SEO tekstschrijver worden? Zo doe je dat!

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Je wil SEO tekstschrijver worden. Is dit ook echt iets voor jou en hoe pak je dit aan? Als ervaren SEO tekstschrijver leg ik je alles over dit vak uit en hoe je een goede schrijver wordt.

Dit is een SEO tekstschrijver

SEO tekstschrijver worden doe je niet zomaar. Je moet allereerst weten wat dit beroep exact inhoudt. Ben je SEO schrijver dan houd jij je specifiek bezig met SEO oftewel zoekmachine optimalisatie. Dit betekent dat je teksten schrijft die goed vindbaar zijn in zoekmachines.

Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kom namelijk heel wat SEO tekstschrijvers tegen die juist heel slecht vindbaar zijn in zoekmachines.

Zoekmachinegericht schrijven, doen of niet doen?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Vroeger moest een SEO tekstschrijver 100% zoekmachinegericht schrijven. Dit betekende veel zoekwoorden in een zo hoog mogelijke dichtheid in de tekst krijgen. Hoewel deze methode hier en daar nog wel wordt toegepast is dit niet meer zo verstandig. Zoekmachines prikken hier namelijk doorheen en kunnen deze methode zelfs afstraffen.

Moet je als SEO tekstschrijver dat helemaal niet meer zoekmachinegericht schrijven? Alle SEO experts zullen zeggen: nee, niet SEO schrijven! Wat in mijn ogen een regelrechte leugen is. Want een willekeurige tekst is geen SEO tekst. Natuurlijk schrijf je een tekst met het oog op de websitebezoeker. Maar met een knipoog naar de zoekmachine, zoals ik dit altijd uitleg. Dus wel gedeeltelijk zoekmachinegericht schrijven.

SEO tekstschrijver worden: de aanpak

Ik ben niet als tekstschrijver geboren en jij ook niet. Teksten schrijven is een vaardigheid die je in de loop van de jaren ontwikkelt. Wil je een goede SEO tekstschrijver worden dan moet de basis toch al in je jonge jaren liggen. Was je vroeger veel bezig met het verzinnen van verhaaltjes, maakte je striptekeningen of schreef je voor de schoolkrant? Dan zit het schrijven je in het bloed.

Geen paniek wanneer je pas op latere leeftijd aan schrijven denkt: je hebt nog steeds kansen om SEO tekstschrijver te worden. Hieronder vind je een plan van aanpak.

Stap 1: je spelling en grammatica oefenen

Een goede tekstschrijver creëert foutloze teksten. Naja, in ieder geval voor 99% foutje. Een foutje kan er namelijk altijd insluipen, het blijft nu eenmaal mensenwerk. Heb je moeite met taal en spelling? Weet je niet wanneer je een D of T moet gebruiken en twijfel je tussen blousen of blouses? Oefen je spelling en grammatica.

Tip: op mijn Instagram @biancatekst deel ik tips en weetjes over taal en spelling. Meer dan 6000 volgers gingen jou voor, sluit je hier dus gerust bij aan.

Stap 2: overtuigend overkomen

Als SEO tekstschrijver ben je eigenlijk niets anders dan een verkoper. Het is namelijk aan jou om een verhaal aan zowel zoekmachines als websitebezoekers te verkopen. Een verkoopbaar verhaal moet altijd overtuigend overkomen, anders koopt de klant niets. Ga dus met die overtuiging aan de slag.

Wil je SEO tekstschrijver worden dan zou je in principe een hondendrol via een tekst moeten kunnen verkopen. Je verhaal moet zo overtuigend zijn dat iedereen er intrapt. Ja, ook zoekmachines. Want via een tekst laat je zien dat jij de expertise in huis hebt. Zoekmachines zijn helemaal gek van mensen met expertise.

Stap 3: kennis over zoekmachine optimalisatie

Wanneer iemand een SEO tekstschrijver inhuurt dan gaat diegene er vanuit dat je kennis van SEO oftewel zoekmachine optimalisatie hebt. Wanneer die persoon het over backlinks, analytics en keyword density heeft en jij staat met je bek vol tanden dan ben je nog niet klaar om SEO tekstschrijver te worden.

Schaaf eerst je kennis over SEO bij. Je hoeft niet alles te weten, maar in ieder geval wel alle belangrijke zaken omtrent contentmarketing. Want dat is een belangrijk onderdeel van SEO. Hoe je aan SEO kennis komt? Er worden steeds meer SEO cursussen of trainingen aangeboden. In principe leer je hier hetzelfde als alle informatie die je op het internet vindt. Bespaar je dus de kosten en start je zoektocht via Google.

Stap 4: je eigen website

Hoe kun je voor een ander SEO schrijven wanneer jij je eigen website niet eens in Google krijgt? Breng al het geleerde in de praktijk en oefen met je eigen website. Dit kan een bedrijfswebsite zijn maar je kunt natuurlijk ook gewoon een niche website starten. Heb je gelijk een mooi begin voor een passief inkomen.

Zodra je op minimaal vijf zoektermen op de eerste pagina staat dan heb je het SEO schrijven wel onder de knie. Of je met voldoende zoektermen goed scoort je in tools zoals Ubersuggest of Ahrefs.

Stap 5: de allereerste opdracht

Weet je wat het voordeel is van een eigen website die goed in zoekmachines scoort? Dat je hier gelijk mee kunt pronken: “dit kan ik”. Nu wordt het tijd voor je allereerste opdracht. Het is in het begin best lastig om opdrachtgevers te vinden. Veel tekstschrijvers komen dan bij verzamelplaatsen zoals Hoofdkraan.nl of Freelancer terecht. Overigens is het ook een aanrader om je geluk eens bij Textbroker te beproeven.  

Houd er rekening mee dat je in het begin nog niet zoveel verdient. Veel beginnende SEO tekstschrijvers gaan voor 1 tot 3 cent per woord aan de slag. Anderen vragen direct de hoofdprijs, bijvoorbeeld € 150 per tekst.

Mijn mening: wanneer je in het begin een laag bedrag vraagt word je misschien niet zo serieus genomen. Maar het biedt je wel kansen om je vaardigheden te oefenen. Dat andere tekstschrijvers vinden dat je met lage bedragen de markt kapot maakt, daar hoef jij je niks van aan te trekken.

Maar let op, wanneer je uiteindelijk beter wordt is het wel belangrijk om je tarieven te verhogen. Anders blijf je aan die onderkant hangen en krijg je alleen maar de meest irritante opdrachtgevers op je dak.

Wanneer SEO tekstschrijver worden niet lukt

Helaas is SEO tekstschrijver worden niet voor iedereen weggelegd. Zo zijn er tekstschrijvers die al 10 jaar lang op hetzelfde niveau blijven zitten. Dus ook 10 jaar lang dezelfde lage tarieven of te weinig opdrachten. Van € € 2000 per maand kun je niet rondkomen, tenzij het een tweede inkomen betreft.

Merk je dat het SEO tekstschrijven je teveel energie kost en alleen maar stress oplevert? Heb je het gevoel dat je niet vooruit komt? Dan is het misschien beter om naar een ander beroep uit te kijken. Er zijn nog voldoende andere online jobs.

Voor bedrijven en webmasters: teksten nodig? Vraag informatie of de tarieven aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven