Kort verhaal lezen & schrijven – de beste korte verhalen

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Een kort verhaal is leuk om te lezen én te schrijven. Tegenwoordig vind je veel korte verhalen op het internet. Deze verhalen zijn komisch, romantisch, tragisch of soms satirisch. Dit verhaal lees je in 30 tot 120 minuten, dan pas spreek je ook echt van een kort verhaal. Een kort verhaal lezen of een kort verhaal schrijven? Hieronder alles over dit soort verhalen.

De beste korte verhalen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een kort verhaal lezen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Voordeel van korte verhalen is dat je deze in één keer uitleest. Je hoeft de volgende dag dus niet na te denken waar je was gebleven of waar het verhaal over ging.

Een kort verhaal lezen is ideaal in de volgende situaties:

  • Voor het slapen gaan
  • Op vakantie (lekker op het strand of in de hotelkamer)
  • Tijdens het reizen (bijvoorbeeld in de trein)
  • Als voorleesverhaal

Je hebt korte verhalen voor kinderen of voor volwassenen. Wat zijn de beste korte verhalen? Hieronder een aantal verhalen die je zeker eens moet lezen.

The curious case of Benjamin Button – F. Scott Fitzgerald

Een van de beste korte verhalen, deze werd later verfilmd (met Brad Pitt). Een baby wordt als bejaarde geboren en met de jaren steeds jonger. Een prachtig verhaal dat je tot in je diepste raakt. Het (Engelstalige) boek bevat 30 pagina’s. Als paperback betaal je tussen de € 12 en € 16, als een e-book ongeveer € 4 en als luisterboek ongeveer € 0,50.

Grimm’s Complete Fairy Tales – Jacob And Wilhelm Grimm

Ook weer een Engelstalig boek dat 652 pagina’s bevat. Het gaat hier om een verzamelbundel van korte verhalen. Bekende sprookjes als Hans en Grietje, assepoester en Rapunzel komen voorbij. Sprookjes voor volwassenen, wie droomt er niet van? Het hardcoverboek kost rond de € 60 maar als e-boek bestel je hem voor ongeveer € 9.

Als het bloedt – Stephen King

Voor de echte Stephen King liefhebbers een boek (460 pagina’s) met vier korte verhalen. In het Nederlands dus door iedereen te lezen. Uitgebracht in mei 2020 en niet al te duur. Een absolute aanrader wanneer je van thrillers en horror houdt.

Gratis kort verhaal lezen

Wil je een gratis kort verhaal lezen? Google eens op ‘korte verhalen’. Je ziet dan direct een aantal websites waar je gratis korte verhalen leest. Houd er rekening mee dat deze verhalen niet van topschrijvers zijn maar voor tussendoor leuk om te lezen.

Kort verhaal schrijven

Je wil een kort verhaal schrijven maar hoe begin je hieraan? Allereerst over het aantal woorden van een kort verhaal. De meeste korte verhalen bevatten tussen de 5000 en 8500 woorden. Hier zitten variaties in van 2000 tot 15.000 woorden. Zorg dat het verhaal nooit meer dan 15.000 woorden bevat, anders is het geen kort verhaal meer.

Kort verhaal schrijven, hoe doe je dat?

Een kort verhaal schrijven is niet veel anders dan het schrijven van een lang verhaal. Enig verschil is dat je het verhaal flink moet inkorten en het plot moet samenvatten.

Bepaal vooraf het thema van het kort verhaal. Hier horen ook enkele personages bij. Verzin bij voorkeur niet meer dan 3-4 personages. Bij een kort verhaal ontbreekt het je aan tijd om met meerdere personages te werken.

Begin met schrijven. Bouw de spanning langzaam op. Het is altijd praktisch om een of ander conflict of probleem in te brengen. Je zult merken dat je kort verhaal al snel veel te lang wordt. Dit betekent dat je moet schrappen.

Kort verhaal schrijven voorbeeld

Je wil een kort verhaal schrijven. Voorbeeld gezocht? Leer van de beste korte verhalen schrijvers. Hierboven ben je al schrijvers van korte verhalen tegengekomen. Andere bekende schrijvers van korte verhalen zijn:

  • Karin Slaughter
  • Hellen Grace
  • Suzanne Vermeer
  • Haruki Murakami
  • Toon Tellegen

Kijk eens naar boeken (of e-books) die van de hand van deze schrijvers komen. Hier kun je ontzettend veel van leren. Veel boeken van deze schrijvers zijn ook bij de bibliotheek verkrijgbaar. Zo kun je het boek een tijdje inzien zonder hier veel voor te betalen.

Ook een aanrader: schrijver Maarten Biesheuvel. Hij schreef onder andere Brommer op zee, een kort verhaal dat zeer goed gelezen wordt.

Auteursrecht titel boek: zo zit dat

Een kort verhaal schrijven is één ding, maar hoe zit het met de titel van een boek? Je zult vaak  merken dat de titel van je boek al bestaat. Kun je het auteursrecht op de titel van een boek vastleggen of claimen? Nee, vaak niet.

De titel van een werk is in veel gevallen niet beschermd door het auteursrecht. Tenzij het om een wel heel unieke titel gaat. Het probleem is dat je geen auteursrecht op een aantal woorden kunt claimen. Een titel bestaat uit een aantal woorden dus in principe heb je hier geen auteursrecht op.

Je kunt ook voor een merkenrecht gaan. Bijvoorbeeld Harry Potter tm, dat is een trademerk. Via het merkenrecht kun je de titel van het boek claimen, hoewel dit ook niet helemaal waterdicht is.

Kort verhaal laten maken

Wil je een kort verhaal schrijven maar kom je hier zelf niet uit? Er zijn voldoende schrijvers die jou hierbij kunnen helpen. Hierbij ga je voor een ghostwriter. Dit is iemand die jouw kort verhaal schrijft zonder zelf als schrijver vermeld te worden. De publicatie verschijnt altijd onder de naam van de bedenker (jij dus).

Een ghostwriter oftewel schaduwauteur is wel een flinke investering. Je bent al snel tussen de € 4000 en € 8000 exclusief btw kwijt. Hierbij is het belangrijk dat je zelf al iets op papier hebt staan, zoals een verhaallijn, ideeën, personages enzovoorts.

Teksten voor het internet nodig, bijvoorbeeld website, webshop of social media? Voor dit soort zaken kun je contact opnemen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven