Proeftekst laten maken – tekst voor je website

Bijgewerkt: 17 april 2023

Samenwerken met een (SEO) tekstschrijver of contentmaker? Dan wil je weten wat je voor je geld krijgt. Met een proeftekst beoordeel je de kwaliteit van het werk. Is een proeftekst laten maken gratis? Bij veel tekstschrijvers betaal je de volle prijs. Niet bij mij, want een gratis proeftekst behoort tot de mogelijkheden.

Een conceptuele blauwdruk

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Eigenlijk is een proeftekst niks anders dan een conceptuele blauwdruk. Aan de hand hiervan beoordeel je of de tekst aan de behoefte, de doelen en kwaliteit voldoet. Maar ook of de tekst de gewenste boodschap overbrengt.

Waarom een proeftekst laten maken?

Het laten schrijven van een proeftekst voor je website heeft verschillende voordelen. Ten eerste de conceptuele validatie. Oké dat zijn twee moeilijke woorden, maar ik leg het graag voor je uit. Een proeftekst helpt bij het evalueren of de inhoud en de structuur overeenkomt met je website.

Stel dat je een webshop hebt en hier staan al wat productteksten op. Je huurt een tekstschrijver in die voor jou de overige productteksten gaat maken. Maar je weet niet zeker of deze tekstschrijver dezelfde schrijfstijl hanteert. Dan helpt een proeftekst om te beoordelen of dit daadwerkelijk zo is.

Het kan ook dat je website een moeilijk onderwerp bespreekt. Je twijfelt of de tekstschrijver wel voldoende kennis omtrent dit onderwerp in huis heeft. Ook nu weer is een proeftekst laten schrijven aan te raden: je ontdekt of de tekstschrijver voldoende over het onderwerp afweet.

Een kwaliteitscontrole op het gebied van SEO

Voor websites (en webshops) is SEO heel belangrijk. Websites die hoog in Google staan ontvangen veel organisch verkeer. Dit heeft een positieve invloed op de omzet van je bedrijf.

Helaas noemen ontzettend veel tekstschrijvers zichzelf SEO schrijver, zonder voldoende kennis omtrent SEO te hebben. Ook om die reden is een proeftekst laten maken verstandig. Je ziet direct of de tekst een bepaalde SEO-opbouw heeft.

Vind je het lastig om dit te beoordelen? Vraag of je de proeftekst een tijdje op je website mag publiceren. Wanneer je merkt dat de tekst na 3 tot 4 weken nog steeds niet hoog in Google scoort, dan gaat het zeker niet om een SEO tekst.

Deze methode is niet voor 100% betrouwbaar. Goed in Google scoren hangt namelijk niet alleen van de tekstschrijver af. Maar ook van de autoriteit van je website.

De tone of voice

Kies je voor de je-aanspreekvorm op je website? Dan is het belangrijk dat de tekstschrijver de tone of voice op de website afstemt. Met name ouderwetse tekstschrijvers hebben de neiging om het publiek met ‘u’ aan te spreken en vinden het moeilijk om dit aan te passen.

Ook moet de tekst zijn afgestemd op de gewenste merkidentiteit. Juist dit laatste is iets waar veel schrijvers moeite mee hebben. Je raadt het al, een (gratis) proeftekst geeft je inzicht in de tone of voice.

Wat kost het laten schrijven van een proeftekst?

Een proeftekst laten maken, kan dit gratis of moet je hiervoor betalen? Dat is weer afhankelijk van de aanbieder. Bij sommigen betaal je de normale prijs. Je hebt dure tekstschrijvers die € 125 voor een blog of een tekst vragen. Dan moet je waarschijnlijk ook € 125 voor een proeftekst betalen.

Als je op zoek bent naar een professionele tekstschrijver dan is het niet verstandig om zoveel te betalen. De praktijk heeft al diverse keren uitgewezen dat dure tekstschrijvers geen betere schrijvers zijn. Meestal kun je bij de goedkopere aanbieders een gratis proeftekst laten maken. Of je ontvangt korting bij een vervolgopdracht.

En gratis proeftekst laten schrijven? De mogelijkheden

Misschien wil je door mij een gratis proeftekst laten maken. Dat is zeker mogelijk! Ik ben misschien wel de eerste Nederlandse tekstschrijver die gratis proefteksten uitdeelt. Je hoeft deze niet te betalen, ook niet wanneer je geen vervolgopdracht plaatst.

Hoe is dit mogelijk? Hiervoor gaan we een speciale samenwerking aan. Je ontvangt de gratis proeftekst met een maximale lengte van 500 woorden. Soms zijn dit iets meer woorden, maar dan hoef jij je geen zorgen over te maken. Er worden geen kosten in rekening gebracht!

De proeftekst is afgestemd op je website. Het betreft een productomschrijving, een blog of een andere tekst, maar geen servicepagina (dus geen homepage, dienstenpagina, over-ons pagina etc). Er blijven nog voldoende keuzes over.

Je mag de gratis proeftekst op je website publiceren. Hierbij ben je verplicht om de naam van de auteur te vermelden en een linkje naar mijn website. In dit geval is de proeftekst geheel gratis. Verwijder je in de toekomst de auteursnaam of het linkje naar de website? Dan ben je ook verplicht om de proeftekst per direct offline te halen.

Proeftekst laten maken en hiervoor betalen

Vind je bovenstaande samenwerking niet prettig? Geen probleem, dan laat je een proeftekst maken en betaalt hiervoor. Je betaalt het normale bedrag, waarbij je dus ook zelf bepaalt om welke soort tekst het gaat. Maar ook van elke lengte deze is.

Wat je over de kosten en verwachtingen moet weten

Het is belangrijk om duidelijkheid te krijgen omtrent de kosten en verwachtingen. We maken afspraken voordat je een proeftekst laat schrijven. Bijvoorbeeld over de gewenste lengte, het onderwerp en de deadline. Maar ook eventuele speciale eisen.

Een proeftekst is geen lorem ipsum tekst

Houd er rekening mee dat er een duidelijk verschil is tussen proeftekst en een lorem ipsum tekst. Een proeftekst is een voorproefje van de schrijfstijl en de kwaliteit. Een lorem ipsum tekst bestaat uit niet-bestaande tekst en is bedoeld om de vormgeving van je website te beoordelen. Het zijn vaak webdesigners die lorem ipsum teksten op een website plaatsen.

Een lorem ipsum tekst staat ook wel bekend als een fake tekst, een dummy tekst of een lange onzintekst. Voor deze tekst hoef je nooit te betalen: je vindt lorem ipsum teksten op het internet en je mag ze gratis overnemen. Bekijk ook eens mijn artikel over de betekenis van lorem ipsum. Onderaan in het artikel vind je de volledige lorem ipsum tekst. Neem hem gerust over!


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven