Lege regel HTML

Bijgewerkt: 12 september 2023

Het is belangrijk dat teksten leesbaar zijn. Daarom zijn ze in boeken ook altijd in alinea’s opgedeeld. Alinea’s worden gescheiden door een witregel, ook wel lege regel genoemd. Gaat het om webteksten dan is leesbaarheid nog belangrijker. Dit komt omdat we op het internet heel vluchtig lezen.

Wanneer je website op een CMS zoals WordPress draait, hoef je alleen maar op <enter> te drukken om een witregel tevoorschijn te toveren. Werk je met HTML? Een lege regel in HTML vraagt om een specifieke code.

Basiskennis HTML

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Om een lege regel in HTML te krijgen, is het handig om eerst wat basiskennis op te doen. Wanneer je verkeerde codes invoert kan er een hoop misgaan. Bijvoorbeeld dat je webpagina niet goed wordt weergegeven. Maar er kunnen zelfs grote fouten ontstaan, waardoor bezoekers helemaal niks meer zien.

HTML staat voor Hyper Text Markup Language. Het is programmeertaal die specifiek bedoeld is voor is voor webpagina’s. Het zorgt voor de opmaak, vormgeving en styling.

HTML is de basis van elke webpagina. Middels CSS, een andere programmeertaal, is het mogelijk om specifieke elementen vorm te geven.

HTML is de makkelijkste programmeertaal om te leren. Een standaard webpagina heeft meestal dezelfde structuur en opbouw. Heb je eenmaal één webpagina in HTML gemaakt, dan is het makkelijker om dit de volgende keer weer te doen.

Wat is een witregel?

Een witregel of lege regel is een regel met alleen witruimte. Dit betekent dat er geen zichtbare tekst of inhoud aanwezig is.

Witregels dienen als visuele scheiding tussen stukken tekst of inhoud. Dit doe je om de leesbaarheid van een tekst te verbeteren. Maar natuurlijk ook om een afscheiding tussen alinea’s of elementen te maken.

Er is een verschil tussen een witregel binnen een alinea en tussen twee alinea’s. Wanneer je een lege regel binnen een alinea maakt, maak je een harde enter. Dit is het doorschrijven op de volgende regel. Een lege regel tussen twee alinea’s zorgt ervoor dat een bloktekst als een paragraaf wordt weergegeven.

Op het gebied van HTML zit er zeker verschil tussen deze twee. Omdat je in beide gevallen een andere HTML-code gebruikt.

Lege regel HTML: de harde enter

Wil je een nieuwe zin op een volgende regel laten beginnen? Dan moet je voor de zogenaamde ‘harde enter’ kiezen. Dit is een lege regel waarbij je doorschrijft op de volgende regel. Dit doe je om de tekst wat duidelijker of leesbaarder te maken.

Voor deze lege regel heb je de br-tag nodig. Hieronder een voorbeeld van het gebruik van de br-tag.

Hans en Maria wisten het zeker: dit was het huis van hun dromen.<br>
De volgende dag belden ze de makelaar, en maakten direct een afspraak.

De HTML voor een ‘harde enter’ of ‘line break’ is dus <br>. Deze zet je altijd aan het einde van de zin waarop de harde enter moet volgen.

Gebruik van de p-tag tussen alinea’s

Je moet harde enters niet te vaak gebruikt. Ze kunnen namelijk de leesbaarheid op een negatieve manier beïnvloeden. Wanneer je wituimte tussen twee alinea’s wil, kun je beter de p-tag inzetten. De p-tag staat voor ‘paragraaf’ en is bedoeld om tekst te groeperen. Je laat zien dat bepaalde inhoud een afzonderlijke alinea of paragraaf vormt.

Browsers lezen alle HTML-opmaak van webpagina’s. Wanneer ze een p-tag tegenkomen, weten ze dat er een alinea-overgang is.

De visuele scheiding zorgt voor een goede leesbaarheid van de tekst. Maar er is nog een reden om voor de p-tag te kiezen. Wanneer je tekst middels deze tag in alinea’s opdeelt, kun je ze met behulp van CSS apart stylen.

<p>Hans en Maria wisten het zeker: dit was het huis van hun dromen.</p>
<p>De volgende dag belden ze de makelaar, en maakten direct een afspraak.</p>

Zoals je ziet vraagt deze lege regel in HTML een andere aanpak. Je begint de alinea met <p>, en sluit hem af met </p>. Dit in tegenstelling tot een eenvoudige witregel, waarbij je alleen <br> gebruikt. Deze tag hoef je niet af te sluiten, een p-tag moet je wel altijd afsluiten. (</p>)

Veelgemaakte fouten

Let goed op met het gebruik van HTML lege regels. Verkeerde codes geven onverwachte resultaten. Hieronder een lijstje van de meest gemaakte fouten met witruimte in een tekst.

  • </br> – je hoeft de br-tag niet af te sluiten, deze code zal dan ook niks toevoegen.
  • <br/> – dit is een verkeerde afsluiting van een tag. Maar omdat je br-tag nooit afsluit, bestaat deze HTML-code niet.
  • <\p> – dit is fout omdat de slash de verkeerde kant op wijst.
  • <p/> – ook weer fout, want de slash moet altijd vooraan staan, niet achteraan.
  • <brp> – het is niet mogelijk om de br-tag en de p-tag met elkaar te combineren tot één tag.

Verder is het belangrijk om tags in de juiste volgorde te openen en te sluiten. Wanneer je een stuk tekst als nieuwe paragraaf begint, en het eerste gedeelte moet vetgedrukt zijn, dan is dit de juiste volgorde:

<p><b> Dit is een voorbeeld</b> van een stukje tekst met het eerste gedeelte vetgedrukt.</p>

Zou je in bovenstaand voorbeeld de <p> en <b> omdraaien, dan krijg je dat het zinnetje ‘Dit is een voorbeeld’ vetgedrukt is, waarna de rest van de tekst in een nieuwe alinea begint.

Waarom HTML leren?

Steeds meer websites hebben een systeem met een WYSWYG-editor. Dit betekent dat je alleen maar op bepaalde elementen hoeft te klikken om ze aan de webpagina toe te voegen. De editor zet dit in HTML om. Hierdoor hoef je helemaal geen programmeertaal te kennen.

Toch is het verstandig om HTML te leren. Ten eerste begrijp je beter hoe websites werken. Daarnaast leer je de opmaak van webpagina’s en hoe je dit zelf aan kunt passen. Want een editor kan ook niet alles.

Is HTML makkelijk te leren?

Ja, van alle programmeertalen is HTML het makkelijks te leren. Het is zo eenvoudig dat iedereen met een beetje interesse met HTML elementen kan leren werken. Je kunt een HTML-cursus voor beginners volgen. Maar op het internet vind je veel gratis informatie en voorbeelden, waardoor je niet voor een cursus hoeft te betalen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven