SEO website maken en verbeteren

Bijgewerkt: 27 augustus 2021

Een SEO website is goed vindbaar in de organische zoekresultaten. Dit betekent een hogere positie in bijvoorbeeld Google en meer websitebezoekers. Uiteindelijk leidt dit ook tot een hogere omzet. Een SEO website maken is niet zo moeilijk, al helemaal niet wanneer je de juiste hulp inschakelt. Bekijk ook de tips met betrekking tot het verbeteren van de bestaande website.

Zoekmachineoptimalisatie

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie. Dit betekent een website optimaliseren zodat hij beter in zoekmachines scoort. Hierbij voldoe je aan de SEO richtlijnen die Google heeft opgesteld. Andere zoekmachines gaan in deze richtlijnen mee, hoewel ze hier iets anders mee om kunnen gaan.

Een SEO website herken je eenvoudig: hij scoort hoog in de zoekresultaten. Zo zal deze website op tientallen tot honderden zoektermen op positie één tot en met vijf staan. Dit staat haaks op de ‘normale’ website die amper in zoekmachines scoort.

SEO website maken (opzetten)

Je wil een SEO website maken maar waar begin je? Het start allemaal met het vinden van een goed hostingbedrijf. Bedenk dat een populaire website steeds meer bezoekers aantrekt. De server moet dit aankunnen, daarom kies je voor een betrouwbare hostingpartij. Het moet mogelijk zijn om de opslag en data in de toekomst uit te breiden.

Vervolgens kies je voor een CMS. Hiermee bouw je in website op basis van ‘wat je ziet is wat je krijgt’. Voordeel hiervan is dat je geen uitgebreide HTML- of PHP kennis nodig hebt. Met behulp van verschillende plug-ins voeg je functionaliteiten toe. De beste SEO websites draaien op WordPress en minder vaak op Joomla of een ander CMS. Voor webshops zijn er ook systemen beschikbaar waaronder WooCommerce of Lightspeed.

Website vullen met content

Wil je een goede SEO website maken dan ontkom je er niet aan om deze met kwalitatieve content te vullen. Dit wordt onder content verstaan:

  • Teksten
  • Beeld (afbeeldingen of video’s)
  • Audio (bijvoorbeeld podcast)
  • Documentatie (whitepaper, PDF bestanden)

Minimaal 70% van je website moet uit tekst bestaan, tenzij je er een foto- of videowebsite van maakt. In deze laatste twee gevallen zul je heel hard je best moeten doen om hoog in Google te verschijnen. Middels tekst is dit veel makkelijker.

SEO teksten (laten) schrijven

Er is een groot verschil tussen een SEO tekst of een normale tekst. Een SEO tekst is net als elke andere tekst voor de bezoeker geschreven, maar dan wel met een knipoog naar zoekmachines. Er is namelijk binnen de tekst rekening gehouden met Google SEO-richtlijnen. Dit betekent het gebruik van een titel en subkopjes, de juiste zoektermen, lengte van de tekst, taalgebruik, schrijfstijl en nog veel meer.

Zelf SEO teksten schrijven is vrij lastig, of je moet hier al enkele jaren ervaring mee hebben. Bij het maken van een nieuwe SEO-website is het praktischer om een ervaren SEO tekstschrijver in te schakelen. Wil je hier meer over weten of ben je nieuwsgierig naar de tarieven? Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan (dit doe je onderaan de pagina).

Website bij Google aanmelden

Je kunt je website URL rechtstreeks bij Google aanmelden. Beter is het om je website te koppelen aan een Google webmasteraccount (Search Console). Zo kun je de gehele website of afzonderlijk je nieuwe URL’s invoegen. Maar ook een Sitemap toevoegen, verwijderde pagina’s uitsluiten van de zoekresultaten en inzicht krijgen in populaire zoektermen.

Het aanmaken en gebruik van een Google webmaster account is geheel gratis. Wel is het nodig om je website te verifiëren. Dit kan op verschillende manieren, maar je moet Google laten weten dat je ook echt eigenaar van de website bent. Het is dus niet mogelijk om toegang te krijgen tot de website van je concurrent.

SEO website verbeteren

Je wil je website verbeteren of aanpassen, simpelweg omdat deze niet goed in zoekmachines scoort. Een bestaande SEO website verbeteren is niet zo moeilijk. Pas bestaande content aan of voeg nieuwe content toe. Het beste is om voor een mix van beiden te gaan. Kijk ook eens naar de techniek achter je website, die moet altijd in orde zijn. Denk hierbij aan een mobielvriendelijke en beveiligde website. Maar ook een goede navigatie, leesbaar lettertype en onderdelen die tijdens het laden niet mogen verspringen.

Hoe herken je een goede SEO website? 20% van je pagina’s moet goed in Google scoren. Dit betekent op bepaalde zoektermen op de eerste pagina van Google staan. Wanneer je hier ver onder zit dan is je website waarschijnlijk niet zoekmachinevriendelijk. Je zult de bestaande website dusdanig aan moeten passen of verbeteren dat het een SEO website wordt.

De website optimaliseren

Er zijn een aantal technieken om de bestaande website te optimaliseren, zodat je het in een SEO website verandert:

  • Korte laadtijd
  • Mobielvriendelijk
  • Beveiligde verbinding
  • Interne en externe linkstructuur
  • Kwalitatieve content
  • Gebruik van zoektermen

Wees voorzichtig met het toepassen van linkbuilding. Hiermee wordt het inkopen of ruilen van backlinks bedoeld. Google geeft zelf aan dat dit niet mag, toch wordt het nog steeds toegepast. Wanneer je linkbuilding verkeerd aanpakt kan dit je website ernstige schade toebrengen. Deel kwalitatieve en interessante content, dan komen die backlinks vanzelf. Door het opbouwen van een natuurlijk linkprofiel straal je meer autoriteit uit. Zoekmachines waarderen je dan veel meer.

SEO website laten maken of verbeteren

Je wil een nieuwe SEO website laten maken of de bestaande verbeteren. Wat is er mogelijk? Hier vind je verschillende diensten die allemaal met zoekmachineoptimalisatie te maken hebben. Bijvoorbeeld webdesign, SEO teksten, landingpagina’s, blogs, technische optimalisatie, zoekwoordenonderzoek en nog veel meer.

Liever zelf aan de slag? Vraag dan SEO consultancy (advies) aan. Je ontvangt advies op maat, specifiek afgestemd op je website.

Veel diensten leveren we zelf, waaronder het schrijven van content. Voor een aantal diensten waaronder webdesign of linkbuilding wordt gebruik gemaakt van samenwerkende partners. Alles tegen een goede prijs, vraag gerust de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven