Redacteur inhuren: professionele bewerking

Bijgewerkt: 16 oktober 2022

De redacteur schrijft, corrigeert en controleert. Dit kan van alles zijn, van teksten voor het internet tot een artikel voor de krant of inhoud voor een radio-uitzending of tv-programma. De redacteur ordent, structureert en ondersteunt daar waar dit nodig is.

Waarom een redacteur inhuren? Je gaat voor een professionele bewerking van bestaande tekst, of misschien wel het opstellen van een nieuw stuk. Denk hierbij aan het (her)schrijven en controleren van artikelen, blogs, verslagen, boeken of geluidsmateriaal.

Of het artikel nu een journalistieke insteek heeft of ter informeren of amuseren bedoeld is: een redacteur inhuren brengt veel voordelen met zich mee.

Verschillende vormen van redactie

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een redacteur inhuren kan voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld het redigeren van een boek, nieuwsartikel, blogpost of verslag. De redacteur is er ook voor het schrijven van nieuwe verhalen, teksten of artikelen.

Begin altijd bij de basis: wat heb je nodig? Aan de hand hiervan kijken we samen wat de beste weg is om te bewandelen. Gaat het om tekstcorrectie, het nalopen van een nieuwswaardig artikel of iets anders?

Aansturing van een groep tekstschrijvers

Met name grote bedrijven werken met verschillende tekstschrijvers. Werken de tekstschrijvers aan een (groegroott) project en is aansturing van de schrijvers vereist? De redacteur controleert de geschreven teksten en zet de puntjes op de i. Vanuit de redactie vindt aansturing van de tekstschrijvers plaats.

Een comfortabel gevoel

Het is vooral belangrijk dat je een comfortabel gevoel bij de redacteur hebt. Je moet vragen kunnen stellen en hier ook professioneel antwoord op krijgen.

Wat kost een redacteur?

Een redacteur inhuren niet nodig want je kan het zelf wel? Misschien wel uit zelfoverschatting of om kosten te besparen. De realiteit ziet er heel anders uit. Wie lang aan zijn boek, nieuwsartikel of blogpost werkt wordt blind voor zijn eigen fouten. De redacteur kijkt met een frisse blik tegen het geschreven stuk aan.

Maar wat kost een redacteur? Goed werk kost wat, maar dan weet je ook zeker dat je krijgt wat je verdient. Een redacteur is geen beschermend beroep, daarom is het opletten wie je inschakelt.

Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten? Helaas kan ik dat niet aanbieden, maar ik sta wel als prijsvechter bekend. Het laten redigeren van een artikel is onmogelijk vanaf € 15. Met een bovengemiddeld taalgevoel en een hoog niveau van redactiewerk is je investering het dubbel en dwars waard.

Het verschil tussen corrigeren en redigeren

De redacteur schrijft of herschrijft, corrigeert en redigeert. Maar wat is het verschil tussen deze drie? Schrijven is het opstellen van een verhaal, of dit nu voor een website, tijdschrift of krant is. Corrigeren gaat over het eruit halen van taal- en spelfouten. Je kunt het als een spellingscontrole gezien, maar niet vergelijkbaar met de ingebouwde spellingscontrole van Word of een andere tekstverwerker.

Redigeren gaat een stap verder. Naast het verbeteren van taal- en spelfouten wordt er ook inhoudelijk naar de tekst gekeken. Lopen zinnen wel lekker en leest de tekst prettig? De redacteur kijkt of de boodschap goed bij de doelgroep overkomt.

Redigeren en zoekmachine optimalisatie

Is de tekst of het artikel bedoeld voor online publicatie? Dan kan het belangrijk zijn om gebruik te maken van SEO of zoekmachine optimalisatie. Het is goed wanneer een artikel hoog in de organische zoekresultaten staat: dit levert meer bezoekers en aandacht op.

SEO is niet voor watjes: hier is toch wel enige kennis voor vereist. Maar vooral een bulk aan ervaring. Niet elke redacteur is ook een SEO specialist, maar ik heb deze twee samen weten te voegen. Tegen een kleine meerprijs ontvang je niet alleen hoogwaardig redactiewerk maar ook een artikel dat geoptimaliseerd is voor zoekmachines.

Een eerlijk advies

Je hebt een idee in je hoofd en wil dit op (digitaal) papier zetten. Waar begin je? De redacteur ondersteunt hierin, dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te helpen met schrijven, het schrijfwerk over te nemen of te redigeren.

Waar je ook voor kiest, je krijgt altijd een eerlijk advies. Je ontvangt redactiewerk altijd met opmerkingen terug. Soms ben je het niet met deze opmerkingen eens, en dit kan tot discussies leiden. Bedenk dat de redacteur er is om jou te helpen, niet om ruzie te zoeken. Vertrouw daarom op het professionele en eerlijke advies.

Een proefredactie aanvragen

Is het mogelijk om een proefredactie te ontvangen? Veel startende redacteurs bieden dit aan, in ruil voor het opbouwen van een portfolio. Met zoveel ervaring hebben we dit hier niet nodig. Eén ding kan ik beloven: de kosten liggen lager dan bij veel andere redacteuren.

De prijs is altijd inclusief een tweede redactieronde. Vind je dat het artikel na het eerste redactiewerk anders moet? Houd hierbij wel altijd de professionele blik van de redacteur in ere. De inhoud van een artikel moet perfect passen bij de behoefte van de doelgroep. Het moet de aandacht trekken, informeren en/of inspireren. Dan pas heb je een geweldig artikel, bericht of boek in handen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven