Beste programmeertaal om te leren

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Programmeertaal gebruik je om een computer opdrachten uit te laten voeren. Door de jaren heen zijn er meer dan 2000 programmeertalen ontstaan. Wil je leren coderen en hoe je apps maakt, dan moet je verstand hebben van verschillende soorten computertaal.

Regelmatig bekijken we de meest populaire programmeertalen. Python is al jarenlang erg populair, gevolgd door Java en JavaScript. Wat is nog meer goed om te leren? Bekijk de meest populaire computertalen.

Welke programmeertaal moet je leren?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het is lastig om te bepalen welke programmeertaal je moet leren. Dit hangt van verschillende factoren af. Ten eerste wat je wil bereiken, maar ook het leerniveau. Wanneer je net begint met leren coderen, dan kun je beter met eenvoudige programmeertaal starten.

De voordelen van een programmeertaal leren

Je wil websites bouwen, apps ontwikkelen of processors aansturen. Door een programmeertaal te leren is dit allemaal mogelijk. Zo op het eerste oog lijken al die talen anders, maar ze hebben veel met elkaar gemeen. Wanneer je één taal leert maak je gelijk kennis met de basisprincipes van de andere talen. Dit maakt het makkelijker om in de toekomst meerdere programmeertalen onder de knie te krijgen.

Binnen de ICT wordt veel kennis omtrent codeer- en programmeertalen gevraagd. Wanneer je hier kennis en ervaring mee hebt dan biedt dit verschillende voordelen en carrièremogelijkheden. Je kunt bijna overal aan de slag, want er is veel vraag naar goede ICT-ers en ontwikkelaars.

De beste programmeertaal om te leren? Bekijk de top 7

Nu je wat meer weet over de voordelen, is het tijd om te beslissen welke taal je gaat leren. De keuze is afhankelijk van het doel, in welke branche je werkzaam bent maar ook wat het meest gevraagd of populair is.

1. Python (meer dan 30%)

In de meeste development-sectoren wordt gewerkt met Python. Dit is een populaire programmeertaal op GitHub. Het wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, is makkelijk te leren en richt zich ook op Machine Learming en AI.

2. Java (meer dan 16%)

Deze programmeertaal is open source en hierdoor voor iedereen toegankelijk en toe te passen. Het bevat krachtige ontwikkeltools en kent een universeel gebruik. Er is een grote steun vanuit de gemeenschap. Sommigen zien het als achterhaalde programmeertaal, maar toch wordt het nog op veel apparaten gebruikt.

3. JavaScript (meer dan 8%)

Voor websitebouwers zijn de programmeertalen HTML en CSS onmisbaar. Toch is ook JavaScript nog een veelgebruikte computertaal. Naast programmeertaal is het ook een scripttaal, waardoor je er veel kanten mee op kan. Wel is het wat lastiger om JavaScript goed onder de knie te krijgen.

4. C#(meer dan 6%)

Hoewel C# iets minder populair is, behoort het nog steeds tot de beste programmeertaal. Deze taal is makkelijker te leren dan C, en het is ook nieuwer. Het is een populaire taal binnen de game development. Heb je vooral veel kracht nodig dan zou je voor C++ moeten kiezen.

5.  C/C++ (meer dan 6%)

Vergelijkbaar met de vorige, waarbij C de oudere versie is en CC++ meer kracht biedt. Programma’s die je in C uitvoert kun je ook in C++ uitvoeren. Waar het voor gebruikt wordt? Voor computergames, besturingssystemen, mobiele apps, computerprogramma’s en browsers.

6. PHP (meer dan 6%)

Een van de makkelijkste programmeertalen om te leren is PHP. Hiermee start je wanneer je helemaal geen ervaring hebt. Het is een geschikte taal voor webdevelopers. Vooral binnen WordPress websites wordt PHP veel toegepast. Het kan op veel support van de gemeenschap rekenen. Je krijgt hiermee effectief toegang tot een database en je profiteert van minder code en een snellere ontwikkeling.

7. R (meer dan 3%)

Deze programmeertaal is in 1993 ontwikkeld en door de tijd heen verbeterd. Het is een open source programma waardoor iedereen ermee kan werken. R is vooral bedoeld voor data-analyse en statistische berekeningen. Het biedt verschillende mogelijkheden waaronder het ontwikkelen van webapps, Machine Learning algoritmes maken en data mining.

Welke programmeertaal is het beste om te leren?

Ligt je interesse bij webontwikkeling, dan zou je kunnen denken aan JavaScript of PHP. Ga je voor app ontwikkeling, denk dan eens aan C/C++. Wanneer je datawetenschap of machine learning leuk vindt dan is Python een goede keuze. Het is ook goed om naar de meest gevraagde programmeertaal bij ICT vacatures te kijken. Dit kan je keuze voor een bepaalde programeertaal beïnvloeden.

Dit zijn de meest gevraagde programmeertalen in vacatures:

  • Java
  • PHP
  • Python
  • C#
  • C++

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven