Marketing opgelicht: marketeers die ondernemers benadelen

Bijgewerkt: 13 september 2023

Marketing oplichting vindt dagelijks plaats. Bijvoorbeeld spookfacturen van bedrijfsgidsen. Of SEO bureaus die hoge posities in Google beloven, maar dit nooit waarmaken. Het kan ook dat je backlinks koopt en dat je website wordt afgestraft. Of nog erger: je betaalt een paar honderd euro voor een SEO cracks die achteraf waardeloos is.

Marketing is een wereld waar veel geld in omgaat. Maar ook de wereld van oplichting en fraude. Ben jij opgelicht door een marketingbureau, een copywriter of een webdesigner? Lees wat je moet doen en hoe je de schade hersteld.

Misleidende verkooppraatjes van de copywriter of tekstschrijver

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een van de grootste ergernissen zijn copywriters en tekstschrijvers die SEO teksten beloven maar dit nooit leveren. Of 150 euro of meer voor een tekst vragen die helemaal niks oplevert.

Onlangs benaderde een ondernemer mij een toonde mij twee teksten: één voor haar homepage en de ander voor een dienstenpagina. Ik dacht eerst dat zij die zelf had gemaakt en mij vroeg om ze te verbeteren. Maar tijdens ons telefonisch gesprek werd mij al snel duidelijk dat ze hier een copywriter voor in had geschakeld. Ik had nog nooit zo’n slechte teksten gezien. Ze had maar liefst € 2000 voor deze twee teksten betaald.

Maar waarom waren deze teksten zo duur? De copywriter had drie fysieke afspraken met haar gemaakt om alles door te bespreken. Die kosten werden aan de klant doorberekend, maar naar mijn mening nog steeds duur.

Hoe dan ook, mijn nieuwe klant was in de misleidende verkooppraatjes van de copywriter getrapt. Niet direct oplichting, maar wel slecht werk leveren. En ook nog eens tegen een veel te hoge prijs. Helaas zijn dit dagelijkse praktijken en vinden ondernemers het moeilijk om betrouwbare, eerlijke en betaalbare tekstschrijvers te vinden.

ProTip: iemand die SEO teksten belooft, zou op zijn minst met de eigen website topposities in Google moeten behalen. Zo niet, is het beter om geen zaken te doen.

Door een marketingbureau opgelicht

Een marketingbureau biedt verschillende diensten aan. Dit betreft SEO, social media marketing, SEA, e-mailmarketing en vaak ook andere diensten zoals webdesign, affiliate marketing of influencer marketing.

Het beroep marketeer is niet beschermd. Iedereen mag zich marketeer noemen of een marketingbureau oprichten. Dit betekent dat iedereen zonder enige kennis, geld voor zijn diensten mag vragen.

Een marketeer heeft een inspanningsverplichting, geen resultaten verplichting. Zolang de marketeer de beloofde diensten levert, is de opdrachtgever verplicht om hiervoor te betalen. Ongeacht het resultaat. Ook wanneer het resultaat zo slecht is, dat het de website schade oplevert.

Regelmatig kom je horrorverhalen tegen over marketingbureaus die hun klanten oplichten. Hier zitten soms ook bekende marketingbureaus tussen. Dit soort horrorverhalen vind je op fora, Trustpilot en social media.

ProTip: beloftes van snelle rankings of topposities in zoekmachines zijn altijd een rode vlag. Net als hele goedkope diensten, waarbij je bijvoorbeeld een tientje voor een SEO-tekst of een paar euro voor een backlink betaalt.

Linkbuilding opgelicht

Je moet ook goed opletten bij linkbuilding. Dit is het actief verzamelen van backlinks. Veel marketingbureaus of linkbuilders verkopen losse backlinks of linkbuilding pakketten. Ondernemers kopen die graag, want het zorgt voor een hogere positie in de organische zoekresultaten.

Toch moet je weten dat die hogere posities altijd tijdelijk zijn. Google en andere zoekmachines geven aan dat ze gekochte backlinks afkeuren. Wanneer duidelijk is dat jij een linkbuilding pakket of losse backlinks hebt ingekocht, kan dit na enkele weken tot maanden tot een straf leiden. Hierdoor gaat je website lager ranken.

Het is niet zo dat linkbuilding oplichting is. Maar het is een SEO-techniek die je nooit toe zou moeten passen. Wanneer je goede content deelt, komen backlinks vanzelf. Daarnaast kun je samenwerken met relevante websites.

Denk je dat je bent opgelicht door een linkbuilder? Waarschijnlijk heb je backlinks van linkfarms, startpagina’s, lage kwaliteit websites of onrelevante websites gekregen. Wanneer de afspraak was dat je alleen hoge kwaliteit backlinks van relevante websites zou ontvangen, kan hier zeker sprake zijn van oplichting.

Door een webdesigner opgelicht

Helaas kun je ook door een webdesigner worden opgelicht. Bijvoorbeeld omdat je vooraf betaald hebt, maar nooit een website hebt ontvangen. Of dat je website niet volgens afspraak is aangepast. Daarnaast kan de designer flink wat fouten maken, waardoor je website niet functioneel is of slecht in zoekmachines scoort.

Niet altijd is er sprake van oplichting. Wanneer het resultaat anders is dan jij verwacht had, kun je eerder van miscommunicatie spreken. De webdesigner moet de werkzaamheden aanpassen zodat jij tevreden bent. Maar let op, wanneer je zelf niet duidelijk genoeg bent geweest, kun je het de webdesigner niet kwalijk nemen.

ProTip: heb je voor een website, onderhoud of aanpassing betaald maar nooit de dienst ontvangen? Neem direct contact op met de webdesigner, desnoods via een aangetekende brief, een stel hem of haar in gebreke. Bij geen reactie is het aan te raden om contact op te nemen met een advocaat (of jurist).


Hoe weet je of je opgelicht wordt?

Niet altijd heb je in de gaten dat je opgelicht wordt. Soms is hier ook geen sprake van, maar eerder van miscommunicatie, een verkooppraatje of misleiding. Het kan ook dat de andere partij iets doet waardoor jij benadeeld wordt, en dit als oplichting aanvoelt. Maar de andere partij is zich hier niet bewust van.

Daarom kun je niet altijd weten of je opgelicht wordt. Maar er zijn wel wat signalen die hierop duiden. Zo voorkom je oplichting:

  • Ga nooit voor de allerlaagste prijs. Een SEO-tekst voor tien euro, of webdesign voor 20 euro, het is allemaal te mooi om waar te zijn.
  • Ga zeker niet voor de hoogste prijs, want dit zegt niks over de kwaliteit of de resultaten. Een SEO-tekst of blog voor 200 euro of een backlink voor 500 euro, de prijs staat nooit synoniem voor betrouwbaarheid.
  • Controleer naam, e-mail adres, adres en/of telefoonnummer van de aanbieder. Staat de persoon of het bedrijf bekend bij de politie, dan moet je hier geen zaken mee doen.
  • Geloof niet in praatjes als gegarandeerde topposities of snelle rankings in zoekmachines. SEO-garantie is ook een dingetje waar je vraagtekens bij kan zetten.
  • “Wij kennen het geheim van Google”: geloof dit niet. Niemand heeft inzicht in de algoritmes van Google. Behalve Google zelf.

Wees voorzichtig met de wereld van online marketing. Het is een wereld vol cowboys die op jouw geld uit zijn.

Wil je weten hoe online marketing jouw bedrijf helpt, welke diensten je wel en niet nodig hebt en wat de kosten hiervan zijn? Laten we hierover bellen of mailen. Neem op een moment dat het jou uitkomt contact met mij op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven