Backlink checker – controleren hoeveel backlinks je hebt

Bijgewerkt: 22 augustus 2021

Linkbuilding is een populaire SEO techniek binnen zoekmachine optimalisatie. Toch kan deze techniek ook schade aan een site aanrichten. Met een backlink checker kom je er snel achter hoeveel en welke backlinks er in je linkprofiel zitten. Je vindt een aantal gratis maar ook betaalde tools.

Over backlinks

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het krijgen van backlinks is altijd goed, maar alleen wanneer dit op vrijwillige basis plaatsvindt. Voor wie het nog niet weet: backlinks zijn linkjes vanaf andere websites die naar jouw website verwijzen. Zoekmachines volgen deze backlinks en komen zo op je site terecht. Wanneer backlinks goed zijn dan kan dit voor een betere positie in zoekmachines zorgen.

Backlinks kunnen ook slecht zijn. Zoekmachine Google geeft duidelijk aan dat je backlinks niet mag gebruiken om de organische ranking te beïnvloeden.

Wees voorzichtig met linkbuilding

Voordat ik je laat zien wat een backlink checker is, wil ik eerst nog even iets over linkbuilding vertellen. Dit is het bewust kopen of ruilen van backlinks. Dit mag niet! Helaas passen veel webmasters, marketingbureaus en SEO-specialisten dit wel toe.

Linkbuilding kan ervoor zorgen dat je website wordt afgestraft. Dit is vanaf 2019 regelmatig gebeurd, waarbij grote websites hun posities in Google flink zagen wegzakken. Na het verwijderen van alle ingekochte backlinks kwamen ze er weer langzaam bovenop, maar hier ging wel 1-2 jaar overheen!

Backlink checker gebruiken

Wat kun je met een backlink checker? Dit is een handige tool om te bekijken of en hoeveel backlinks naar je website verwijzen. Het is aan te raden om dit regelmatig te controleren. Zo kom je er ook achter of het ingeschakelde marketingbureau spammy backlinks heeft verzameld. Maar ook om te kijken of iemand anders je website probeert te beïnvloeden middels backlinks.

Hoe vaak moet je een backlinks checker gebruiken? Doe dit 2-4 keer per jaar. Het kost nauwelijks tijd, bovendien kun je dan snel actie ondernemen. Bijvoorbeeld middels disavow waarbij je backlinks in Google afwijst. Zo hebben slechte backlinks geen invloed op je positie in de organische zoekresultaten.

Gratis backlink checker van Neil Patel

Op zoek naar een gratis backlink checker? Ik geef je geen ongelijk want gratis is altijd goed. Als ik ergens iets gratis kan krijgen dan sta ik vooraan in de rij. Hier en daar kom je een gratis backlink checker tegen maar moet je je naam en e-mailadres achterlaten. Persoonlijk zou ik dit nooit doen, voordat je het weet word je lastiggevallen met marketingachtige spam.

Een goede gratis backlink checker is die van Neil Patel. Op deze website hoef je alleen maar het domein (URL) in te vullen. Je ziet vervolgens een rapportage met domeinautoriteit, aantal backlinks en het aantal verwijzende domeinen. Ook zie je hoeveel NoFollow backlinks je hebt. Een NoFollow backlink is minder interessant omdat zoekmachine spiders deze linkjes niet volgen.

Moz Open Site Explorer

Een andere gratis backlinkchecker is de Moz tool. Je hoeft alleen maar de URL in te geven en je ziet wat de data verschijnen, waaronder ook het aantal backlinks. Deze tool is er ook in een betaalde versie waarbij je meer mogelijkheden hebt.

Overige gratis backlink checkers

Bovenstaande twee zijn mijn favorieten wanneer het op gratis backlink checkers aankomt. Zelf maak ik gebruik van wat betaalde tools, hier kun je veel meer mee. Voor een enkele keer is het prima wanneer je een gratis tool gebruikt. Overige tools waarmee je gratis backlinks kunt controleren zijn Semrush (proefversie), Sitechecker.pro en Majestic Magic.

Hoe check ik backlinks?

Het checken van backlinks is helemaal niet moeilijk, iedereen kan het. Wist je trouwens dat je ook in de webmastertool van Google backlinks kunt checken? Voordeel hiervan is dat het om een gratis checker gaat. Nadeel is dat je de website aan deze tool moet koppelen. Je moet dus echt verifiëren dat je eigenaar van de website bent, anders krijg je geen inzicht in de data.

Backlinks kijken doe je bij veel tools door het invoeren van de juiste URL. Ben je gekoppeld met Google Search Console, dan hoef je alleen maar naar het rapport linkjes te gaan.

Wat je moet doen bij slechte backlinks

Helaas, het kan altijd voorkomen dat je slechte backlinks tegenkomt. Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan dit schade aan de website aanrichten. Gelukkig is Google in veel gevallen goed in staat om dit soort slechte backlinks te herkennen. Wanneer slechte backlinks af en toe voorkomen hoef je hier niets tegen te doen.

Heb je backlinks gekocht? Vaak gebeurt dit door een marketingbureau of SEO-specialist. Je hebt dan bijvoorbeeld in backlink pakket of een linkbuilding dienst afgenomen. Sommige bedrijven kopen slechte backlinks in. Heb je onlangs backlinks gekocht en merk je dat de site in Google wegzakt, dan moet je zeker actie ondernemen. Meld je website bij het Google webmasterprogramma aan en ga voor het afwijzen van backlinks. Dit noem je ook wel disavow.

Handmatige actie tegen je website

Koop geen backlinks in, dat is het eerste advies dat ik je mee kan geven. Verder moet je uitkijken voor links van een lage kwaliteit of een hoop spamlinks. Dit hoef je niet zelf veroorzaakt hebben, iemand anders kan dit ook gedaan hebben. Links naar je site afwijzen is zeker aan te raden wanneer er een handmatige actie is toegepast. Of wanneer je verwacht dat Google dit binnenkort gaat toepassen.

Links naar je site laten verwijderen

Heb je spamlinks of links van lage kwaliteit gevonden en zijn die afkomstig van een Nederlandse website? In veel gevallen kun je contact opnemen met de webmaster. Vraag op deze het linkje wil verwijderen. Niet alle webmasters willen hier gehoor aan geven. Linkjes die vanaf buitenlandse websites afkomstig zijn laten zich vrij lastig verwijderen.

Bedenk dat het niet tegen de regels in is om te backlinken. Een website mag alleen niet backlinken wanneer dit naar illegale of verborgen content verwijst. Dit betekent dat een website ook niet verplicht is om aan je verzoek voldoen. Wanneer de betreffende website niet mee wil werken dan zit er maar één ding op: Google laten weten dat je die backlinks afwijst (disavow).


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven