Hoe je backlinks van Google krijgt

Bijgewerkt: 11 mei 2023

Je moet ervoor zorgen dat Google van je houdt. Dan is het ook veel makkelijker om hoger in de organische zoekresultaten te staan. Maar ja ik heb makkelijk praten, ik doe dit al meer dan 25 jaar. En ik moet toegeven dat de SEO wereld soms uit ingewikkelde dingen bestaat.

Ben je al maanden bezig met het verzamelen van backlinks? Vergeet allerlei moeilijke technieken. Google backlinks zijn heel eenvoudig en helpen je naar topposities. Je moet wel weten hoe je Google backlinks krijgt.

Ontzettend veel Google diensten

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Waarschijnlijk ben je alleen bezig met je positie in Google. Hierbij vergeet je andere zoekmachines zoals Bing en Yahoo!. Ondanks deze twee zoekmachines kleiner zijn spelen ze nog steeds een belangrijke rol. Ik merk zelf dat ongeveer 10% van mijn bezoekers uit Bing afkomstig is, dus die mag je zeker niet vergeten.

Maar laten we even teruggaan naar Google. Wanneer je deze naam hoort denk je direct aan de grootste zoekmachine wereldwijd. Misschien ook aan Google Maps, dat je gebruikt om te navigeren of om een goed restaurant te vinden.

Wist je dat YouTube ook een onderdeel van Google is? Daarnaast moet je denken aan Google Translate, News, Sheets, Docs, Gmail en Drive. Maar ook Calendar, Mijn Bedrijf en AdWords. Zie je hoeveel diensten Google heeft, en dan heb ik nog niet eens alles opgenoemd!

Opgenomen worden in deze ranglijsten

Ik zie dat de meeste marketeers zich alleen richten op de Google zoekmachine. Bedenk echter dat Google veel tijd heeft besteed aan het ontwikkelen van al die andere diensten. Om dit goed te ontwikkelen hebben ze content nodig. Het is dan ook logisch dat content die jij maakt in dit soort diensten wordt opgenomen.

Dit betekent dat je ook toegang krijgt tot Google backlinks, die ervoor zorgen dat er verkeer op je website terechtkomt. Google backlinks liggen voor het grijpen en toch vergeten veel marketeers en webmasters om hier aandacht aan te besteden. Hartstikke zonde!

Google Mijn Bedrijf

Wanneer je een bedrijf hebt is het logisch om je aan te melden bij Google Mijn Bedrijf. Dit is vooral interessant wanneer je lokaal actief bent. Bijvoorbeeld wanneer je een fysieke winkel, een restaurant of een hotel hebt. Maar ook een kinderboerderij, attractiepark, B&B of het verhuur van spullen.

Meld je bedrijf bij Mijn Bedrijf aan. Het is gratis en je krijgt direct een vermelding. Wanneer mensen op jouw bedrijf zoeken dan verschijning je in een apart kadertje in de zoekresultaten. Maar er is meer want wanneer mensen in Google Maps iets zoeken dan is jouw bedrijf hier automatisch zichtbaar. Zelfs wanneer ze helemaal niet op zoek zijn naar jouw diensten of producten.

Het is dus een geweldige manier om aan gratis backlinks van Google te komen. Zorg dat jij je aanmeldt! Vul altijd het juiste adres in want je krijgt op je adres een code zodat je je aanmelding kunt verifiëren.

Google Nieuws

Misschien deel je via je website regelmatig interessante nieuwsberichten. Google News is ideaal om gratis backlinks te krijgen. Om in Google nieuws te komen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet je echte nieuwsberichten delen. De inhoud van je website moet relevant zijn en ook van hoge kwaliteit.

Zorg dus dat zowel je website en inhoud voldoen aan de Google News richtlijnen. Denk hierbij ook aan een duidelijke auteursvermelding. Publiceer regelmatig nieuwe inhoud. Zorg voor een goede domeinautoriteit. Google kijkt namelijk niet alleen naar het nieuws dat je publiceert maar ook naar de autoriteit van je website als geheel.

Gebruik een speciale nieuws-sitemap. Dit helpt Google om je website te crawlen en het nieuws snel in het overzicht te tonen. Wanneer het je lukt om met je nieuwsberichten in Google Nieuws te verschijnen dan heb je het voor elkaar: gratis backlinks. Die zijn heel waardevol.

YouTube video’s

Wil je Google backlinks naar je website? Maak dan video’s voor YouTube. Zorg er eerst voor dat de video relevant is voor je merk of bedrijf. Denk hierbij aan een vlog, een how-to tutorial of een productdemonstratie. De video moet van een hoge kwaliteit zijn, let dus zeker op zaken als belichting en audio.

Voeg aan het einde van de video een schermkaart toe. Hierop plaats je een oproep tot actie ((CTA)) met een link naar je website. In de beschrijving van de video neem je ook een link naar je website op. Dit doe je samen met een omschrijving van je bedrijf of merk. Publiceer de video op YouTube.

Promoot deze video vervolgens op je sociaal media account en website. Zo ontvang je meer views en zijn de backlinks naar je website erg nuttig.

Google Sites

Google Sites is een gratis webdesign- en publicatietool. Met deze tool maak je eenvoudig webpagina’s aan en publiceert ze zonder kennis van HTML of andere programmeertalen. Het is een onderdeel van Google Workspace (voorheen G Suite).

Google Sites biedt verschillende sjablonen om uit te kiezen. Zo maak je snel een professioneel ogende website zonder dat je zelf een ontwerp maakt. Je site publiceer je openbaar of privé. Wil je backlinks van Google krijgen, dan zorg je dat de site openbaar staat.

Die backlinks verwerk je in de Google Site, en verwijzen natuurlijk naar je eigenlijke website. Je zal er niet superhoog mee in de organische zoekresultaten scoren. Maar het is wél een gratis methode om aan Google backlinks te komen. Ze dragen zeker aan je SEO-score bij.

Blogger.com

Niet veel mensen weten het maar blogger.com is al vrij lang in bezit van Google. Het is een platform om gratis een blogwebsite op te zetten. Dit doe je zonder enige technische kennis van webdesign of programmeren. Hierbij lijkt blogger.com veel op Google Sites.

Je hebt keuze uit verschillende sjablonen om je blog een professionele uitstraling te geven. Je bepaalt zelf of je blog openbaar of privé is. Wanneer je backlinks naar je website opneemt dan is het zeker aan te raden om je blog openbaar te zetten.

Blogger.com wordt veel gebruikt om backlinks te verzamelen maar is ook populair bij zakelijke bloggers en journalisten.

Andere methoden om gratis backlinks van Google te krijgen bespreek ik tijdens de cursus Online Zichtbaarheid. Hierbij leer je hoe je zelf online marketing op je bedrijf of website toepast, zonder dat het je geld kost.

Bekijk de cursus

Heb je hulp nodig bij het krijgen van backlinks of het maken van content? Betaal niet teveel voor online marketing! Neem voor de mogelijkheden contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven