SEO online marketing

Bijgewerkt: 9 augustus 2021

Zet jij al SEO online marketing in? Dit is namelijk de perfecte manier om je website goed vindbaar te maken in zoekmachines. SEO staat voor search engine optimization (zoekmachine optimalisatie) en bestaat uit een aantal verbeterpunten. SEO online marketing is dus puur gericht op vindbaarheid in Google, Bing, Yahoo! en nog veel meer.

Verschil marketing en SEO online marketing

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Marketing is een breed begrip. Het zijn alle handelingen die je doet om de verkoop van een product of dienst te stimuleren. Er zijn verschillende marketingtechnieken waaronder:

  • Adverteren (radio, televisie, krant, billboard)
  • Direct marketing (via e-mail, telefonisch of post)
  • Online marketing: SEO en SEA
  • Social media marketing
  • En nog veel meer

Alle marketingtechnieken kun je weer in verschillende onderdelen opsplitten. SEO online marketing houdt zich alleen bezig met zoekmachine optimalisatie. Dit bestaat uit drie pijlers:

  • Content
  • Linkbuilding
  • Technische optimalisatie

Waarom SEO inzetten?

SEO online marketing is onmisbaar voor websites en webshops. Waarom SEO inzetten? Omdat je hiermee de populariteit van je website verhoogt. Wie bovenaan in de organische zoekresultaten staat ontvangt namelijk veel zoekverkeer. Dit leidt niet alleen tot meer bezoekers maar ook tot meer klanten of een hogere conversie/omzet.

SEO online marketing is inzetbaar voor bedrijven, instellingen, informatieve websites, webshops en affiliate marketing websites.

SEO online marketing vraagt om veel geduld

Wanneer je naar de verschillen tussen SEA en SEO kijkt dan vallen direct een paar dingen op. SEA is het adverteren in zoekmachines waarbij je met je advertentie zo hoog mogelijk verschijnt. Terwijl je bij SEO juist voor een hoge positie in de organische zoekresultaten gaat.

SEA is direct effectief. Je betaalt voor het adverteren en verschijnt dan ook direct tussen de advertenties. Hoe meer je betaalt, hoe beter je positie. Het effect stopt direct wanneer je de advertentiecampagne terugtrekt.

SEO online marketing vraagt veel van je geduld en doorzettingsvermogen. Voordat je hoog in Google of andere zoekmachines staat ben je enkele weken tot maanden verder. Aan de andere kant blijft het effect aanhouden, ook wanneer je niet zoveel meer met SEO doet.

Toch blijf je altijd bezig

Eindelijk heb je een goede positie in Google te pakken. Dit betekent niet dat je nu achterover kunt leunen en helemaal stopt met SEO online marketing. Wil je die goede positie behouden dan is het belangrijk dat je aan de website blijft werken.

Dit betekent af en toe wat nieuwe content plaatsen en bestaande content aanpassen of optimaliseren. Ook technisch moet de website in orde zijn. Linkbuilding is een onderdeel van SEO maar niet direct noodzakelijk. Sterker nog: Google kijkt steeds strenger naar het verkrijgen van backlinks. Dit komt omdat hier in het verleden veel mee is gesjoemeld, simpelweg om Google te kunnen beïnvloeden.

Kosten SEO online marketing

Wat moet dat grapje allemaal gaan kosten? SEO online marketing is zeker niet goedkoop. Met een aantal kleine inspanningen ben je nog steeds tussen de € 100 en € 500 per maand kwijt. Grote websites of bedrijven betalen makkelijk € 1000 per maand of meer. Omdat SEO online marketing iets voor de lange termijn is ben je ook op de lange termijn aan het betalen.

Gelukkig kun je de kosten zo laag mogelijk houden door veel zelf te doen. Bijvoorbeeld technische optimalisatie van de website. Met een WordPress website of een ander CMS is het vrij eenvoudig om de website regelmatig up-to-date te houden. Bijvoorbeeld een korte laadtijd, goede navigatie, mobielvriendelijk en zeker geen irritante pop-ups.

Linkbuilding kun je ook heel goed zelf doen. Benader relevante websites en vraag of ze een linkje naar jouw website willen plaatsen. Dit bespaart je veel geld, al kost het je natuurlijk wel wat tijd.

Content: SEO tekstschrijver inschakelen

Het lastigste onderdeel van SEO online marketing is het creëren van content. Dit is zo lastig omdat het op het internet allemaal om content draait. Hierdoor moet de inhoud van een website van hoge kwaliteit zijn. Voldoe je aan deze voorwaarden dan ontvang je een goede positie in zoekmachines. Natuurlijk moet content ook aansluiten bij de zoekvraag van gebruikers.

Veel webmasters starten met het zelf schrijven van teksten. Om er dan al snel achter te komen dat dit geen goede SEO-teksten zijn. Wil jij je bezig houden met SEO online marketing dan ontkom je er bijna niet aan om een SEO tekstschrijver in te schakelen. Deze is namelijk gespecialiseerd in het creëren van de beste SEO teksten.

Wat kost een SEO tekstschrijver?

Voor SEO online marketing kloppen velen bij een online marketingbureau aan. Terwijl dit helemaal niet noodzakelijk is. Een marketingbureau is namelijk vrij prijzig en voert handelingen uit die je ook zelf kunt toepassen. Tegenwoordig zijn er heel veel online tools beschikbaar die het er een stuk makkelijker op maken.

Wat je niet weet is dat de meeste online marketingbureaus een externe SEO tekstschrijver inschakelen. Hier rekenen ze zelf ook nog kosten over. Je bent dus veel goedkoper uit wanneer je rechtstreeks met de SEO tekstschrijver zaken doet.

De kosten? Heel wisselend en afhankelijk van kennis en ervaring, werksnelheid en naamsbekendheid. Een hele dure tekstschrijver is niet per definitie beter. Voor minder krijg je vaak een goede of misschien wel een betere SEO tekst. Vraag de tarievenkaart aan, dan ontdek je de reële prijzen.

Zo ga je voor de beste SEO online marketing

Een goede SEO tekstschrijver en zelf wat technische kennis, dat is alles wat je nodig hebt. Dan komt het met de SEO online marketing wel goed. Heb je een SEO tekstschrijver gevonden? Let erop dat deze met de eigen website goed in zoekmachines scoort. Een tekstschrijver die totaal niet scoort kan dit ook niet voor jou realiseren.

Aan de slag met SEO online marketing. Samenwerken? Vraag vrijblijvend informatie of de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven