Enter HTML: zo doe je dat

Bijgewerkt: 25 oktober 2022

Je werkt aan je website en hebt de code voor enter HTML nodig. Hoe schrijf je enter in HTML? Laten we eens kijken wat enter is, waarom je HTML gebruikt en natuurlijk hoe je het toepast.

Wat is HTML?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


HTML is de een opmaaktaal voor webpagina’s. In feite worden webpagina’s in HTML geopend en gelezen en hierbij als webpagina weergegeven.

Tegenwoordig maken we weinig gebruik van HTML. Dit komt omdat websites veelal met een CMS systeem zoals WordPress worden gebouwd. CMS werkt op basis van wat je ziet is wat je krijgt. Dit werkt zo makkelijk dat iedereen een website kan bouwen, ook zonder verstand van HTML. Maar soms is het toch nodig om deze opmaaktaal te gebruiken.

Enter HTML gebruiken

Enter is iets anders dan een spatie. Met enter voer je een witregel in. Een spatie is een kleine ruimte tussen twee woorden. Maar er is meer, want enter is niet gelijk aan een nieuwe paragraaf.

Bedenk dus vooraf of je echt wel enter nodig hebt. Hoe gebruik je de enter in HTML?

Code enter HTML: <br>

Wil je een witregel tussen twee paragrafen dan gebruik je de code: <p>.

Verschil tussen enter tag en paragraaf tag

De enter HTML tag <br> betreft een harde enter. Hierbij schrijf je door op de volgende regel. Je creëert met de enter HTML dus geen nieuwe paragraaf. Wil je wel gebruik maken van een nieuwe paragraaf dan moet je altijd kiezen voor de bijbehorende tag: <p>.

HTML witruimte tussen regels             

Je weet nu hoe je enter in HTML gebruikt, het is dus de code <br>. Hoe zit het dan met HTML witruimte tussen regels? Met HTML kun je de hoogte tussen regels bepalen. Over het algemeen is het beter wanneer er wat meer ruimte tussen de regels zit.

De hoogte van een regel bepaal je met de code voor line-height. Deze HTML code zet je tussen de code voor de paragraaf:

<p style=”line-height: 20px;”>

20px staat hiermee voor de regelafstand. Het is goed om te experimenteren met verschillende afstanden om te bekijken wat het beste bij de tekst of de pagina past.

HTML tekst opmaak

Hoe zit het met de totale HTML tekst opmaak? Wanneer je een website in WordPress of een ander CMS-systeem bouwt heb je eigenlijk geen HTML opmaak nodig. Soms kan het wel nodig zijn om gebruik te maken van een HTML opmaak omdat je die mogelijkheid binnen het CMS-systeem niet hebt.

Binnen WordPress kun je een tekstblok omzetten naar HTML. Vervolgens heb je de mogelijkheid om HTML codes toe te voegen. Een HTML tekst opmaak is niet zo eenvoudig: je moet de verschillende codes kennen. Zoek je bepaalde codes kijk dan eens op de website van htmlschool.nl. Hier vind je alle codes met bijbehorende voorbeelden.

Teksten met een goede opmaak

Veel webmasters hebben met betrekking tot het laten schrijven van teksten hoge verwachtingen wanneer het op HTML opmaak aankomt. Het gaat dan voornamelijk om de titeltag, tussenkopjes, vetgedrukt, schuingedrukt of onderstreept.

Hoe gaat een tekstschrijver hiermee om? Je kunt vragen om een aparte HTML-opmaak. Deze opmaak is geschikt om in een HTML document (webpagina) in te voeren. Wie een website volledig in HTML opmaakt moet wel rekening houden met de rest van de webpagina, ook deze moet in HTML worden geschreven. Dat kan een tekstschrijver niet doen.

Zelf maak ik een tekst altijd in Word op, voorzien van de juiste tags zoals H1, H2, andere subkoppen maar ook dikgedrukt of schuingedrukt. Net wat wenselijk is. Wanneer je deze opmaak een op een kopieert en in een CMS systeem plakt dan blijft de opmaak behouden.

Een CMS neemt de opmaak met betrekking tot alinea’s of een paragraafindeling netjes over. Het is hierbij niet nodig om handmatig witregels toe te voegen of gebruik te maken van een enter HTML code.

Teksten laten schrijven

Heb je SEO teksten voor je website of webshop nodig? Het liefst met opmaak inclusief enter HTML? Je ontvangt de teksten altijd in een Word document, voorzien van de volledige opmaak. Een kwestie van kopiëren en plakken in je CMS systeem.

Alle teksten zijn gericht op een hogere conversie en een goede vindbaarheid in zoekmachines. Dit betekent meer websitebezoekers en een hogere omzet. Uiteraard is het hierbij wel belangrijk dat je regelmatig nieuwe content plaatst en je website technisch in orde houdt. Hier kunnen we je bij helpen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven