SEO teksten – de zin en onzin hiervan

Bijgewerkt: 11 augustus 2021

SEO teksten, heb je hier echt wat aan? Om eerlijk te zijn: in veel gevallen niet. Dit klinkt uit de mond van een SEO tekstschrijver ontzettend vreemd. Toch is het zo, vaak blijkt een tekst helemaal geen SEO tekst te zijn. Je geeft dan onnodig geld uit. Ontdek de zin en onzin van SEO teksten.

SEO uitgelegd

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Even in het kort, SEO staat voor search engine optimization. In het Nederlands vertaald naar zoekmachine optimalisatie. Het klinkt alsof je zoekmachines optimaliseert. Dit is natuurlijk niet zo. SEO is bedoeld om websites zo te optimaliseren dat ze hoger scoren in zoekmachines.

Drie pijlers van SEO

SEO kun je onderverdelen in drie pijlers. Dit zijn content, linkbuilding en technische optimalisatie. Allemaal technieken die door SEO specialisten bedacht zijn. Helaas niet allemaal even goede technieken. Dit komt omdat de strategie van zoekmachine Google regelmatig wijzigt.

Neem nu linkbuilding. Dit is het actief verzamelen van backlinks. Veel website eigenaren (webmasters) doen aan linkbuilding. Ze betalen andere websites voor het plaatsen van een backlink naar hun website toe. In het verleden werkte dit heel goed, nu een stuk minder. Dit komt omdat Google vindt dat backlinks op een natuurlijke manier moeten ontstaan. Niet omdat je erom vraagt of ervoor betaalt.

Technische optimalisatie van een website

Voordat je kijkt naar SEO teksten moet je eerst nog iets weten over technische optimalisatie. Dit is een pijler van SEO die je zeker niet mag overslaan. Een website moet mobielvriendelijk zijn. Daarnaast heeft deze een korte laadtijd en is deze via een beveiligde verbinding benaderbaar.

Sommige websites maken nog steeds gebruik van pop-ups. Dit gaat in de toekomst een rankingfactor worden. Maak het de websitebezoeker zo leuk en makkelijk mogelijk. Dan pas is je website ook in orde.

SEO teksten: de onzin hiervan

Een belangrijke pijler van SEO is content. Logisch, het hele internet bestaat uit content (dit is de inhoud van websites). Veel websites gaan voor SEO teksten. Is dit zin of onzin? Antwoord: beide.

Eerst iets over de onzin van SEO teksten. Veel tekstschrijvers noemen zich tegenwoordig SEO tekstschrijver. Simpelweg omdat hier ook veel vraag naar is. Het probleem is dat je in de meeste gevallen helemaal geen SEO teksten ontvangt. Terwijl je hier wel flink voor betaalt.

Hoe weet je nu of iemand SEO teksten schrijft? Heel simpel: bekijk hoe goed de website van deze persoon scoort. Staat de SEO tekstschrijver ergens onderaan in Google of ontvangt deze maandelijks minder dan 10.000 bezoekers? (controleer dit in SEMrush) Dan zijn die SEO teksten onzin. Betaal hier niet voor!

Zo moet het wel – SEO teksten

SEO teksten zijn alleen zinvol wanneer ze ook iets met je website doen. Goed geschreven SEO teksten verhogen namelijk de vindbaarheid in de organische zoekresultaten.

Laat ik een voorbeeld noemen. In april 2019 schreef ik voor een geheel nieuwe website een aantal SEO teksten. Het is voor nieuwe websites heel lastig om snel in Google te stijgen. De opdrachtgever was een doorzetter. Zes maanden lang plaatste hij 20 teksten per maand. Dat waren er in totaal 120! Dit lijkt veel maar was in zijn niche wel nodig. Na een half jaar ontving deze website 5000 bezoekers per maand. Maar zelfs nadat er geen nieuwe SEO teksten meer bijkwamen bleef de website groeien. Na 12 maanden was dit gegroeid naar 20.000 bezoekers per maand.

Dit laat zien wat goede SEO teksten met een website doen. Helaas weet je ook nu niet of je goede of slechte SEO teksten krijgt. Dus ga je weer op zoek naar de website van de tekstschrijver (gebruik SEMrush of een andere tool).

  • Meer dan 10.000 bezoekers per maand?
  • Zeer goed vindbaar in Google?

Dan zijn de SEO teksten van deze schrijver heel waardevol.

Opleiding of ervaring tekstschrijver

Misschien ben ik van de ouderwetse stempel maar ik vind ervaring belangrijker dan opleiding. Dit geldt voor bijna alle beroepen, tenzij het om bijvoorbeeld zorgberoepen gaat.

Een SEO tekstschrijver met veel ervaring weet echt alles van SEO af. Hij of zij blijft op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Daar kan geen opleiding tegenop. Dit komt omdat een opleiding een momentopname is. SEO verandert zo snel, dat houd je middels een enkele opleiding niet bij.

Laat SEO teksten door een ervaren tekstschrijver maken.

Zelf SEO teksten schrijven of laten doen?

Kijk eens even naar het aanbod tekstschrijvers. Dit zijn er tegenwoordig duizenden en nog eens duizenden. SEO teksten kun je dus overal laten schrijven. Maar let op, wanneer je met een slechte tekstschrijver te maken hebt dan kun je het net zo goed zelf doen. Je zelf geschreven SEO teksten scoren dan net zo goed (of juist beter) als dat je het laat doen.

Ben je goed in schrijven en heb je veel verstand van SEO? Bespaar je het geld en schrijf je SEO teksten zelf. Er zijn voldoende cursussen die je op weg helpen. Let wel een beetje op met dit soort cursussen. Het is vaak allemaal hetzelfde en die cursussen zijn ook nog eens peperduur.

Tip: vanaf 2021 start de cursus SEO schrijven van Bianca. Ouderwets klassikaal (eendaags) waardoor je veel meer leert.

Wat doe ik met SEO teksten?

Je hebt een aantal SEO teksten op je pc/ laptop staan. Wat moet je met deze SEO teksten doen? Op je website zetten natuurlijk. Maar niet allemaal tegelijk. Het is namelijk de kunst om deze teksten verspreid over een aantal dagen, weken of maanden te plaatsen.

Waarom is dit eigenlijk? Zoekmachines houden van actieve websites. Wanneer je alle SEO teksten in één keer erop zet dan ziet de zoekmachine dat je heel actief bent. Vervolgens plaats je wekenlang of misschien wel maandenlang niets nieuws meer. Het gevolg: je bent niet actief en zakt in de organische zoekresultaten weg.

Wanneer je SEO teksten op je website plaatst, maak dan interne links. Maar ook wat externe links. Zorg ook voor een zoekmachinevriendelijk URL. Dus geen cijfertjes in de URL maar woorden. Het liefst woorden die overeenkomen met het onderwerp van de SEO tekst.

Dit kost SEO teksten laten schrijven

Heb je besloten dat je liever SEO teksten laat schrijven? Een goede keus, maar alleen wanneer je ook de juiste schrijver vindt. Anders geef je veel geld uit en ontvang je er niets voor terug.

Wat kost SEO teksten laten schrijven? Hier is geen vast tarief voor. Hoeveel je betaalt is afhankelijk van het aantal woorden, het type tekst en welk doel dit heeft. Ondernemen moet betaalbaar blijven, dat is een kreet die je hier heel vaak voorbij ziet komen. Daarom betaal je voor een goede SEO-tekst zeker niet te veel.

€ 150 of meer voor een tekst betalen? Niet nodig, voor een fractie van dit bedrag ontvang je goede SEO teksten. Als ondernemer of webmasters wil je tenslotte wat geld overhouden. Vraag daarom vrijblijvend de tarievenkaart (prijslijst) aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven