Het verschil tussen zoekmachine en browser

Bijgewerkt: 12 september 2023

Op het internet kom je verschillende concepten tegen. Websites, webpagina’s en zoekmachines. Maar ook browsers. Deze termen worden vaak met elkaar verward. Hierdoor gebruik je het internet op de verkeerde manier.

In dit artikel beschrijf ik het verschil tussen een zoekmachine en browser. Het zijn twee dingen waar je dagelijks gebruik van maakt.

De basistermen die je moet begrijpen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je moet weten hoe het internet werkt. Voor velen is dit heel eenvoudig, maar sommigen hebben er toch moeite mee. Zeker voor ouderen en mensen die nog nooit internet hebben gehad, is het een onbekende wereld.

Hieronder wat basistermen die betrekking hebben op het internet:

  • Website: een verzameling van webpagina’s
  • URL: het webadres om een specifieke website te lokaliseren
  • E-mail: een elektronisch communicatiemiddel om berichten en bestanden te verzenden en te ontvangen
  • Downloaden: bestanden of gegevens van het internet naar je eigen apparaat kopiëren
  • Uploaden: bestanden of gegevens mag je eigen apparaat naar het internet overdragen

Dit waren de meest belangrijke basistermen. Laten we verder gaan met het internet verkennen.

Verschillen tussen zoekmachine en browser

Maak je geen zorgen, ik zal je niet lastigvallen met jargon. De basistermen heb je hierboven voorbij zien komen. Ik zal op een begrijpelijke manier uitleggen wat de verschillen tussen een zoekmachine en browser zijn.

Introductie zoekmachine

Een zoekmachine is een soort website waarmee je het internet doorzoekt. Dit doe je door gewenste trefwoorden in het zoekveld in te vullen. Vervolgens kijkt de zoekmachine in zijn index. Het probeert relevante webpagina’s aan je trefwoorden te koppelen.

Bijvoorbeeld: je wil weten hoe zwaar een olifant is. Je gaat naar een zoekmachine zoals Google en vult in het zoekveld een of meerdere trefwoorden in. Bijvoorbeeld ‘gewicht olifant’ of ‘hoe zwaar is een olifant’. Google speurt het hele internet af en probeert de meest relevante webpagina’s te tonen.

Uitleg over de webbrowser

Een webbrowser is geen zoekmachine. Het is applicatiesoftware om informatie van webpagina’s op te halen en te bekijken. Je hebt dus een browser nodig om een zoekmachine te gebruiken, of een website te bezoeken. Zonder browser kun je al deze informatie nu bekijken of gebruiken.

Net als dat er verschillende zoekmachines zijn, heb je ook keuze uit verschillende browsers. Welke je kiest is afhankelijk van je apparaat en waar je voorkeur heeft.

10 belangrijke verschillen tussen zoekmachines en browsers

Om het allemaal wat duidelijker te maken, geef ik 10 keer het verschil tussen een zoekmachine en browser. Ik hoop aan de hand hiervan dat je begrijpt deze twee van elkaar verschillen, maar ook hoe ze werken.

1. De functie

Een zoekmachine levert relevante zoekresultaten, op basis van de ingevoerde zoektermen. Een zoekmachine heeft dan ook als taak om ervoor te zorgen dat je de juiste informatie op het internet vindt.

Een browser of webbrowser is softwaretoepassing. Het is bedoeld om webpagina’s weer te geven en te navigeren.

2. Wat je invoert

Nog een belangrijk verschil tussen zoekmachine en browser is wat je invoert. Je gebruikt een zoekmachine om zoektermen in te voeren. Aan de hand hiervan vind je de juiste informatie. In een webbrowser voer je webadressen (URL’s) in, zodat je naar specifieke websites gaat.

Overigens kun je ook trefwoorden of zoektermen in de URL-balk van de webbrowser invoeren. De gekoppelde zoekmachine ziet dit als zoekopdracht, en zal aan de hand hiervan zoekresultaten tonen. Dit is een moderne techniek die vroeger niet mogelijk was. Want nogmaals: een browser is eigenlijk geen zoekmachine.

3. De zoekindex

Zoekmachines maken gebruik van een enorme zoekindex. Dit is bedoeld om webpagina’s te indexeren en te doorzoeken. Alle informatie wordt in een grote database opgeslagen. Vervolgens kan dit aan trefwoorden of zoekopdrachten gekoppeld worden.

Webbrowsers doorzoeken geen database en ze hebben ook geen zoekindex. Ze tonen webpagina’s zoals ze zijn. Niets meer en niets minder.

4. Het tonen van advertenties

in de zoekresultaten van zoekmachines zie je vaak advertenties. Deze staan bovenaan of naast de zoekresultaten.

Een webbrowser. Geen advertenties op zichzelf. Wanneer je toch advertenties ziet, staan die op websites die je bezoekt. Het is dus niet zo dat de webbrowser de advertenties aanstuurt, maar weergeeft wat er op een webpagina’s staat.

5. Het taakbeheer

Een zoekmachine beheert geen taken. Het toont alleen zoekresultaten, dit is iets heel anders. Browsers bieden taakbeheer voor openstaande tabbladen. Met een webbrowser voer je dus taken uit.

6. De aanwezigheid van tabbladen

Een zoekmachine is een website op zich, met de functie om het internet af te zoeken. Zoekmachines hebben geen tabbladen. Webbrowsers hebben dit wel. Ze ondersteunen meerdere bladen zodat je verschillende webpagina’s tegelijkertijd kunt openen.

7. De privacyinstellingen

Wanneer je gebruik maakt van u zoekmachine, kun je jouw zoekgeschiedenis verwijderen. Maar je kunt ook een persoonlijk account aanmaken en hiermee je zoekgeschiedenis inzien en beheren.

Een browser biedt verschillende privacyinstellingen. Je kunt bijvoorbeeld cookies blokkeren of verwijderen. Maar je kunt ook de lettergrootte aanpassen, of andere instellingen gebruiken. Al die instellingen zijn van invloed op je privacy maar ook de manier waarop webpagina’s worden weergegeven.

8. Mobiele apps

Vrijwel alle zoekmachines hebben een mobiele app. Via deze app zoek je op je smartphone of tablet iets op het internet. Het is niet zo dat deze mobiele app verplicht is. Je kunt de zoekmachine nog steeds via de browser op je smartphone bezoeken.

Webbrowser hebben ook mobiele apps. Je hebt die nodig om via je smartphone op het internet te zoeken. Zonder speciale mobiele webbrowser werkt dit niet.

9. De zoekgeschiedenis

Een zoekmachine slaat zoekopdrachten en de zoekgeschiedenis op. Voor jou als gebruiker is dit handig, want hierdoor vind je de volgende keer sneller waar je naar op zoek bent.

Browsers slaan de browsergeschiedenis op, inclusief bezochte websites. Je kunt dus terugzien welke websites je bezocht hebt, en zelfs bij je favorieten zetten. Maar je zoekgeschiedenis wordt niet in de webbrowser opgeslagen.

10. Navigatiehulpmiddelen

Een zoekmachine heeft geen navigatietools, behalve links naar zoekresultaten. Browsers bevatten verschillende navigatie. Bijvoorbeeld bladwijzers, tabbladen en geschiedenis.

Dit waren de belangrijkste verschillen tussen deze twee. Heb je nog een vraag of misschien hulp nodig met je website? Neem gerust contact met mij op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven