Gratis proeftekst – een voorproefje voor je website

Bijgewerkt: 13 augustus 2021

Een gratis proeftekst van een tekstschrijver, altijd doen. Helaas geven niet alle tekstschrijvers gratis proefteksten weg. Soms lijkt het gratis maar moet je er achteraf voor betalen. Ontdek de voor- en nadelen van de gratis proeftekst en waar je de beste aanbieders van free proefteksten vindt.

Dit is een gratis proeftekst

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat is een proeftekst precies? Dit is een eerste tekst die de tekstschrijver creëert. Zo kun je beoordelen of de schrijfstijl wel bij je website past. Dankzij een proeftekst zit je nergens aan vast: je bepaalt hierna of je verder gaat of er toch mee stopt.

Wanneer een tekstschrijver of copywriter een proeftekst belooft dan mogen hier geen voorwaarden aan vastzitten. Gratis moet ook écht gratis zijn. Dus niet dat je achteraf nog een rekening of factuur ontvangt.

Alleen betalen bij afname

Soms zit er bij de gratis proeftekst toch een addertje onder het gras. De proeftekst is in beginsel gratis maar alleen wanneer je hier niets mee doet. Wanneer je de gratis proeftekst voor je website wil gebruiken dan moet je betalen.

In dit geval is gratis niet helemaal gratis. Er zitten voorwaarden aan die gratis proeftekst. Is dit het geval, dan heb je eigenlijk helemaal niks aan dat ‘gratis’.

Waar vind ik een gratis proeftekst?

Interesse in een gratis proeftekst? De eerste tekst ontvangen én gebruiken zonder hier iets voor te betalen. Gratis proefteksten vind je vaak bij beginnende tekstschrijvers. Deze moeten nog een portfolio opbouwen, nieuwe opdrachtgevers aantrekken en zich bewijzen.

De beste manier om opdrachtgevers aan te trekken is door het aanbieden van gratis proefteksten. Doordat het hier om starters gaat is de kwaliteit vaak matig. Aan de andere kant ontvang je wel een gratis tekst, geschikt voor de website of webshop. Controleer deze tekst zelf nog even op spelling, grammatica, opbouw en SEO.

Aanbieders gratis proefteksten

Niet betalen voor teksten, dan ga je gewoon voor gratis proefteksten. Wanneer je bij verschillende schrijvers of tekstbureaus een gratis proeftekst aanvraagt verzamel je toch heel wat tekstueel materiaal. Zo kun je gratis en voor niets je website vullen.

Kanttekening: door bij verschillende aanbieders een gratis proeftekst aan te vragen krijg je ook verschillende schrijfstijlen. Google houdt hier niet zo van waardoor je website mogelijk lager in de rankings scoort.

Bij de volgende aanbieders vind je een gratis proeftekst:

  • Proefteksten.nl

Bij de Kamer van Koophandel ook vindbaar onder de naam Seasons V.O.F. Ontwikkelen, produceren en uitgeven van software, Verhuisvervoer, Vertalers en tolken.

  • Tekstverbindend.nl

Een gratis proeftekst van ongeveer 300 woorden, zonder dat hier een of andere verplichting aan vastzit.

  • Costercopy.nl

Ook weer een aanbieder van de gratis proeftekst. Zo te zien zitten er geen voorwaarden aan vast.

  • Schrijversgezocht.nl

Een platform met verschillende schrijvers, vaak gaat het hier om beginners of studenten. Het gaat hier overigens om een eenmanszaak dus zeker geen groot bedrijf (bron: KvK).

  • Bureau-tekst.nl

Gratis maar dan ook écht gratis, een proeftekst vraag je bij dit tekstbureau aan. Het gaat hier om een besloten vennootschap uit Amsterdam.

Gratis proeftekst aanvragen, wat moet ik doen?

Hoe vraag je eigenlijk een gratis proeftekst aan? Dat is helemaal niet moeilijk. Bezoek de website van de desbetreffende tekstschrijver/ het tekstbureau. Ga naar de pagina ‘proeftekst’, waar deze zich bevindt verschilt per website. Vul de gevraagde gegevens in.

Sommige tekstschrijvers gaan direct aan de slag. Je ontvangt binnen een tot enkele dagen de gratis proeftekst. In andere gevallen neemt de tekstschrijver eerst contact met je op. Dit is nodig voor aanvullende informatie. Of dat de tekstschrijver wil peilen of je echt wel serieus bent.

Factuur ontvangen voor de gratis proeftekst

Je hebt een proeftekst ontvangen en bent hier zeer tevreden over. Na enkele dagen tot maximaal een maand ontvang je plots een factuur. Of je even voor de ‘gratis’ proeftekst wil betalen. Wat moet je doen?

Bekijk allereerst wat jullie hebben afgesproken. Staat er in de e-mail dat de proeftekst zonder voorwaarden geleverd wordt? Dat gratis ook echt gratis is? Bewaar deze e-mail goed, deze dient als bewijs. Je hoeft de factuur niet te betalen.

Wanneer er niets is afgesproken is het belangrijk om naar de voorwaarden van de tekstschrijver te kijken. Staat er iets op de website vermeld? Vergeet ook niet de algemene voorwaarden te lezen. Soms staat er dat je de proeftekst wel moet betalen wanneer je deze afneemt. Staat dit duidelijk op de website of in de algemene voorwaarden, dan moet je de factuur wel betalen.

Geen gratis teksten

Bij mij ontvang je geen gratis proeftekst. Teleurstellend? Nee hoor, je hebt bij mij dit soort teksten niet nodig. Je ontvang namelijk altijd een uitstekende kwaliteit. De SEO score van deze website is uitstekend en dat realiseer ik ook voor opdrachtgevers.

Als ervaren SEO tekstschrijver werk ik samen met ondernemers/webmasters die er volop voor gaan. Mensen zoals jij en ik die goed vindbaar willen zijn in zoekmachines. Overigens zit je hier nooit aan contracten vast. Plaats je opdracht, ontvang je teksten en bepaal of je de volgende keer een nieuwe opdracht plaatst. Geen contractuele verplichtingen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven