Google ziet er anders uit? Update vanaf 2020

Bijgewerkt: 16 augustus 2021

Nieuw: Google ziet er anders uit. Het gaat hier om de zoekresultaten waarbij alles een iets ander uiterlijk heeft gekregen. De vernieuwingen zijn als eerste in de Google Chrome browser zichtbaar, in internet Explorer komt deze update waarschijnlijk wat later.

Een overzichtelijk uiterlijk

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Dat Google er anders uitziet dan voorheen is op zich niet vreemd. De zoekmachine is continu op zoek om de zoekresultaten beter zichtbaar te maken. Hierbij is het belangrijk dat alles er netjes en gestructureerd uitziet.

Nieuwe uiterlijk desktop komt overheen met mobiel

Google ziet er anders uit sinds mei 2020, maar alleen op desktop. Het nieuwe uiterlijk sluit beter aan op de mobiele versie.

Wie op zijn smartphone gebruik maakt van zoekmachine Google krijgt de zoekresultaten in blokjes te zien. Elk zoekresultaat is omkaderd waarbij er tussen twee kaders een smalle ruimte zit. Hierdoor zijn de zoekresultaten goed verdeeld waardoor je ook echt in de gaten hebt dat het om afzonderlijke websites in de zoekresultaten gaat.

Voorheen kreeg je op desktop versie één groot vlak met verschillende zoekresultaten onder elkaar te zien. Google heeft dit nu ook opgedeeld in kaders.

Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld. Als eerste zie je het oude uiterlijk van Google (op desktop PC). In de tweede afbeelding zie je dat de zoekresultaten nu in kaders zijn verdeeld.

Waarom ziet Google er anders uit?

Sommigen vragen zich af waarom Google er vaker anders uitziet. Elk bedrijf gaat mee met de nieuwste ontwikkelingen. Zoekmachine Google doet dit natuurlijk ook. Google vindt vooral de gebruikerservaringen belangrijk.

Door aanpassing van het uiterlijk/design ontstaat er vaak een betere gebruikerservaring. Maar het kan ook dat een nieuw uiterlijk toch niet zo aanslaat, iets dat in het verleden wel eens is voorgekomen. Gelukkig houdt Google dit goed in de gaten en past het design dan weer aan. Meten is weten, ook voor grote zoekmachines!

Donkere modus in Google Chrome ( Android)

Heb je een Android smartphone? Google werkt hard aan een donkere modus voor Google Chrome op Android smartphones. Het is nog even niet bekend of deze nieuwe functie ook op andere browsers beschikbaar is.

Wie via zoekmachine Google zoekt krijg normaal gesproken een witte pagina met de zoekresultaten te zien. Niet iedereen vindt het even prettig. Nu kunnen gebruikers ook kiezen voor een donkere modus. Het is dan wel de bedoeling om deze modus zelf in te schakelen. De nieuwe functie van Google is vanaf 25 mei 2020 beschikbaar gesteld.

Wanneer de eerste testfase met betrekking tot de donkere modus achter de rug is, kan iedereen moeiteloos overschakelen van wit naar zwart. En andersom natuurlijk, aan jou de keus.

Google Chrome en tabgroepen

Google ziet er anders uit? Bereid je maar vast voor want er zijn nog veel meer veranderingen op komst. Zo werkt Google eraan om binnen Chrome speciale tabgroepen toe te voegen. Hierbij heb je de mogelijkheid om tabs in groepen te plaatsen.

Voordat de functie officieel is uitgerold kun je dit wel  alvast testen. Het werkt alleen wanneer je de laatste versie van Google Chrome hebt. Kopieer onderstaande code en plak deze in je browser:

chrome://flags/#tab-groups

Je ziet nu wat functies die je kunt toestaan of weigeren. Bovenaan staat tab groups, zet deze op enable. Vervolgens klik je onderaan op ‘relaunch’. Wanneer je nu met je rechter muisknop op een tabblad klikt dan zie je een extra functie staan. Je kunt het tabblad aan een groep toevoegen. Verzin een naam voor de groep en geef er een kleurtje aan, zo is de groep nog beter herkenbaar.

Alles wat je over Google en SEO moet weten

Heb je een bedrijf, dan heb je vrijwel zeker een website. Het is dan belangrijk om alles over zoekmachine Google te weten. Dit is namelijk je kans om meer potentiële klanten of opdrachtgevers aan te trekken. Wie bovenaan in de zoekresultaten staat ontvangt het meeste zoekverkeer.

Hoe je dit doet? Met goed geschreven content. Daar ben ik als SEO tekstschrijver beschikbaar voor. Maar ook als je meer over SEO (zoekmachine optimalisatie) wil weten vind je op mijn website heel veel informatie.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven