Affiliate marketing beginnen – zo doe je dat

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Altijd een goede keuze: affiliate marketing beginnen. Niet als adverteerder maar om een passief inkomen op te bouwen. De betere affiliates verdienen hier maandelijks duizenden euro’s mee. Maar let op, het is geen slapend rijk methode. Je moet er vooral in het begin hard voor werken. Kijk maar eens hoe je met affiliate marketing begint.

Uitleg over affiliate marketing

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je moet niet zomaar met affiliate marketing beginnen. Het is belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Daarom eerst iets over deze bijzondere marketingvorm.

Marketing zijn alle handelingen om een product, dienst of merknaam te verkopen. Er zijn verschillende marketingtechnieken waaronder e-mail marketing, social media marketing, SEO en SEA. Een belangrijk onderdeel is affiliate marketing.

Hierbij beloont het bedrijf (de adverteerder) websites (affiliates) wanneer ze hun product of dienst promoten en voor leads of sales zorgen.

De vergoedingen

Een adverteerder kan zijn affiliates op verschillende manieren belonen. Een van de bekendste vergoeding is die per 1000 vertoningen. Dit houdt in dat wanneer een website een affiliate link, banner of advertentie duizendmaal vertoont, dat hij hier een vergoeding over ontvangt. Deze commissievorm komt binnen affiliate marketing weinig voor.

Iets meer toegepast is de vergoeding per klik. Voor elke klik naar de website van de adverteerder ontvangt de affiliate een vergoeding, vaak van één tot vijf cent per klik.

De meest voorkomende vergoedingen zijn de commissie per sale (verkoop van een product of dienst) of de commissie per lead/ inschrijving.

Wat kan ik met affiliate marketing verdienen?

Reken je niet rijk want je verdient in het begin helemaal niet zoveel met affiliate marketing. Dit komt omdat je waarschijnlijk een gloednieuwe website hebt. Het is de kunst om met deze website bovenaan in de organische zoekresultaten te staan. Maar ook om het materiaal van de adverteerder op een goede manier op de bezoekers over te brengen.

In het begin verdien je tussen de € 10 en € 50 per maand. Na drie maanden kan dit oplopen tot € 100 of misschien wel € 300 per maand. Populaire websites verdienen hier maandelijks duizenden euro’s mee. Maar er zijn ook voldoende mensen die niet verder dan € 250 per maand komen. Een en ander hangt van je eigen inzet af.

Affiliate marketing beginnen: een handleiding

Hoe doe je dat, met affiliate marketing beginnen? Hieronder een aantal praktische tips. Met veel doorzettingsvermogen maar ook met een hoop geduld kun je hier flink mee verdienen.

Stap 1: een niche bedenken

Je zal allereerst een niche voor je website moeten bedenken. Oftewel: waar gaat je website over? Het is niet verstandig om uiteenlopende onderwerpen te bespreken.

Dit zie je bijvoorbeeld op de website InfoNu, een online bibliotheek. Hier worden duizenden verschillende onderwerpen beschreven. Dit maakt het voor Google lastig om te bepalen wat de niche van de website is. Daarom dat InfoNu vanaf 2020 niet meer verdergaat, ze hebben de bezoekersaantallen flink zien wegzakken.

Kies een niche die ook echt bij jou past. Weet je veel voor dieren dan schrijf je over dieren. Maar wanneer je helemaal niks over gezondheid weet dan is het niet verstandig om gezondheid als niche te kiezen.

Stap 2: een website opzetten

Weet je de niche van je website, dan ga je deze opzetten. Het beste kies je voor een CMS zoals WordPress. Dit is zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk te onderhouden. Zorg dat je website technisch in orde is. Mobielvriendelijk, een korte laadtijd en https.

Stap 3: content – teksten schrijven

Het moeilijkste gedeelte van affiliate marketing beginnen is het vullen van de website. Je hebt namelijk veel maar vooral goede content nodig. Je schrijft leuke blogposts of interessante artikelen. Kijk maar eens op deze website rond, dit is een heel goed voorbeeld van een goed scorende website.

Wanneer je de juiste teksten schrijft dan verschijn je hoog in de zoekresultaten. Zo verdien je het meest. Lukt het niet om zelf tekst te schrijven, schakel dan de ervaren SEO tekstschrijver in. Al jarenlang help ik affiliate websites naar een goede positie in Google.

Stap 4: aanmelden bij affiliate netwerk

Staat je website online en heb je al voldoende tekst hier op staan? Meld je dan aan bij een affiliate netwerk zoals TradeTracker, Daisycon maar kijk ook eens bij Google Adsense. Meld je niet te vroeg aan. Te lege website worden namelijk niet geaccepteerd. Wanneer je eenmaal bent geweigerd is het heel lastig om je toch weer aan te melden.

Stap 5: advertentiemateriaal plaatsen

Ben je geaccepteerd bij een affiliate netwerk? Dan moet je je apart aanmelden bij relevante adverteerders. Deze kunnen dit afwijzen of toewijzen. Zodra je bent toegewezen kun je gebruik maken van het beschikbare advertentiemateriaal.

Plaats dit advertentiemateriaal in je blogs of artikelen. Doe dit op een dergelijke wijze dat het niet storend is voor je websitebezoekers. Het is overigens niet aan te raden om teksten zoals ‘koop nu’ of ‘koop hier’ te gebruiken. Dit komt veel te opdringerig over.

Stap 6: meten is weten

Je zult met de tijd merken dat je bij het ene netwerk meer verdient als bij het ander. Dit komt omdat niet ieder netwerk ook geschikt is voor jouw website of niche. Het is een kwestie van uitproberen. Geef advertentiemateriaal zeker drie maanden de tijd. Dan pas kun je zeggen of hier ook een verdienmodel in zit.

Stap 7: blijven doorgaan

Zo, met affiliate marketing beginnen is gelukt. Nu kun je lekker achterover hangen. Fout, je kunt helemaal niet lekker achterover hangen. Kom dus uit je luie stoel en zet je handen aan het toetsenbord. Want met dit passief inkomen ben je nooit klaar.

Wanneer je namelijk niks aan je website doet dan zak je langzaam weg in de organische zoekresultaten. Dit betekent minder websitebezoekers en ook minder omzet. Maar ook advertentiemateriaal kan verouderd raken. Dit zul je dus continu aan moeten passen.

Een SEO tekstschrijver inschakelen

Met affiliate marketing beginnen lijkt eenvoudig en in beginsel kan iedereen dit. Het probleem is dat niet iedereen goede posities in Google behaalt. Wanneer concurrenten het beter doen blijft jouw omzet uit. Daarom is het belangrijk om samen te werken met de betere SEO tekstschrijver. Maar dan wel tegen reële tarieven.

Wil je hier meer over weten? Vragen over affiliate marketing of een passief inkomen? Neem gerust contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven