Gratis backlink checker: kom er achter wie naar jou of je concurrenten linkt

Bijgewerkt: 12 augustus 2023

Backlinks zijn verwijzingen of aanbevelingen van externe websites. Oftewel websites die middels een linkje naar jouw website verwijzen. Feitelijk zeggen ze hiermee dat ze jou autoriteit toekennen. Welke sites verwijzen naar jou, of naar je concurrenten? Met een gratis backlink checker kon je hier snel achter.

Waarom backlinks belangrijk zijn

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Hoe fijn is het wanneer een ander een aanbeveling doet voor jouw bedrijf of website? Elke website eigenaar zal hier blij van worden. Al helemaal wanneer het om een spontane aanbeveling gaat.

Backlinks zijn online aanbevelingen, in de vorm van linkjes. Zoekmachines volgen deze linkjes en kunnen zo de autoriteit van een website beoordelen.

Toen Google populair werd, bedachten marketeers verschillende technieken om hoog in deze zoekmachine te scoren. Daar hoorde ook linkbuilding bij, oftewel het verzamelen van backlinks. Vroeger werkte dit perfect, tegenwoordig moet je een beetje uitkijken met linkbuilding. Het gaat niet om de hoeveelheid links die je verzamelt, maar wel om de kwaliteit en relevantie.

Goede backlinks hebben een positieve invloed op SEO. Ze kunnen ervoor zorgen dat een website beter in de organische zoekresultaten rankt. Maar met slechte backlinks gebeurt het tegenovergestelde: een website kan hierdoor slechter gaan ranken.

Wat is een backlink checker?

Mogelijk wil je weten welke websites naar jou verwijzen. Je vindt het bijvoorbeeld interessant om te zien hoeveel andere websites over jou praten. Misschien heb je een linkerbuilder ingeschakeld of backlinks gekocht. Dan wil je ook weten of die backlinks er daadwerkelijk zijn gekomen. En als laatste is het verstandig om te kijken welke backlinks je concurrenten krijgen. Ontvangen ze betere aanbevelingen, dan kun je je eigen website hierop verbeteren.

Weten waar backlinks vandaan komen doe je met een backlinkchecker. Dit is een tool die het linkprofiel in kaart brengt. Je ziet binnen enkele seconden hoeveel externe links je hebt opgebouwd.

Toxic backlinks checker

Naast een normale checker heb je ook de toxic backlinks checker. Deze bekijkt of er toxic (giftige) links naar jouw website verwijzen. Giftige links verzwakken je linkprofiel. Dit heeft een negatieve impact op de positie in de organische zoekresultaten.

Meestal zijn giftige links afkomstig van webpagina’s met duplicate content. Of van websites die lage kwaliteit content publiceren. Dit zijn vaak de websites met een lage autoriteit. Daarnaast kan er aan spammen gedaan worden, bijvoorbeeld door vaak dezelfde ankertekst in te zetten.

Drie gratis backlink checkers

Er zijn tientallen backlinks checkers om te gebruiken. Niet allemaal zijn ze goed of betrouwbaar. De meest betrouwbare methode is gebruikmaken van Google Search Console. Dan heb je data vanuit de eerste hand. Maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een andere tool.

Hieronder heb ik drie gratis backlink checkers op een rij gezet. Bij elke checker laat ik zien wat hier de voor- en nadelen van zijn.

Semrush Backlink Checker

Semrush is een SEO tool die veel door marketeers en copywriters gebruikt wordt. Het biedt diverse opties zoals organisch en betaald verkeer bekijken, populaire zoektermen maar ook op welke zoektermen een website (of de concurrent) rankt. Daarnaast is het mogelijk om het linkprofiel te bekijken.

Met de gratis versie kun je dagelijks 10 keer gebruik maken van Semrush. Let op want wanneer je de backlinkschecker inzet, loop je tegen beperkingen aan. Je ziet dan niet het volledige linkprofiel. Tegen betaling krijg je wel toegang tot, maar over het algemeen is Semrush vrij duur in gebruik.

Met Ahrefs het linkprofiel bekijken

Of het nu om je eigen website of die van een concurrent gaat, je kunt het linkprofiel ook via Ahrefs bekijken. Ook dit is een betaalde tool met beperkte gratis opties. Ga naar de Ahrefs Backlink Checker en voer een URL in. Je ziet het aantal verwijzende links, waarvan ook het percentage dofollow. Daaronder zie je het aantal verwijzende websites.

Een extra functie is de weergave van de Domain Rating. Dit zegt iets over de sterke van het linkprofiel. Overigens wil een sterk linkprofiel niet zeggen dat een website ook meer organische bezoekers ontvangt. Maar vaak is dit wel het geval.

Onderaan de eerste statistieken vind je de belangrijkste verwijzende pagina’s en de ankertekst. Dat is precies wat je wil zien, want mogelijk zie je bij je concurrenten backlinks waar je zelf ook wat aan hebt.

Ook nu weer moet je een abonnement nemen wanneer je alle backlinks wil zien. Bovendien kun je dagelijks maar een beperkt aantal opdrachten uitvoeren.

Gratis backlink checker met Ubbersuggest

De derde optie is de gratis backlink checker van Ubbersuggest. Ook deze werkt heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar het domein of de URL in te voeren. Het is aan te raden om ook voor alle subdomeinen te gaan. Je kunt drie keer per dag gratis gebruik maken van deze checker.

Via deze tool zie je verschillende data verschijnen. Dit zijn de domeinautoriteit, waarvan een score van 100 het hoogste is. Ook nu weer zegt de domeinautoriteit weinig over de posities in de zoekresultaten. Het is een inschatting over hoe autoritair een website ongeveer kan zijn. Andere gegevens zijn het aantal verwijzende domeinen en het aantal backlinks. Ook zie je hoeveel NoFollow backlinks dit zijn. Dit in tegenstelling tot Ahrefs, dat juist het aantal DoFollow links toont.

Wanneer je meer zoekopdrachten wil uitvoeren, moet je een account aanmaken. Het aanmaken van dit account is gratis. Maar voor hele uitgebreide mogelijkheden kom je uiteindelijk toch op een abonnement uit.

De onderlinge verschillen

Wanneer je gebruik maakt van verschillende backlinks checkers, zal het je opvallen dat er onderlinge verschillen zijn in domeinautoriteit, verwijzende domeinen en het aantal backlinks. Hieraan merk je dat geen enkele checker voor 100% accuraat is.

Wil je goed inzicht krijgen in een linkprofiel, dan is het zeker aan te raden om minimaal twee van deze tools te gebruiken. Vergelijk de statistieken met elkaar. Zijn er geen al te grote afwijkingen? Maak dan een gemiddelde, zo krijg je een beter idee van het linkprofiel.

Ook belangrijk om te checken: nieuwe en verloren verwijzende domeinen. Wanneer dit niet al te hard groeit, is dit een indicatie voor Google dat je een natuurlijk linkprofiel opbouwt. Overigens is het niet erg wanneer je regelmatig veel backlinks ontvangt. Grote nieuwswebsites krijgen dit vaker, en dit wil niet zeggen dat er sprake is van Link Velocit.

Wil je meer weten over backlinks? Laten we hierover praten, en bekijken hoe ik jou kan helpen. Neem gerust contact met mij op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven