Link farm: voordelen en nadelen

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Een link farm (linkfarm), moet je hieraan meedoen of toch liever niet? Een link farm is bedoeld om de website positie in zoekmachines te verbeteren. Maar pas op, deze manier van linkbuilden kan je veel ellende opleveren. Maak kennis met de link farm oftewel de backlinks boerderij.

Uitleg over de link farm

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een link farm is een enkele website of een groep websites, in dit laatste geval gaat het dus om een netwerk. Vanaf een link farm website wordt er naar andere websites gelinkt. Doel hiervan is om de pagerank van een website flink te verbeteren. Een linkfarm bevat dus heel veel linkjes naar andere websites. Het maakt onderdeel uit van linkbuilding.

Laten we eerlijk zijn: in het verleden werkten link farms ontzettend goed. En nog steeds hebben ze enig effect, hoewel dit steeds meer afneemt.

De voordelen van een linkfarm

Link farms zijn eind jaren ‘90 ontstaan. Webmasters kregen in de gaten dat backlinks een belangrijke rol begonnen te spelen. Het was dan ook zaak om zoveel mogelijk links naar je website te krijgen. De linkfarm was geboren: een verzamelplaats van honderden tot duizenden linkjes.

Een link farm kan de positie van een website in de organische zoekresultaten verbeteren. Bovendien is het vaak een goedkope manier om aan backlinks te kopen. Dat zijn de twee grootste voordelen van een link farm.

De nadelen zijn groter

Helaas zijn de nadelen van een link farm een stuk groter. Zoekmachine Google heeft namelijk al lang in de gaten waarom er linkfarms zijn. De ranking manipuleren, dat is iets waar Google een hekel aan heeft. Websites zijn ook verplicht om een no-follow attribuut aan betaalde links mee te geven, iets dat een linkfarm niet zal doen. Dit is ook weer misleiding van de zoekmachine.

Gelukkig herkennen zoekmachines nieuwe en bestaande link farms steeds makkelijker. De link farm moet dan rekening houden met een afstraffing.

Wat houdt deze afstraffing in? Een lagere positie in de zoekresultaten, dat is de meest bekende afstraffing. In ernstige gevallen verwijdert Google een website helemaal uit de zoekresultaten. Het is dan heel lastig om hier weer in terug te komen. Raak echter niet in paniek wanneer je een backlink op een linkfarm hebt laten plaatsen. Dat heeft gevolgen voor de link farm zelf, voor jouw website niet.

Dat is dan ook gelijk een groot nadeel. Je hebt voor die backlink betaald maar Google indexeert hem niet. Dit betekent dat de backlink geen toegevoegde waarde heeft. Weggegooid geld dus.

Nederlandse link farms

Bijna iedereen weet dat een link farm volkomen nutteloos is. Toch zijn er nog steeds veel link farms, ook Nederlandse linkboerderijen. Het zijn vaak startende ondernemers of beginnende webmasters die hier hun backlink op plaatsen. In sommige gevallen is dit gratis, maar het kan ook dat je een kleine bijdrage betaalt.

Een bekend voorbeeld is de website backlinkaanmelden.nl. En wat dacht je van snelknallers.nl of gratislinken.nl? Maar let op, vaak bestaat een link farm maar tijdelijk. Dit komt omdat de linkfarm uiteindelijk uit de zoekresultaten verdwijnt. De eigenaar besluit dan om maar weer een nieuwe linkboerderij op te starten. Het kan dus best dat jij dit artikel leest en erachter komt dat bovenstaande link farms niet meer bestaan.

Link farm versus startpagina

Je moet een linkfarm niet met een startpagina verwarren. Een link farm bevat een keur aan backlinks in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld auto’s, gezondheid, zakelijk en nog veel meer. De link farm valt dus niet binnen een bepaalde niche of richt zich op een onderwerp.

Een startpagina is wel rondom een bepaalde niche, branche of onderwerp gebouwd. Startpagina’s zijn dan ook veel betrouwbaarder dan link farms. Toch werken die backlinks op startpagina’s ook niet meer zo goed als vroeger.

Waarschuwing: niet teruglinken!

Wanneer je voor een gratis link farm gaat wordt er vaak gevraagd dat je ernaar teruglinkt. Dan pas wordt er een link naar jouw website opgenomen. Let op dat je niet terug linkt. Wanneer je naar slechte websites linkt dan is direct duidelijk dat je aan linkruil doet. Zou Google de link farm afstraffen dan heeft dit mogelijk ook gevolgen voor jouw website. Wees hier dus voorzichtig mee.

Niet betalen voor backlinks

Ja ik weet het, linkbuilding is enorm populair. Heel veel ondernemers en webmasters betalen voor backlinks. Vaak schakelen ze een link farm maar ook een SEO specialist in. In dit laatste geval regelt de SEO specialist wel de backlinks.

Je mag nooit zomaar voor een backlink betalen. Dit is volgens de richtlijnen van Google niet toegestaan. Aan een betaalde link moet namelijk een nofollow attribuut worden meegegeven.  En het is juist die nofollow die jouw backlink helemaal waardeloos maakt. Maar wanneer er geen nofollow attribuut aan de backlink wordt meegegeven en je betaalt wel voor die backlinks dan kan dit vervelende gevolgen hebben.

Hoe je hoger in zoekmachines komt

Vaak wordt gedacht dat backlinks het helemaal zijn en je aan een hoge positie in zoekmachines helpen. Fout gedacht, het draait namelijk allemaal om content. Er zijn website met helemaal geen of slechts een enkele backlink en toch staan ze bovenaan in de organische zoekresultaten. Zet dit tegenover websites met honderden backlinks en een slechte ranking.

Dit laat maar weer eens een hoe belangrijk content is. Ga daarom voor de best geschreven, inspirerende of informatieve teksten op je website. Zelf doen? Dat kan, maar de concurrent heeft dan altijd betere teksten en scoort hoger. Daarom schakel je een professionele SEO tekstschrijver in.

Zullen we samen aan een goede positie in zoekmachines werken? Met teksten die de websitebezoeker ook nog eens overtuigen? Een win-win situatie, daar heb je geen link farm voor nodig. Neem direct contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven