Gratis overeenkomst van opdracht

Neem je als ondernemer of zzp’er een opdracht aan? Wanneer het een eenmalige klus betreft dan is voor iedereen duidelijk dat je zelfstandige bent. Maar wanneer de klus of de opdracht langer duurt en/of je hebt geen andere opdrachtgevers, dan kunnen er problemen ontstaan. De belastingdienst kan denken dat je in loondienst bent. Dit is niet alleen voor jezelf nadelig, ook voor de opdrachtgever heeft dit gevolgen.

In dit soort situaties is het goed om met een overeenkomst van opdracht te werken. Dit lijkt een beetje op een arbeidsovereenkomst, maar het geeft je zelfstandigheid aan. Bij veel juristen of aanbieders moet je fors betalen voor het laten opstellen van een overeenkomst van opdracht. Zelfs in een zogenaamde ‘self service-store’ ben je nog steeds enkele tientjes kwijt, soms tot wel € 59. Bespaar je dit geld met de gratis overeenkomst van opdracht.

Wanneer heb je een overeenkomst van opdracht nodig?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een overeenkomst van opdracht is een document met afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

  • Opdrachtgever: een bedrijf of individu dat opdracht geeft om een dienst of prestatie te leveren
  • Opdrachtnemer: een bedrijf of individu dat diensten of prestaties levert, in opdracht van iemand anders

Wanneer je producten verkoopt is een dergelijke overeenkomst niet nodig! Moet je in alle andere gevallen altijd een overeenkomst van opdracht opstellen? Nee, dat hangt van de situatie af.

Stel dat je als opdrachtnemer/zelfstandige voldoende aan kunt tonen dat je een opdracht zelfstandig uitvoert. Dan heb je deze overeenkomst niet nodig. In de volgende situaties weet de belastingdienst 100% zeker dat je zelfstandige bent:

  • De duur van de opdracht duurt slechts enkele dagen.
  • De opdracht duurt langer maar daarnaast heb je meerdere opdrachtgevers. Alles is zo’n beetje evenredig verdeeld.

De belastingdienst geeft niet aan hoeveel opdrachtgevers je per jaar moet hebben. Maar ze verlangen wel dat je meerdere opdrachtgevers hebt. Zodat je niet afhankelijk bent van slechts één.

Wanneer je langere tijd aan een opdracht werkt (en geen andere opdrachtgevers hebt)

Het komt regelmatig voor dat een zelfstandige een half jaar of misschien wel een jaar aan één en dezelfde opdracht werkt. Hierbij heeft hij of zij geen andere opdrachtgevers.

Dit kan problemen met de belastingdienst geven. Die kan namelijk van mening zijn dat je in loondienst bent. Hierdoor moet de werkgever sociale premies afdragen. Het is goed dat je in deze situatie een overeenkomst van opdracht opstelt.

Gratis overeenkomst van opdracht

Overal zie je dat juristen veel te dure templates van een overeenkomst van opdracht aanbieden. Het voordeel van een template is dat je hem heel vaak kan gebruiken. Je hoeft alleen maar wat dingen aan te passen en je gebruikt hem voor een volgende opdracht.

Het nadeel is dat een dergelijke template makkelijk € 59 kan kosten. Dat wil je toch niet? Vooral voor de startende ondernemer is elke euro uitgeven er eentje teveel. Daarom maak je gebruik van de gratis overeenkomst van opdracht.

Geen werkgeversgezag: algemene modelovereenkomst

Juristen proberen je veel te dure overeenkomsten van opdracht verkopen. Hierbij wordt soms gezegd dat de algemene modelovereenkomst van de belastingdienst niet geschikt is. Dat is hij juist wel! Je stelt deze overeenkomst namelijk op, om richting de belastingdienst aan te tonen dat er geen sprake is van een dienstverband. Dan is het heel verstandig om een modelovereenkomst, gemaakt door de belastingdienst, te gebruiken.

Het is wel aan te raden om de modelovereenkomst aan te passen naar je situatie. Daarnaast heeft ook de FNV een modelovereenkomst opgesteld. Hieronder vind je de linkjes naar de downloads. Bedenk dat een gratis overeenkomst van opdracht je tientallen euro’s scheelt, en dat je zeker weet dat hij aan de eisen van de belastingdienst voldoet.

Overeenkomst van opdracht, opgesteld door de belastingdienst

Algemene modelovereenkomst, geen werkgeversgezag (door FNV)

Dan heb je nog een overeenkomst waarin staat dat je jou door iemand anders mag laten vervangen. Bijvoorbeeld omdat je het werk zelf niet kan uitvoeren (tijdelijk of gedurende de hele opdracht). De opdrachtgever moet in dit geval akkoord gaan met de vervanger.

Geen verplichting tot persoonlijke arbeid (door de belastingdienst)

Geen verplichting tot persoonlijke arbeid (door de FNV)

Met deze modelovereenkomsten kom je heel ver, en ze voldoen aan alle eisen. Controleer wel of de gegevens aangepast moeten worden.

Overeenkomst van opdracht (gratis) bij andere aanbieders

Zoek je een overeenkomst van opdracht voorbeeld? Op een aantal websites staan voorbeelden en je kunt ze ook gratis gebruiken! De overeenkomsten op de website van Hoofdkraan zijn geschikt voor freelancers in een van de volgende categorieën (bij het klikken op de link wordt de download automatisch gestart en ga je naar de betreffende site).

Overeenkomst van opdracht voor freelancers in categorie ‘Tekst & Vertaling’

Overeenkomst van opdracht voor freelancers in categorie ‘Marketing & Communicatie’

Overeenkomst van opdracht voor freelancers in categorie ‘Design & Multimedia’

Overeenkomst van opdracht voor freelancers in categorie ‘Websites & Applicaties’

Overeenkomst van opdracht voor freelancers in categorie ‘Analyse & Advies’

Je hoeft het document alleen maar voor elke opdracht aan te passen. Maak het in tweevoud en onderteken het, samen met de opdrachtgever. Elke partij krijgt één overeenkomst. Overigens is het ook mogelijk om de overeenkomst digitaal te ondertekenen en op te slaan. Dit is net zo rechtsgeldig als een fysieke overeenkomst.

Verder vind je op de website van voorbeeld-office.com een voorbeeld overeenkomst van opdracht. Download dit voorbeeld en pas hem aan. Het prettige aan deze modelovereenkomst is dat hij eenvoudig in elkaar steekt.

Zelf een gratis overeenkomst van opdracht maken

Kun je ook zelf een dergelijke overeenkomst opstellen? Ja dat kan. Je moet dan wel weten wat erin moet komen te staan. Wanneer de inhoud onvolledig is dan brengt dit alleen maar problemen met zich mee. Daarom is het altijd beter om een van de voorbeelden van de belastingdienst of de FNV te downloaden, en hem van hieruit aan te passen.

Nogmaals, het is helemaal niet nodig om enkele tientjes aan een template/ modelovereenkomst uit te geven. Wees een slimme ondernemer en bespaar zoveel mogelijk geld.

Laat een overeenkomst van opdracht heel betaalbaar opstellen

Vind je het belangrijk dat de overeenkomst van opdracht specifiek op jouw situatie is afgestemd? En gaat het om een grote opdracht waarmee je absoluut wil voorkomen dat de belastingdienst andere gedachten krijgt? Laat de overeenkomst dan door een ervaren jurist opstellen.

Ik breng je graag in contact met de juriste waar ik mee samenwerk. Ze stelt voor jou professioneel een overeenkomst op, zonder dat je gelijk duur uitbent. Want betaalbaarheid, dat staat bij mij altijd op nummer één.

Heb je behoefte aan online marketing maar wil je hier ook geen of weinig geld aan uitgeven? Op het internet én op mijn website vind je heel veel gratis tips over online marketing. Profiteer hiervan en doe zoveel mogelijk zelf. Kom je er niet uit en heb je behoefte aan extra begeleiding? Volg dan de cursus Online Zichtbaarheid.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven