Hier kun je gratis reclame maken

Bijgewerkt: 27 augustus 2021

Waar kan ik gratis adverteren of reclame maken? Als bedrijf is reclame onmisbaar. Je promoot een product of dienst waarmee je de omzet verhoogt. Benieuwd waar je gratis reclame kunt maken? Let op: dit artikel is bedoeld voor bedrijven of ondernemers die willen adverteren/reclameren. Dus niet voor particuliere advertenties.

Het nut van reclame

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Waarom zou je reclame maken? Het is de ideale manier om je product of dienst onder de aandacht te brengen. Mensen die niet bekend zijn met je bedrijf komen hierdoor op andere ideeën. Maar het kan ook dat iemand je product of dienst al kent niet. Door dit opnieuw onder de aandacht te brengen is de verleiding groot om uiteindelijk toch bij jou iets te kopen of af te nemen.

Reclame is ook een goede manier om aan naamsbekendheid of merkbekendheid te doen. Doel hierachter is om een groep trouwe fans op te bouwen.

Waar kun je gratis reclame maken?

Gratis reclame maken op het internet, dit is laagdrempelig. Het is via het internet namelijk mogelijk om op ontelbare sites te adverteren of reclame te maken. En ook nog eens voor bedrijven of ondernemers. Zoek je methoden om gratis reclame te maken? Hieronder enkele ideeën.

Reclame maken op Facebook of Instagram

Kun je gratis reclame maken op Facebook? Ja dat kan. Dit doe je dan middels het aanmaken van een bedrijfsaccount of een Facebookgroep. Wanneer je dit onder de aandacht brengt dan maak je gratis reclame. Hoe werkt dit precies? Maak een bedrijfspagina of groep aan die je rondom een merknaam of onderwerp bouwt. Deel deze pagina of groep met trouwe klanten, volgers of op een forum.

Gratis reclame maken op Instagram werkt op een vergelijkbare manier. Maak een account aan en deel interessante content. Op Instagram is het aan te raden om gebruik te maken van hashtags, zo vinden anderen je veel sneller. Je kunt je Instagram account natuurlijk ook op andere manieren onder de aandacht brengen, bijvoorbeeld via je eigen website.

Betaalt adverteren op Facebook en Instagram

Niet direct gratis maar je kunt op Facebook en Instagram goedkoop adverteren. Dat kan door een enkele post onder de aandacht te brengen maar ook door meerdere berichten of posts te promoten. Je kunt ook een aparte advertentie aanmaken of een complete campagne opzetten. Dit alles is mogelijk vanaf € 1 per dag.

Gratis zichtbaar in Google

Waar kun je gratis reclame maken voor je website? In Google natuurlijk! Wanneer je website op de eerste pagina van de organische zoekresultaten staat dan levert dit veel op. Bijvoorbeeld tot wel 45% van het zoekverkeer (eerste positie). Een hoge positie in Google is volkomen gratis.

Hoe bereik je dit? Door het delen van goede content op je website. Ga bij voorkeur voor SEO teksten, hier scoor je veel beter mee. Heb je SEO teksten nodig, neem dan contact op. Vraag vrijblijvend naar de tarievenkaart.

Adverteren in zoekmachines

Wil je direct vindbaar zijn in zoekmachines? Dan kun je adverteren. Je verschijnt dan in de betaalde zoekresultaten (boven de organische resultaten). Adverteren in zoekmachines kost geld. Hoe meer je te besteden hebt hoe hoger je in de betaalde zoekresultaten staat. Het is dus een kwestie van zo hoog mogelijk bieden. Ook met een beperkt budget kun je adverteren maar sta je vaker onderaan de pagina.

Let op want adverteren in zoekmachines heeft altijd een tijdelijk effect. Zodra je de campagne stopzet is je advertentie ook niet meer zichtbaar. Adverteren heeft ook geen invloed op je positie in de organische zoekresultaten.

Gratis reclame maken in de krant

Misschien lijkt gratis reclame maken in de krant niet zo interessant, want wie leest de krant tegenwoordig nog? Best veel mensen, al dan niet via een applicatie. Bijvoorbeeld De Telegraaf of NOS, die bieden hun lezers het nieuws via een app aan. Dit is natuurlijk naast de fysieke krant.

Gratis reclame maken in een krant is zeker mogelijk. Het adverteren kost geld maar je kunt ook gratis en voor niets in de krant komen te staan. Zorg dat je een interessant nieuwsbericht hebt. Benader verschillende kranten en bekijk of ze dit nieuwsbericht willen plaatsen. Waak ervoor dat je nieuwsbericht commercieel is, dit wordt meer als reclame dan als nieuwsbericht gezien.

Gastbloggen

Hoe kun je gratis reclame maken op het internet? Start met gastbloggen. Benader relevante websites en vraag of ze interesse hebben in een mooie blogpost. In deze blogpost verwerk je een linkje naar je website toe. Deze manier van gastbloggen levert direct bezoekers op, maar het helpt ook met het opbouwen van je linkprofiel. Je bent dus tegelijkertijd met SEO oftewel zoekmachine optimalisatie bezig.

Let op want er worden vaak eisen of voorwaarden aan gastblogs gesteld. Zorg dat je hieraan voldoet, anders wordt deze niet geplaatst. Wil je een gastblog laten schrijven, neem dan vrijblijvend contact op.

Google bedrijfspagina

Vergeet je Google bedrijfspagina niet. Open een Google account en maak een bedrijfspagina aan. Ter verificatie ontvang je op je bedrijfsadres/thuisadres een code die je moet invoeren. Op dat moment kun je de bedrijfspagina beheren.

Voordeel van een bedrijfspagina is dat je opvalt tussen de concurrentie. Wanneer mensen naar een lokaal bedrijf zoeken is de kans groot dat ze jou als eerste tegenkomen.

Zichtbaar op social media

Hierboven heb je al kunnen lezen dat je gratis reclame kunt maken op Facebook en Instagram. Er zijn echter nog veel meer social media platformen waaronder Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube en nog veel meer. Breid je (zakelijk) netwerk uit of bouw een klantenkring op. Dit doe je door goed zichtbaar te zijn op social media.

Wees voorzichtig wanneer je zzp’er bent. Er zijn namelijk veel zzp’ers die op social media de verkeerde keuzes maken. Bijvoorbeeld door onder hun bedrijfsnaam te lopen klagen over andere bedrijven, telecomdiensten, de belastingdienst of wat dan ook. Leuk dat je met al deze klachten rondloopt maar doe dit zeker niet onder je bedrijfsnaam! Bedenk dat je klanten dit ook lezen en je alleen maar als een zeur over vinden komen.

Zorg dat je expertise, tips of informatie op social media deelt. Wanneer je een meerwaarde voor anderen bent dan komen ze vanzelf naar je toe. Tip: volg mij op Instagram en kom meer te weten over taal, spelling en leuke weetjes.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven