One page website: doen of niet?

Bijgewerkt: 12 november 2022

Een one page website heeft zo zijn voor- en nadelen. Grootste voordeel is de lage kosten, maar is dit wel het belangrijkste? Je moet namelijk alle informatie op één pagina kwijt. Voor sommige niches of branches kan dit echt te minimaal zijn. Maak vandaag kennis met alle voor- en nadelen van de one page website.

Dit is een one page website

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat is een one page website? De naam verklapt het al een beetje: het gaat hier om een website die uit slechts één pagina bestaat. Dit is misschien een beetje vreemd want je bent gewend dat websites vele pagina’s bevatten.

Een onepage website bestaat dus uit één enkele pagina. Dit soort websites zien er eenvoudig uit. De websitebezoeker hoeft niet eindeloos op verschillende pagina’s te zoeken maar vindt alle informatie op een en dezelfde pagina. Van deze website wordt veel gebruik gemaakt maar het heeft ook een aantal nadelen.

Voordelen van one page website

Waarom zou je voor een one page website kiezen? Dit zijn de voordelen:

 1. Gebruiksvriendelijk
 2. Mobielvriendelijk
 3. Weinig onderhoud
 4. Lage kosten
 5. Snel klaar

Wanneer je een dienst aanbiedt en hier niet zoveel over te vertellen hebt dan is een one page website een absolute aanrader. Door alles op één pagina te plaatsen voorkom je dat bezoekers de weg kwijtraken.

Een one page website is ook altijd mobielvriendelijk. Bezoekers hoeven namelijk niet te navigeren via een menu of verschillende buttons.

Nog een voordeel van een one page website is het minimale aan onderhoud. Met een enkele pagina hoef je deze niet continu te updaten en ook heb je weinig content nodig. Dit betekent natuurlijk lage kosten. Een webdesigner maakt een one page website vaak in één dag: ook dit betekent lage kosten.

Nadelen van dit soort websites

Wanneer je naar bovenstaande voordelen kijkt dan lijkt het heel verleidelijk om voor een one page website te gaan. Maar let op, deze website is niet voor iedereen geschikt. Nadeel is dat een one page website weinig ruimte biedt. Wanneer je veel informatie op een website kwijt moet dan is een site met een enkele pagina zeker niet geschikt.

Bovendien zijn one page websites minder goed vindbaar in zoekmachines. Dit komt omdat vooral Google een grote voorkeur heeft voor websites met veel en kwalitatieve content.

Voorbeelden van onepage website

Met een onepager bepaal je wat de bezoeker te zien krijgt. Een one page website is dan ook vooral geschikt in de volgende situaties:

 • Het tonen van maximaal drie producten of diensten
 • Als portfolio
 • Fotogalerij (fotograaf)
 • Plaatsen van contactgegevens
 • Een enkel formulier
 • Bedrijfsinformatie voor medewerkers

Een one page website is vooral geschikt als eenvoudige zakelijke website, bijvoorbeeld voor zzp’ers. Maar het kan ook dienen als tijdelijke promotiewebsite óf als persoonlijke website voor een boekschrijver, personal trainer of spreker.

Uitbreiden van de website

Van plan om de website binnen korte tijd flink uit te breiden? Dan is een one page website zeker niet geschikt. Ga in dit geval voor een normale website en breid deze gaandeweg uit.

Koppelen met een andere website

Het is heel goed mogelijk om een onepager aan een andere of grotere website te koppelen. Zo kun je de one page website gebruiken ter (tijdelijke) promotie van een dienst, product of tijdens een actie. Het is ook mogelijk om de onepager aan een externe blog te koppelen. Plaats in dit geval een link naar de blog op de onepage website.

Tip: plaats op de blogwebsite regelmatig nieuwe content. Zorg voor een backlink naar de one page website. Zo vergroot je óók de online vindbaarheid van de onepager.

One page website in WordPress maken

WordPress is het populairste CMS van dit moment. Het is gebruiksvriendelijk, uitbreidbaar, geschikt voor mobiel en brengt lage kosten met zich mee. Een one page website in WordPress maken is heel goed mogelijk. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een enkele pagina aan te maken. Let op: maak geen bericht (berichtenpagina) maar echt een losse pagina aan!

Gaat het om een bedrijfswebsite plaats dan in ieder geval een lijst met diensten of producten, een stukje over-ons, contactgegevens en een verwijzing naar de eventuele andere website of social media profiel. Vergeet ook geen contactknop of aankoopknop.

Teksten voor een one page website

Het is bij een one page website belangrijk om de teksten zo kort mogelijk te houden. De pagina bestaat uit verschillende elementen, elk met een eigen stukje tekst. Zo zouden de afzonderlijke teksten niet langer dan 300 woorden moeten zijn. Wanneer je hier overheen gaat wordt de one page onbedoeld lang. Dit jaagt bezoekers juiste weg.

Teksten voor een one page website nodig? Ga voor beknopte maar duidelijke informatie. Hierna volgt de overtuiging, dit zet websitebezoekers aan tot actie. Neem met betrekking tot teksten voor de onepager contact op. Teksten tegen voordelige kosten, want een onepager moet wel betaalbaar blijven.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven