Wat is Youtub & en nog meer vragen

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

YouTube is een website waarbij iedereen video’s kan delen. Tegenwoordig is het mogelijk om de video te voorzien van reclame, dit zorgt voor extra maandelijkse inkomsten. Meer weten over deze video deelsite? Ontdek de allereerste Youtuber en wat Youtube Mobile en Red is. Alle feitjes en handige tips op een rij.

Geschiedenis van YouTube

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Deze videodeel website werd in 2005 opgericht door Chad Hurley, Jewish Karim en Steve Chen. Opvallend was dat de drie heren werkzaam waren bij het online betaalsysteem PayPal. Met name Chad Hurley staat soms onder de aandacht: hij was voormalig directeur. Zo was hij verantwoordelijk voor het ontwerpen van het logo van de videowebsite.

Het idee voor de website ontstond in 2004. Dit was naar aanleiding van het Super Bowl incident met Janet Jackson. Het kledingstuk van Janet Jackson scheurde, waardoor haar rechterborst met tepel zichtbaar werd. Dit incident werd een veelbesproken item, echter was het moeilijk om hier online een filmpje van te vinden. Dit bracht Jared Karim op het idee voor het opstarten van een videowebsite. Op 14 februari 2005 werd YouTube als domeinnaam geregistreerd.

Wat was de allereerste video op YouTube?

Een van de oprichters, Jared Karim, plaatste de allereerste video met de titel Me at the Zoo. Dit werd geüpload op 23 april 2005. De video Me at the Zoo YouTube staat nog steeds online. Dagelijks wordt deze video bekeken en ontvangt veel reacties. Het filmpje duurt slechts 18 seconden.

Verkoop YouTube aan Google

Een jaar na de oprichting werd de videowebsite verkocht aan Google Inc. Opvallend, omdat het zelden voorkomt dat een website zo snel wordt doorverkocht. Voor welk bedrag werd YouTube verkocht? Google telde een bedrag van 1,65 miljard dollar neer.

Wat is YouTube Mobile?

In 2007 werd YouTube Mobile gelanceerd. Omdat de smartphone toen nog niet zoveel in gebruik was, waren in deze tijd niet alle video’s afspeelbaar op de mobiele versie.

Wat is YouTube Red?

YouTube Red is een betaalde dienst waarbij de abonnee exclusieve video’s krijgt te zien. De website is reclamevrij en is er toegang tot exclusieve content. Wie lid wordt van Red betaalt maandelijks een bepaald bedrag. Deze betaalde dienst is niet overal beschikbaar. Beschikbare locaties zijn Amerika, Australië, Mexico, Nieuw-Zeeland en Korea. Het is vanuit andere landen mogelijk om via een VPN aan te melden bij YouTube Red.

Wat kost YouTube Red? Nieuwe abonnees kunnen eerst gebruik maken van een gratis proefperiode. De kosten voor het abonnement bedraagt rond de $10 per maand.

YouTube kanaal

Wat is een YouTube kanaal? Met een kanaal is het mogelijk om video’s te uploaden. Wie een kanaal heeft kan ook een afspeellijst maken of reageren op andere video’s. Een persoonlijke kanaal maken loopt via het Google account. Log in en probeer een reactie te plaatsen of een afspeellijst te maken. Omdat dit zonder kanaal niet lukt, krijgt diegene automatisch de optie om een kanaal aan te maken.

Kan je een YouTube kanaal met de naam van een bedrijf maken? Een kanaal met een bedrijfsnaam heeft als voordeel dat klanten of geïnteresseerden de video’s sneller vinden. Bedrijven maken gebruik van een kanaalbeheerder of meerdere beheerders.

Een YouTube converter nodig? Met een YouTube converter zet je bepaalde videobestanden om naar een bestand dat geschikt is voor de videowebsite. Een YouTube converter vind je online of als software. Probeer deze YouTube converter:

https://www.flvto.biz/nl/

https://www.onlinevideoconverter.com/nl/youtube-converter

Wat is YouTube URL?

URL staat voor Uniform Resource Locator. Dit is het adres van een website of bestanden op het internet. Wat is de URL van deze website? Deze videowebsite is te vinden via www.youtube.com. De website maakt gebruik van geolocatie. Hiermee is het mogelijk om te achterhalen uit welk land de internetter komt.

YouTube toont automatisch de juiste landsversie. Nederlandse internetters zullen bij het bezoeken van de website een overzicht zien van populaire filmpjes, zowel in het Nederlands als anderstalig.

De populairste YouTube filmpjes

Wat is trending? Vanaf 2018 speelt vloggen een belangrijke rol in het leven van veel mensen. Dit is de videoversie van bloggen. Bekende Nederlandse vloggers zijn Enzo Knol, Milan Knol, Dylan Haegens, Jordi van den Bussche en nog een aantal bekenden.

Filmpjes van deze vloggers zijn erg populair. Een van de meest succesvolle Nederlandse YouTubers is Jordi van den Bussche. Met zijn kanaal trekt hij maandelijks tweehonderdduizend nieuwe abonnees. Jordi van den Bussche houdt zich bezig met gamen waaronder Grand Theft Auto en Minecraft.

Ook het kanaal van Nikkie Tutorials is populair. Nikki de Jager geeft duidelijke uitleg over make up. Deze vlogger trekt niet alleen bezoekers uit Nederland maar ook uit Amerika. Gebruik YouTube zoeken op deze video’s te bekijken.

Meest bekeken YouTube filmpje

Op zoek naar het meest bekeken filmpje van Nederland? In 2015 was de meest bekeken video op deze videowebsite: The Wheels On The Bus. Charlie bit my finger Again stond op nummer 2.

In juli 2017 stond de video See you again van Wiz Khalifa wereldwijd op nummer 1. Dit was de meest bekeken (muziek)video op YouTube. Gangnam Style van Psy was de tweede wereldwijd best bekeken video. Wil je ook populair worden? Maak interessante filmpjes, gebruik eventueel een YouTube converter en zet je video online. Zorg dat je vindbaar bent binnen YouTube zoeken.

YouTube leukste lachfilmpjes

Zin om eens even goed te lachen en alle zorgen te vergeten? Veel mensen gebruiken YouTube zoeken voor de leukste lachfilmpjes op YouTube humor. Waarom lach je zo graag? Mensen die lachen voelen zich ontspannen en gelukkiger. Lachen zorgt ervoor dat er een stofje vrijkomt waar je vrolijk van wordt.

Wat zijn leuke YouTube humor of lachen filmpjes op YouTube? Wie ‘YouTube humor’ intypt komt uit op filmpjes als humor top 100, Belgische humor of André van Duin. Typ je bij YouTube zoeken het woord ‘lachen’ in, dan vind je video’s als Probeer niet te lachen, funny video’s en presentator met slappe lach. Andere populaire zoekopdrachten zijn Lachen om home video’s, Lachen is gezond en Humor Nederlands. Ook blooper filmpjes zijn populair.

YouTube zoeken

Hoe werkt YouTube zoeken? De website is te bereiken via desktop pc, laptop of mobiel. Het is mogelijk om met Youtube zoeken een video te vinden. Na het invoeren van een zoekopdracht toont het de meest populaire en relevante zoekresultaten.

Wat zijn YouTube Easter Eggs?

De ontwikkelaars hebben een aantal grapjes in de website gebouwd. Dit worden de YouTube Easter Eggs genoemd. Een bekende Easter Eggs uit het verleden:

Typ 1980 en speel een spel

Niet alle oude Easter Eggs werken nog. De ontwikkelaars verwijderen oude en voegen nieuwe toe. In 2018 waren dit:

  • Use the force Luke: de zoekresultaten wiebelen
  • Do the Harlem Shake: alles schudt heen en weer
  • Dogo meme: gekleurde zoekresultaten

Ook deze Easter Eggs werken niet meer of worden vervangen door nieuwe Easter Eggs. Ieder jaar op 1 april lanceert de videowebsite een nieuwe 1-aprilgrap.

SEO tekstschrijver

het artikel over YouTube is geschreven door Bianca, SEO tekstschrijver. Teksten nodig voor de website/webshop? Neem hiervoor contact op. Vragen over (de werking van) YouTube kan ik helaas niet beantwoorden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven