Zo schrijf je een recensie op een website

Bijgewerkt: 24 februari 2023

Heb je een product gekocht of ergens een dienst afgenomen? Misschien wil je een recensie op de website achterlaten. Helaas kan dit niet overal: de site moet zelf hebben ingesteld. Mocht dit wel mogelijk zijn dan is het belangrijk dat je op de juiste manier een recensie schrijft.

Een recensie of review is niet bedoeld om je gal te spuien. Hier heeft het bedrijf in kwestie weinig aan. Het is veel beter om goed over je recensie na te denken zodat het bedrijf verbeteringen door kan voeren. Zo help je niet alleen jezelf maar ook anderen.

Een review schrijven op een website of webshop

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Soms word je na aankoop door het bedrijf uitgenodigd om een review te schrijven. Vaak staat er een linkje in de uitnodigingsmail. Klik hierop en begin met het schrijven van je beoordeling.

Op sommige websites kun je altijd een beoordeling achterlaten, of je nu wel of niet iets gekocht of afgenomen hebt. Dit zie je door de reactiemogelijkheid onder aan een artikel of webpagina.

Bij het schrijven van een review is het belangrijk dat je je naam achterlaat. Dit hoeft niet je volledige naam te zijn, je kunt ook alleen je voornaam of misschien wel een bijnaam invullen. Wil je anoniem blijven? Verzin dan een naam of laat het vakje leeg. Op sommige websites ben je verplicht om een naam in te vullen.

Review schrijven op Trustpilot.nl

Veel bedrijven, websites en webshops worden beoordeeld via Trustpilot.nl. Dit is een van de weinige onafhankelijke beoordelingssystemen. Bedrijven kunnen reviews niet zomaar verwijderen of aan laten passen.

Om een review op Trustpilot.nl te schrijven moet je een account aanmaken. Je kunt het ook zonder account doen maar dan moet je de review via je e-mail bevestigen.

  • Zoek het bedrijf op dat je wil beoordelen
  • Klik op het juiste resultaat
  • Klik op het onderdeel Review schrijven
  • Controleer je review en klik op publiceren
  • Heb je geen account: bevestig via de activatielink die je via de e-mail ontvangt

Zo schrijf je een positieve review

Ben je tevreden over het bedrijf dan laat je een positieve review achter. Deze recensie komt op de website van het bedrijf terecht, binnen Google reviews, trustpilot.nl, klantenvertellen.nl of waar je de recensie achterlaat.

Vind je het lastig om een positieve review te schrijven? Hieronder wat tips.

Zorg dat je reactie uniek is: kopieer niks van anderen over. Hierdoor ben je niet origineel en anderen kunnen over je recensie gaan twijfelen.

Noem de naam van het bedrijf in je recensie. Hierdoor weten anderen dat je over het juiste bedrijf spreekt. Bovendien komt de naam dan ook in de Google zoekresultaten naar boven.

Bespreek de positieve punten van het bedrijf. Bijvoorbeeld dat je de service zo goed vindt, een mooie locatie, de interessante prijzen of dat je tevreden bent over de levering.

Wees informatief. Zorg dat de inhoud van de review betrekking heeft op het bedrijf en de dienst of het product.

Geef je persoonlijke mening. Het is bij een review namelijk belangrijk dat anderen zien hoe je het contact of de handel met het bedrijf hebt ervaren.

Toon respect voor het bedrijf en voor andere klanten. Zo kom je oprecht en eerlijk over. Wanneer je respect toont zegt dit veel over jou als persoon.

Hulp bij het schrijven van een negatieve recensie

Het kan natuurlijk ook dat je ontevreden bent over het bedrijf of de webshop. Je mag hier best een recensie over schrijven of een review op de website achterlaten. Ook bij het schrijven van een negatieve review is het belangrijk dat je respect toont en eerlijk blijft. Hieronder wat aandachtspunten.

Vermeld je naam en/of e-mail adres in de review. Zo kan het bedrijf waar je negatief over bent contact met je opnemen. Bijvoorbeeld om aanvullende vragen te stellen, diensten te verbeteren of je te helpen met het oplossen van een probleem.

Neem geen negatieve uitingen van anderen over. Het gaat om jouw ervaring met het bedrijf, niet die van anderen.

Bespreek de negatieve punten. Geef hierbij duidelijk aan wat je stoort of wat het bedrijf kan verbeteren. Wees hier wel duidelijk in want een opmerking zoals ‘slechte service’, daar kan een bedrijf niet veel mee. Leg dus vooral uit waarom je iets slecht vond.

Bedenk dat een bedrijf zeker iets met je negatieve review kan. Vermeld dan ook wat het probleem is. Je hoeft niet met oplossingen te komen maar laat wel weten wat je het anders zou willen zien.

Toon respect. Dat moet je altijd doen. Hoe ontevreden je ook bent, een bedrijf om ondernemer verdient het niet om door het slijk te worden gehaald. Gaat de ondernemer of medewerker op een vervelende manier met jou om? Houd de eer aan jezelf en verlaag je niet tot hetzelfde niveau van die ondernemer of medewerker.

Is het plaatsen van een negatieve review strafbaar?

Vaak wordt gedacht dat negatieve reviews plaatsen strafbaar is. Nee, zolang het om een eerlijke en echte review gaat mag je plaatsen wat je wil. Het plaatsen van een nepreview is wel strafbaar. Je mag dus geen negatieve review plaatsen met de bedoeling om een bedrijf of ondernemer alleen maar zwart te maken.

Wil je een recensie op een website achterlaten en weet je van tevoren dat dit negatief gaat zijn? Wees niet bang om dit te doen. Natuurlijk is er altijd een kans dat de website de negatieve review niet wil publiceren, maar ze steken er zeker iets van op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven