Beste CMS voor je website (2023)

Bijgewerkt: 11 januari 2023

Op zoek naar het beste CMS voor je website? In 2023 zijn er een aantal populaire systemen, waaronder natuurlijk het vertrouwde WordPress. Laten we samen gaan kijken welk CMS het beste voor jouw website werkt. Ik zet de meest populaire op een rij, natuurlijk met hun voor- en nadelen.

Dit is een CMS

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je kijkt naar het beste CMS voor websites dan moet je natuurlijk wel weten wat een CMS is. Dit is de afkorting voor content management system. Je kunt het ook vertalen naar een content beheersysteem. Zonder technische kennis publiceer je een website en voegt nieuwe artikelen of afbeeldingen toe.

Waarom kiezen voor CMS? Omdat het zeer gebruiksvriendelijk is. Bijna iedereen kan hiermee overweg, zonder dat je allerlei cursussen moet volgen. Bovendien zijn veel van dit soort systemen ook nog eens zoekmachinevriendelijk. Handig wanneer je SEO toepast.

Beste CMS voor je website

Hieronder volgt een opsomming van de beste CMS voor website. Elk content management systeem bespreek ik nog eens apart, zodat je weet wat het systeem inhoudt. Nu eerst over naar de top vijf lijst.

Beste CMS voor website:

  • WordPress
  • Adobe Dreamweaver
  • Joomla
  • Blogger
  • Drupal

Deze systemen hebben de meeste gebruikers, waarbij WordPress de kroon spant (meer dan 18 miljoen websites). Hierna volgt Adobe Dreamweaver met 2,8 miljoen websites.

1. WordPress

Een dikke 30% van alle websites draait op WordPress. Wereldwijd zijn dit meer dan 18 miljoen grote en kleine websites. Opvallend is dat het voornamelijk kleine en middelgrote websites zijn die gebruik maken van WordPress. Wanneer een website duizenden pagina’s heeft, wordt vaker overgestapt op Drupal.

Het voordeel van WordPress is dat installatie zeer snel verloopt en het meer dan 14.000 gratis thema’s of ontwerpsjablonen aanbiedt. De URL’s zijn zoekmachinevriendelijk en je maakt gebruik van verschillende beheertools. WordPress behoort dan ook tot het beste CMS voor SEO.

Nadeel is dat je voor veel dingen gebruik moet maken van plug-ins. Wanneer je veel plug-ins installeert wordt de website een stuk trager.

2. Adobe Dreamweaver

In Nederland is Adobe Dreamweaver minder populair als beste CMS voor website. Toch mag deze zeker niet in dit overzicht ontbreken, juist vanwege de vele gebruikers. Het gaat hier niet om een content management systeem maar om een HTML editor. Toch is er ook een WYSIWYG-editor aanwezig, zodat je direct ziet hoe de website eruit komt te zien.

Deze software is niet gratis (open source), dit in tegenstelling tot WordPress. Daarom is dit systeem meer voor professionele gebruikers geschikt.

3. Joomla!

Na WordPress is dit het beste CMS voor websites. Je kunt het systeem vergelijken met WordPress, maar dan met wat meer mogelijkheden. Dankzij de uitgebreide basisfuncties hoef je geen extra plug-ins te installeren. Voor Joomla is minimaal PHP 5.6 vereist, bij voorkeur PHP 7.0 of hoger. Installatie verloopt eenvoudig en er is een ruime keus in ontwerpen en uitbreidingen. Voor bepaalde extensies moet je betalen.

4. Blogger

Net als WordPress is ook blogger volledig gericht op blogwebsites. Toch is dit laatste platform minder populair, wat ook te zien is in het lagere aantal gebruikers. Voor het geval je het nog niet weet: blogger is een blogplatform dat in een cloud werkt. Het is onderdeel van zoekmachinegigant Google. Dit heeft als nadeel dat de blogwebsite nooit volledig eigendom van jezelf is. Blogger telt wereldwijd ongeveer 830.000 gebruikers.

5. Drupal

Een van de beste CMS voor website wanneer het op grote websites aankomt. Dit systeem is minder geschikt voor kleine websites of beginnende webmasters. Dit komt omdat voor Drupal wel enige technische kennis is vereist.

Dit systeem heeft uitgebreide mogelijkheden en is onder bepaalde voorwaarden SEO-vriendelijk. Er zijn meer dan 35.000 uitbreidingsmodules beschikbaar. Minimale vereiste is PHP 5.5.9 of hoger.

Website laten maken

Overweeg je om een website te laten maken? Kies dan voor een makkelijk en gebruiksvriendelijk systeem. Het is immers de bedoeling dat je zelf content kunt toevoegen, dit bespaart op de kosten. WordPress is zeer gebruiksvriendelijk, uitbreidbaar en je houdt het beheer in eigen handen. Het is gericht op SEO en hiermee goed vindbaar in zoekmachines.

Let wel op: met alleen een CMS ben je er niet. Content is king, je hebt daarom goed geschreven webteksten nodig.

Als SEO tekstschrijver help ik je hiermee. Website laten maken? Ik werk samen met een aantal grafisch ontwikkelaars. Zo regel je alles onder één dak.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven