd met klinkende munten voor backlinks betaald, soms ontvangt de website een gastblog met een backlink om te plaatsen. Gratis content is dan een betalingsvorm.

Wat vinden zoekmachines van linkbuilding? Google geeft aan dat het linkbuilding niet fijn vindt. De zoekmachine heeft liever dat een website natuurlijke backlinks krijgt in plaats van ervoor te betalen of aan linkruil te doen.

Het gaat al lang niet meer om de meeste backlinks

Toen zoekmachines nog in de kinderschoenen stonden ging het voornamelijk om websites met de meeste backlinks. Er werd gedacht dat website waar veel over gepraat werd (backlinks) ook het meest interessant waren. Tegenwoordig wordt het spel heel anders gespeeld. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid backlinks maar ook om de verwijzende websites. Hierbij speelt autoriteit van de verwijzende website een belangrijke rol.

Er wordt dus vooral gekeken naar backlinks die waarde hebben binnen een netwerk. Degene met de meeste backlinks van hoge waarde is de winnaar. Het is en blijft een samenspel van hoeveelheid backlinks en kwaliteit (waarde). Maar er moet niet gedacht worden dat je nu maar even snel grote hoeveelheden waardevolle links kunt inkopen.

Websites flink afgestraft op linkbuilding

Helaas maar waar, een aantal websites van mijn opdrachtgevers is flink afgestraft op linkbuilding. Deze websites hadden grote hoeveelheden backlinks ingekocht of geruild, bijvoorbeeld via een linkprogramma of door onderlinge afspraken met andere websites te maken.

Hoe Google het doet is niet goed bekend maar deze zoekmachine is slimmer dan we denken. Het komt er vroeg of laat achter dat je (veel) backlinks hebt ingekocht. Linkbuilding is dus niet zonder risico. Wanneer je hierop betrapt wordt dan krijg je straf: een lagere positie in de zoekresultaten. Zie dan maar weer eens bovenaan te komen.

Passende content creëren

Goed, de backlinks betekenis is je duidelijk en met bovenstaande uitleg kun je wel wat. Je weet nu dat het niet verstandig is om willekeurig wat backlinks te kopen of je in een linkruilprogramma te storten. Wat moet je eigenlijk doen om bovenaan in de zoekresultaten te staan of goede backlinks te krijgen?

Ga uit van de kracht van content. Met goed geschreven content krijg je een mooie waardering van zoekmachines. Je wordt beloond met een hogere positie in de zoekresultaten. Wanneer je goede content op je website hebt staan is de kans groter dat willekeurige websitebezoekers of andere websites jou vinden en jouw content delen. Dit levert je heel veel gratis en vaak ook waardevolle backlinks op.

Je kunt ook om backlinks vragen. Doe dit echter alleen bij relevante websites en vraag of ze een stukje over jouw onderwerpen of website willen schrijven. Waak ervoor dat dit er zo natuurlijk mogelijk uitziet. Het mag niet lijken alsof je een backlink afspraak met de website hebt gemaakt.

SEO teksten: die backlinks komen vanzelf

Linkbuilding (backlinks kopen of ruilen) valt onder een grijs gebied. Het wordt dan ook wel grey hat SEO genoemd. Nu lijken SEO teksten ook onder grey hat SEO te vallen maar niets is minder waar! SEO teksten zijn namelijk niet voor zoekmachines maar voor websitebezoekers geschreven. Maar dan wel volgens de richtlijnen van zoekmachines. Zo geeft Google zijn richtlijnen uitgebreid weer, een goede SEO tekstschrijver houdt zich aan deze richtlijnen.

Wat jij nodig hebt zijn SEO teksten. Deze overtuigen de websitebezoeker en zijn ook nog eens beter vindbaar in zoekmachines. Met interessante artikelen of blogs komen die backlinks vanzelf, gratis en voor niets.

Ga vandaag nog aan de slag met SEO teksten en backlinks. Wacht niet tot jouw concurrent dit doet maar neem contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven