Private blog network voor linkbuilding gebruiken

Bijgewerkt: 17 april 2023

Je hebt goede en slechte linkerbuilders. De goede zullen je adviseren om geen backlinks te kopen of te ruilen. De oprechte marketeers bouwen alleen een natuurlijk linkprofiel op. Helaas zijn er ook veel slechte marketeers. Ze richten zich op de private blog networks. Ben jij net zo slecht als die marketeers? Ik leg uit wat een PBN is en hoe dit je website schade toebrengt.

Een netwerk van websites of blogs

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een privaat blognetwerk (PBN) is een netwerk van websites of blogs. Ze worden door een enkele persoon of een bedrijf opgezet en gecontroleerd. Het doel van een PBN is het manipuleren van zoekmachine rankings.

Private blog networks worden gebruikt om backlinks te creëren. Dit zijn links van de ene website naar de andere. Het doel van backlinks is het verbeteren van SEO (Zoekmachine Optimalisatie) van de doelwebsite.

Groot aanbod aan websites en blogs

Het zijn met name marketingbureaus en linkbuilders die een private blog network opzetten. Vaak herken je dit aan advertenties of acquisitiemailtjes met hierin de vermelding dat ze een groot aanbod aan websites ten behoeve van linkbuilding hebben.

Meestal bestaat het aanbod uit verschillende Startpagina-, Homepage- en bloglinks. Maar ook regionale links, partnerlinks en links bij artikels. Om niet als PBN op te vallen maken ze gebruik van verschillende unieke IP-adressen en unieke subnetadressen.

Vaak krijg je de optie om links verspreid online te laten zetten. Ook heb je nog de keuze tussen follow en no-followlinks. En je kan links voor meerdere jaren kopen.

Zie je een dergelijke aanbieding voorbijkomen? Grote kans dat het hier om een private blog network gaat.

Een onderlinge verbinding tussen websites

Waarom zou je backlinks bij een PBN laten plaatsen? Het idee hierachter is dat er een netwerk van onderling verbonden websites ontstaat. Die linken naar een specifieke website om zo de autoriteit en rangschikking in de organische zoekresultaten te verhogen.

Black hat SEO-techniek

PBN’s zijn een black hat SEO-techniek. Dit is in strijd met de richtlijnen van de meeste zoekmachines, waaronder Google. Een private blog network is onethisch en niks anders dan manipulatie van zoekmachine rankings. Veel zoekmachines keuren deze SEO-techniek af.

Toch wil dit niet zeggen dat een backlinks op een PBN per definitie slecht uitpakt. Vooral de eerste paar weken kan dit voor een hogere ranking in de organische zoekresultaten zorgen. Het nadeel is dat Google of andere zoekmachines er uiteindelijk achter komen. Wanneer dit het geval is dan volgt er een afstraffing. Niet alleen voor de PBN maar vaak ook voor de websites waarnaar gelinkt wordt. De straf bestaat soms uit een totale verwijdering uit de organische zoekresultaten.

Zelf een private blog network opzetten

Misschien denk je erover om zelf een private blog network te beginnen. Bijvoorbeeld om hier geld mee te verdienen, maar ook om je andere websites een boost te geven.

PBN’s worden vaak met verlopen domeinnamen gecreëerd. Hierbij registreer je een verlopen domeinnamen die al enige autoriteit en geschiedenis heeft opgebouwd.

De tweede stap is content op de domeinen te publiceren. Vaak gaat het om lage kwaliteit content, maar er zijn ook mensen die er juist heel veel aandacht aan besteden.

Vervolgens worden backlinks op deze domeinen gemaakt, om te linken naar de doelwebsite. Op die manier zou de doelwebsite autoriteit opbouwen. Dit is in theorie zeker mogelijk maar in de praktijk pakt het vaak anders uit. Dit komt omdat de inhoud op PBN-websites vaak van lage kwaliteit is. Soms wordt er gebruik gemaakt van spinning, wat betekent dat content automatisch wordt gegenereerd. Deze content is niet origineel.

Zo zet je op de juiste manier een PBN op

Middels dit artikel wil ik niet zeggen dat er een PBN slecht is. Ik heb zelf een PBN in mijn beheer, dit bestaat uit een netwerk van ruim 10 blogwebsites. Deze sites bestaan uit kwalitatieve content. Ik gebruik ze om te linken naar mijn zakelijke websites maar ook de websites van klanten.

Elke website die binnen mijn PBN valt is zorgvuldig opgebouwd. Ik deed er minstens drie jaar per website over om kwalitatieve content te creëren. De content wordt miljoenen keren per maand bekeken en biedt echt meerwaarde aan gebruikers. Wanneer je op deze manier een PBN opzet dan valt dit niet onder de black hat SEO.

Laten we samen een betrouwbare en eerlijke PBN opzetten. Hieronder vind je enkele richtlijnen en mijn meest belangrijke tips.

Creëer waardevolle inhoud

Zorg dat je PBN-website hoogwaardige en originele inhoud biedt. De inhoud moet nuttig zijn voor de doelgroep. Wanneer je een artikelenwebsite creëert dan is de doelgroep heel breed. Maar dan nog moeten de artikelen van de allerhoogste kwaliteit zijn.

Middels waardevolle inhoud verhoog je de positie in de organische zoekresultaten. Want dat moet het eerste doel zijn: natuurlijk organisch zoekverkeer aantrekken.

Natuurlijk backlinks opbouwen

Normaal gesproken gebruik je een private blog network om backlinks op te plaatsen. Het lijkt dan vreemd om natuurlijke backlinks naar je PBN te verzamelen. Toch is dit aan te raden want het helpt om autoriteit met je PBN op te bouwen. Werk eerst aan de inhoud en het linkprofiel van de PBN-websites. Dan pas ga je vanaf deze websites naar andere sites linken.

Maak gebruik van sociale media

Promoot je website en inhoud op sociale media. Dit vergroot het bereik en trekt meer organisch verkeer aan. Het is niet zo dat sociale media linkjes directe invloed op je SEO-score hebben. Maar het draagt zeker gedeeltelijk zijn steentje bij.

Zorg dat het publiek je PBN-websites als waardevol en betrouwbaar beschouwen. Zodra je dit bereikt hebt dan wordt het tijd om backlinks vanaf je websites naar andere sites te plaatsen. Niet eerder, je moet echt wachten totdat je PBN er klaar voor is.

Vermijd dubieuze SEO-tactieken

Misschien heb je het geduld niet om te wachten tot je private blog network autoriteit heeft opgebouwd. Dan is het heel verleidelijk om dubieuze SEO-tactieken in te zetten. Bijvoorbeeld backlinks kopen of het genereren van spammy inhoud. Dit moet je echt niet doen. Je private blog network is straks heel belangrijk en helpt je om andere websites hoger in Google te krijgen. Wees dus zuinig op je PBN en ga hier op de juiste manier mee om.

Een betrouwbare website opzetten zonder het gebruik van een PBN

Wanneer je het niet vertrouwt is het altijd beter om de focus alleen op je website te richten. Vergeet het gebruik van een PBN. Gebruik andere SEO-technieken waardoor je website langzaam hoger in de organische zoekresultaten komt.

Optimaliseer je website voor zoekmachines. Gebruik relevante zoekwoorden in je content, waarbij je niet overdrijft. Optimaliseer meta-tags en zorg voor een gebruiksvriendelijke website.

Wil je geen gebruik maken van een PBN? Prima, maar ga ook niet ergens backlinks kopen. Laat je dus niet verleiden door een linkbuilding pakket, ook niet wanneer dit hartstikke goedkoop is. Een euro voor een backlink op een homepage of 4 euro voor een startpagina link? Ja dat is hartstikke goedkoop maar het gaat hier om slecht opgezette private blog networks. Vermijd deze!


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven