9 vragen van de startende ondernemer

Bijgewerkt: 24 februari 2023

Jarenlang was het veilig en ook heel normaal om in loondienst te werken. Een eigen bedrijf was alleen iets voor diehards of voor mensen met veel kennis en ervaring. Tegenwoordig kan iedereen een bedrijf starten. De risico’s zijn betrekkelijk klein.

Durf jij het aan om je eigen ondernemer te starten en als zelfstandige een mooi inkomen te realiseren? Het aantal zzp’ers en bedrijven groeit jaarlijks, sluit je hierbij aan.

Heb ik een startkapitaal nodig, wat ga ik leveren en wat is het risico op faillissement? In dit artikel vind je 9 vragen van de startende ondernemer.

1. Wat moet je weten als je een eigen bedrijf start?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Elke ondernemer moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Afhankelijk van de verwachte omzet krijg je ook een btw-nummer van de belastingdienst. Een ondernemingsplan is niet verplicht maar wel handig wanneer je een zakelijke financiering nodig hebt.

Wat je moet weten is iets over de verschillende rechtsvormen. De meeste ondernemers kiezen voor de eenmanszaak (zzp). Als zzp’er, de afkorting van zelfstandige zonder personeel, mag je direct of in de toekomst WEL personeel aannemen.

Andere rechtsvormen zijn de vof (net als eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk), bv (niet persoonlijk aansprakelijk), de nv, stichting en nog wat rechtsvormen.

2. Welke kennis heeft een beginnende ondernemer nodig?

Of je nu producten of diensten aanbiedt, het is belangrijk dat je hier kennis van hebt. Je verkoopt geen diensten of producten waar je totaal geen verstand van hebt want hierdoor loop je snel tegen de lamp. Uiteindelijk gaat je bedrijf failliet.

Als beginnende ondernemer heb je doorzettingsvermogen nodig. Het kost gemiddeld drie jaar voordat je winst maakt. Verder is het handig om over wat ondernemerskwaliteiten te beschikken zoals flexibiliteit en enthousiasme. Ook marketingkennis, administratieve vaardigheden en vakkennis zijn wel zo handig.

3. Wie mag geen zelfstandige worden?

Bijna iedereen mag een bedrijf starten. Alleen wanneer je uit je burgerrechten ontzet bent dan is het niet toegestaan om een zaak te starten. Verder mag het niet wanneer je onder bewind staat.

4. Wat zijn de nadelen van een zelfstandige?

Wanneer je niet voldoende producten verkoopt of opdrachten binnenhaalt dan loop je omzet mis. Hierdoor kan je bedrijf niet groeien. Een van de nadelen is dat je veel aan marketing moet doen. Je moet je bedrijf offline en online zichtbaar maken en houden.

Dit kan op verschillende manieren zoals SEO, adverteren in zoekmachines en social media. Maar ook offline adverteren, bijvoorbeeld in een krant of tijdschrift, televisie of radio. Al die marketingtechnieken kosten veel tijd en geld. Daarnaast zijn niet alle technieken even geschikt. Veel starters gaan de mist in doordat ze op de verkeerde marketingtechnieken focussen.

5. Hoeveel vragen per uur als zelfstandige?

Een van de meest voorkomende vragen van de startende ondernemer is hoeveel je per uur vraagt. Dat hangt er vanaf wat je voor jezelf een reëel loon vindt, hoeveel uren je werkt en wat de kosten zijn. Het gemiddelde uurtarief van de starter ligt tussen de 25 en 37 euro per uur. De wat meer ervaren ondernemer heeft een uurtarief van 32 tot 58 euro.

Er zijn ook starters die direct hoog inzetten, dit is wel risicovol. De kans is namelijk groot dat klanten of opdrachtgevers nog nooit van jou gehoord hebben en hierdoor je prijzen of tarieven veel te hoog vinden. Aan de andere kant moet je zeker ook niet te laag inzetten want dan neemt het publiek je niet serieus.

Waarom vragen sommigen 80 euro per uur? Dit heeft twee verschillende redenen:

  • De dienst is ontzettend goed waardoor de opdrachtgever of klant bereid is om 80 euro per uur te betalen
  • De ondernemer verdient maandelijks niet genoeg waardoor hij zijn uurtarief hoog moet houden

Hele hoge tarieven kunnen ervoor zorgen dat je jezelf de markt uitprijst. Uiteindelijk lopen opdrachtgevers weg of willen vanaf het begin af aan geen zaken met je doen. Terwijl bepaalde diensten een hoog uurtarief echt waard zijn, maar dit moet je dan ook volledig kunnen bewijzen. Wanneer je als ondernemer € 80 per uur vraagt en je omzet bedraagt € 3000 per maand dan is dit een teken dat je jezelf de markt hebt uitgeprezen. Je bent te duur.

6. Hoeveel geld heb je nodig om een bedrijf te starten?

Sommige bedrijven start je zonder ook maar een euro erin te steken. Voor andere bedrijven heb je een startkapitaal van enkele duizenden euro’s of misschien nog wel meer nodig. De kosten voor het opstarten van een bedrijf liggen tussen de 200 en 1500 euro.

Je hebt geen verplicht startkapitaal nodig. Of een heel klein beetje want wanneer je een Flex-bv opzet dan heb je een startkapitaal van € 0,10 nodig. Dat is buiten de oprichtingskosten om. Het goedkoopst is het oprichten van een eenmanszaak, dit kost ongeveer 50 euro. Een bv of nv zijn duurder (tegen de 1500 euro).

7. Hoe begin je een bedrijf zonder geld?

Heb je een startkapitaal nodig? Een bedrijf zonder geld starten is in dit geval lastig. Wanneer je geen geld hebt zijn er wel wat mogelijkheden:

  • Eigen spaargeld gebruiken
  • Bij familie of vrienden lenen
  • Een zakelijke lening afsluiten
  • Crowdfunding
  • Donaties

8. Heb je een diploma nodig om eigen bedrijf te starten?

Nee, in veel gevallen heb je geen diploma nodig om een zaak te beginnen. In sommige gevallen is dit wel vereist. Bijvoorbeeld binnen de horeca, als horecaondernemer moet je een SVH-diploma hebben. Binnen de zorg zijn ook bepaalde diploma’s vereist, dit geldt niet voor alle beroepen.

Gaat het om een beschermd beroep dan heb je een bepaal diploma of getuigschrift nodig. Dit geldt voor de dierenarts, apotheker, tandheelkundige, architect, verloskundige of arts. Maar ook voor de advocaat, makelaar, fysiotherapeut en nog wat andere beroepen.

Het middenstandsdiploma bestaat niet meer. Dit diploma had je vroeger wel nodig om een bedrijf te starten. Gelukkig is dit niet meer nodig.

9. Wat kun je aan huis beginnen?

Er zijn aardig wat bedrijven die vanuit huis worden gerund. Denk maar aan de loodgieter of de schilder die thuis de administratie voert en zijn voorraad in de garage of het schuurtje heeft staan. Omdat loodgieters en schilders bij klanten over de vloer komen hoeven ze geen bedrijfsruimte te hebben (maar dit kan soms wel praktisch zijn).

Andere beroepen die je vanuit huis uitvoert zijn makelaar, tekstschrijver, muziekdocent, marketeer, grafisch ontwerper en zelfs een webshop run je vanuit huis.

Daarnaast is het mogelijk om een kantoor of bedrijfje in of naast je woning te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je kapper, hondentrimster, schoonheidsspecialist of masseur bent. Maar ook de accountant kan zijn kantoor aan huis hebben.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven