Wat is een column en hoe schrijf je er een?

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Columns kom je vaak in een krant of tijdschrift tegen. Ook websites doen hieraan, waarbij het gaat om een kort stukje tekst met een persoonlijk tintje. Een column schrijven geeft je veel vrijheid, omdat je zelf de inhoud bepaalt. Zelfs wanneer dit strookt met normen en waarden. In dit artikel meer uitleg over wat een column is en hoe je deze schrijft.

Een column en een columnist

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat is een column nu precies? Er is geen definitie van een column, maar het gaat in ieder geval op een kort stukje tekst in een krant, tijdschrift, op internet maar ook op radio of televisie. Nu zou je denken dat elk kort stukje tekst een column is, maar dit klopt natuurlijk niet. Dit zijn in ieder geval de kenmerken van een column:

  • kort stukje tekst
  • luchtig geschreven
  • persoonlijk karakter
  • vaste rubriek

In een column vertelt de schrijver iets over een (persoonlijke) gebeurtenis, geeft zijn mening of gaat een gesprek met de lezer aan. iemand die een column schrijft noem je een columnist.

Dit is waarom je een column schrijft

Goed, het is je nu duidelijk wat een column is. Waarom zou je regelmatig een column schrijven? Bepaalde soorten websites maar vooral kranten en tijdschriften hebben een grote groep trouwe lezers. Veel mensen vinden het vermakelijk om een column te lezen. Juist omdat deze tekst zich onderscheidt van andere teksten, kijken velen naar een nieuwe column uit. Belangrijk: de column vormt een vaste rubriek en komt dus wekelijks of maandelijks terug.

Dankzij een column ontstaat er ook een band tussen de schrijver en de lezer. De lezer leert de columnist van een andere kant kennen, iets dat de betrouwbaarheid van het blad, de krant op de website alleen maar vergroot.

Vrijheid van de columnist

Wat is een column zonder vrijheid? Columnisten krijgen binnen het Nederlands recht redelijk wat vrijheid toegekend. Zo mogen ze beledigende of kwetsende teksten schrijven, wat normaal niet is toegestaan. Wie dit soort teksten wil schrijven moet dit dan ook specifiek in een column doen oftewel een vaste rubriek in printmedia of op een website.

Wat voor soort tekst is een column?

Voordat je een column schrijft, moet je wel weten wat het is. Wat voor soort tekst is een column? Je hebt namelijk informatieve teksten, blogs, recensies, opinies, nieuwsberichten en columns. Een column heeft voornamelijk amuseren en overtuigen als doel. De schrijver speelt in op de gevoelens van de lezer. Je kunt dus zeggen dat een column een amuserende en overtuigende (soms: betoog) tekst is.

Een column schrijven: zo doe je dat

Ben je website eigenaar of werkzaam voor een krant of tijdschrift? Misschien ben je gevraagd om een wekelijks terugkerende column te schrijven. Je vormt dan een vaste rubriek op de website of in printmedia. Hoe schrijf je een column? Hieronder enkele richtlijnen.

Houd rekening met het blad of de website waar je voor schrijft. Probeer het onderwerp van de column zo dicht mogelijk bij het onderwerp van de website of printmedia te houden.

Verzin een paar steekwoorden. Schrijf je bijvoorbeeld een column over de verbouwing van je keuken, dan zijn belangrijke steekwoorden keuken, verbouwing en keukenverbouwing. Deze steekwoorden zijn belangrijk wanneer je een column voor het internet schrijft.

Verzin een sterke eerste zin waarmee je de lezer direct boeit.

Trek de lezer in jouw verhaal door hem dingen te laten beleven, zien, horen of misschien wel proeven. Bijvoorbeeld: „de zure smaak zorgde voor kramp in mijn kaken en tranende ogen“. Op deze wijze voelt de lezer wat jij voelt (of meemaakt).

Houd het kort maar krachtig. Veel column’s bevatten te veel woorden, waardoor het niet meer op een column lijkt. Houd een lengte van ongeveer 250-350 woorden aan.

Een column laten schrijven

Kom je er zelf niet uit? Een column laten schrijven bespaart je een hoop tijd en hoofdpijn. Het is wel belangrijk dat je dit door een ervaren tekstschrijver of columnist laten doen. Waarom een column laten schrijven? Omdat dit een amuserende en leuke toevoeging voor de website, krant of tijdschrift is.

Met goed geschreven columns creëer je een vaste groep bezoekers of lezers. Combineer een column af en toe met een advertentie of een link naar een product of dienst. Dit verhoogt de conversie of levert op een andere manier meer omzet. Een column laten schrijven is hiermee een goede investering.

Wil je columns laten schrijven, besteed deze dan aan de betere tekstschrijver uit. Een goed geschreven column is niet alleen amusant en inspirerend maar wordt ook nog eens goed in zoekmachines gevonden (column voor het internet). Bekijk op de werkwijzepagina hoe het allemaal werkt.


⚠️ Wat is een column?

Dit is een korte tekst in een tijdschrift, krant of op internet. Meer lees je in het artikel hierboven.

♻️ Wat zijn de column kenmerken?

De tekst is niet te lang en heeft een vaste rubriek. Meer kenmerken lees je in het artikel.

❓ Waar kan ik een column laten schrijven?

Een column laten schrijven regel je bij Bianca


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven