Lorem ipsum betekenis

Misschien ben je wel eens op een lorem ipsum website uitgekomen. Vaak gaat het om een stukje tekst, maar een website kan ook geheel gevuld zijn met deze Latijns uitziende teksten. Wat is de lorem ipsum betekenis? Feitelijk betekent het helemaal niets. Het is een manier om aan te tonen hoe een webpagina of website eruit komt te zien.

De Latijnse taal

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Lorem ipsum is afkomstig vanuit het Latijn. Het is een stuk tekst dat van oorsprong bedoeld was voor drukkerijen en grafisch ontwerpers. Die moeten een inschatting maken van hoe de tekst eruit komt te zien. Hierbij speelt vooral het design een belangrijke rol.

Om zonder afleiding een lay-out te kunnen beoordelen is de lorem ipsum tekst bedacht. Eigenlijk is deze tekst wat langer:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit …

Hierna kan de tekst nog verder doorgaan, bijvoorbeeld “Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur lectus lacus, rutrum sit amet placerat et, bibendum nec mauris…” Er zijn diverse varianten op.

Betekenis van een lorem ipsum

Ondanks dat lorem ipsum geen echte betekenis heeft, hebben de afzonderlijke woorden wel degelijk betekenis.

  • Lorem: internetten
  • Ipsum: heel
  • Dolor: pijn
  • Sit: laat maar zo
  • Amet: heel veel
  • Consectetur: zal gevolgd worden
  • Adipiscing: coachen
  • Elit: ontwikkelaar

De zin “Lorem ipsum dolor sit amet” zou dus zoiets moeten betekenen als “met heel veel pijn internetten, laat het maar zo”. Het gedeelte achter de komma, “consectetur adipiscing elit” betekent ongeveer “zal gevolgd worden door het coachen van een ontwikkelaar”.

Je begrijpt dat dit het geen duidelijke zinnen zijn en voor verwarring zorgen. Dat is ook de bedoeling want de zinnen mogen geen betekenis hebben, zodat de focus op het lettertype of de lay-out blijft liggen.

De geschiedenis van deze tekst

Vaak wordt gedacht dat het om wat willekeurig gekozen woorden gaat. Er wordt beweerd dat de lorem ipsum tekst meer dan 2000 jaar oud is. De Latijnse woorden zijn afkomstig uit een stukje literatuur, “de Finibus Bonorum et Malorum” (De uitersten van goed en kwaad) genoemd. Dit is een boek dat geschreven is in het jaar 45 voor Christus. De eerste zin is afkomstig uit sectie 1.10.32 van dat boek.

Dat is tenminste wat gezegd wordt, maar wanneer je kijkt naar de betekenis van lorem ipsum dan heeft dit met internet te maken. De kans dat ze in het jaar 45 voor Christus internet hadden of hier überhaupt vanaf wisten is wel heel erg klein.

Hier moet wel bij worden opgemerkt dat ‘lorem’ geen officieel woord is maar een verkorte versie van dolorem. Het woordje ‘dolorem’ betekent ‘pijn’. Het maakt het lastig om de originele passage te vertalen, maar iemand heeft in het jaar 1914 toch een poging gewaagd:

“Noch is er iemand die liefheeft of pijn nastreeft of ernaar verlangt om pijn uit zichzelf te verkrijgen, omdat het pijn is, maar af en toe doen zich omstandigheden voor waarin zwoegen en pijn hem een ​​groot plezier kunnen bezorgen.”

Een andere aanname is dat de lorem ipsum tekst in de 16e eeuw is ontstaan, toen een drukker wat letters nam en ze door elkaar mixte. Op die manier kon hij een proefdruk maken zonder afleiding door tekst te ondervinden.

Dit verhaal zou een veel betere verklaring kunnen zijn voor de vreemde samenstelling van deze tekst. Overigens is het ook nu weer aannemelijk dat de 16e-eeuwse drukker het stuk tekst uit het oude boek overnam, de letters door elkaar husselde en dat zo de bekende lorem ipsum tekst is ontstaan.

Een lorem ipsum website

Waarom kom je vaak lorem ipsum websites tegen? Dit zijn websites die nog in aanbouw zijn. De webmaster is bezig met het design, bekijkt het lettertype, kleurgebruik en moet nog teksten plaatsen. Om te bekijken hoe alles eruit komt te zien wordt er eerst een lorem ipsum website getoond.

Dit helpt de webmaster of de ontwikkelaar om een goede website te bouwen. Toch is dit niet altijd gewenst. Wanneer een lorem ipsum website te lang online staat en gecrawld kan worden, zullen zoekmachines lorem ipsum teksten indexeren. Hierdoor krijgen Google en andere zoekmachines een verkeerd beeld van de website in aanbouw.

Wanneer uiteindelijk de definitieve tekst online staat dan is dit voor zoekmachines verwarrend. Lorem teksten kunnen dus nadelig zijn voor de indexering en de positie in de organische zoekresultaten.

De volledige tekst

Nieuwsgierig naar de volledige lorem ipsum? Hier komt hij:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Deze tekst bestaat uit Latijnse woorden maar er zitten ook verzonnen woorden tussen. Dit is bedoeld om het normale taalgebruik na te bootsen zonder op te vallen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven